Abercrombie, Joe: Krivnja oštrice (Prvi zakon)

U prvoj knjizi svoje debitantske trilogije ovaj suvremeni britanski pisac (prvotno veliki obožavatelj fantasy književnosti koji se i sam odlučio okušati u ovom žanru) upoznaje čitatelje s izmišljenim svijetom unutar kojeg okuplja svoju začudnu družinu. Njeni će pripadnici u nastavku romana suvereno nositi svoje vlastite priče, ujednočeno utkane u romanesknu strukturu djela. U tom smislu narativni niz može početi s magom Bayazom, koji predvodi družinu, gunđalom te zajedljivim i osvetoljubivim manipulatorom.

Potom slijedi Jezal, najbolji mačevalac Unije, koji nije heroj, već nezreo, uobražen i sebičan skorojević, a pravi heroj je Logen Devetprsti, zvan Krvava Devetka, najubojitiji i najozloglašeniji berserker dalekog Sjevera. Sand dan Glokta, nekoć najvrsniji oficir kojeg je Unija ikada imala, sada je ruina, nakazna sjena nekadašnjeg naočitog junaka i jedina služba koja ga nalazi korisnim je omražena kraljevska Inkvizicija... U ovoj fantastičnoj pustolovini sve vrvi od obrata, duhovitih dijaloga, intriga, obljuba, izdaja, bitaka, zakritih likova koji vrebaju i vuku konce iza kulisa. A spomenuti imaginarij dodatno je začinjen demonski opasnom prelijepom, inteligetnom tamnoputom ratnicom, sklonoj alkoholu, senilnim kraljem, luckastim prijestolonasljednikom, ambicioznim državnim velikodostojnicima, bankarima... 

U istom svijetu se odvijaju i: 

Prije njihova vješanja

Posljednji argument kraljeva

Poslužiti hladno

Junaci

Crvena zemlja

Pogledaj katalog >>

Jussi Adler-Olsen: Žena u kavezu

Carl Morck i njegova ekipa poslani su na mjesto zločina u trošnu kolibu u kojoj je pronađeno truplo. Samo nekoliko minuta kasnije jedan od njih je ubijen, a dvojica ranjena. Premda se Morck oporavio od ranjavanja, osjeća da više nije onaj stari samouvjereni inspektor.

Kako bi im bio što manja smetnja, pretpostavljeni šalju Morcka u Sektor Q koji se bavi neriješenim slučajevima. Morck ponovno pokreće istragu nestanka mlade danske političarke Merete Lynggaard o čijoj se sudbini već pet godina ništa ne zna. Nova saznanja vode ga do strašne istine.

U istom svijetu se odvijaju i: 

Ubojice fazana

Poruka u boci

Okus osvete

Leptirov efekt

Bez granica

Pogledaj katalog >>

Christopher John Sansom: Raskol

Thomas Cromwell, ministar i savjetnik engleskog kralja Henrika VIII., trudi se učvrstiti položaj novoosnovane Anglikanske crkve. U samostanu na jugu Engleske okrutno je ubijen Cromwellov izaslanik, pa Cromwell šalje odvjetnika Matthewa Shardlakea da istraži što se dogodilo.

Grbavac Shardlake započinje temeljitu istragu koja njega i njegovog mladog pomoćnika Marka dovodi u niz pogibeljnih situacija. Zanimljiva kriminalistička priča i detaljni opis života u Engleskoj 16. stoljeća su glavne odlike ovog romana.

U ovom se svijetu odvijaju i: 

Crna vatra

Kraljevska krv

Otkrivenje

Čarobna kost

Tužaljka grešnika

Pobuna

Pogledaj katalog >>

Sarah J. Maas: Prijestolje od stakla

Fantasy roman (koji se može usporediti s Igrama prijestolja i Igrama gladi), donosi priču o Celaeni, nekad slavnoj ratnici poznatoj i po iznimnoj ljepoti, koja je već godinama pretvorena u ropkinju i prisiljena na težak rad u rudniku soli.

U zemlji kojom vlada neumoljivi kralj na staklenom prijestolju, jedina prilika koju Celaena ima da ponovno stekne slobodu je da pobjedi na kraljevskom turniru protiv iznimno okrutnih protivnika. No prava opasnost leži drugdje – netko ili nešto ubija sudionike turnira jednog po jednog, pa će Celaenina borba za slobodu postati i borba za goli život.

U istom svijetu se odvijaju: 

Kruna ponoći

Nasljednica vatre

Kraljica sjena

Carstvo oluja

Pogledaj katalog >>

Camilla Läckberg: Ledena princeza

Nakon tragične smrti roditelja spisateljica Erica Falck iz Stockholma dolazi u rodnu Fjällbacku kako bi se pobrinula za obiteljsku kuću. Igrom slučaja Erica pronalazi mrtvo tijelo Alex Wijkner, svoje prijateljice iz djetinjstva. Alexina obitelj želi da Erica napiše nekrolog njoj u spomen, pa Erica počinje istraživati Alexin život.

Detektiv Patrik Hedström također istražuje Alexinu smrt te uz Ericinu pomoć dolazi do šokantnih saznanja o događajima od prije 25 godina. Iza idilične slike švedskog obalnog gradića kriju se mračne tajne. Ledena princeza je prvi u nizu romana o Fjällbacki i slučajevima Erice Falck i Patrika Hedströma.

U ovom svijetu se odvijaju i: 

Propovjednik

Kamenorezac

Zlosretnik

Skriveno dijete

Sirena

Svjetioničarka

Pogledaj katalog >>

Giles Kristian: Krvavo oko

Osric, tajanstveni mladić koji je rano ostao siroče, živi jednostavnim životom kao naučnik starog nijemog drvodjelje u sumornom selu gdje bi mnogi voljeli da nikada nije ni došao. Zbog njegovog krvavo crvenog oka, brojni su osjećali strah i sklanjali mu se s puta.

Kad mu selo razore vikinški pljačkaši koji su doplovili na svojim moćnim brodovima u obliku zmajeva, Osric postaje zarobljenikom ove opasne ratničke skupine. Uspostavivši povezanost s vikinškim poglavarom Sigurdom koji mu nadjene ime Gavran, Osric pokazuje da je rođeni ratnik. Kako bi preživio u opasnom i krvavom vikinškom svijetu, Gavran mora postati vješt ubojica… 

U istom svijetu se odvijaju i: 

Sinovi groma

Odinovi vukovi

Bog osvete (Sigurd, Saga o Vikinzima)

Zimska vatra

Krila oluje

Pogledaj katalog >>

Conn Iggulden: Vuk sa stepe

U prvome romanu serijala "Osvajač" o Džingis-kanu i njegovim potomcima autor iz sačuvanih fragmenata donosi priču o mladom Temudžinu iz plemena Plavih vukova. Suočen s okrutnošću u ranom djetinjstvu, kada njegova obitelj nakon očeve smrti biva okrutno prognana iz plemena, u želji za osvetom postat će vođom novoga plemena i jednom od najsnažnijih povijesnih ličnosti – Džingis-kanom.

U ovom svijetu se odvijaju i: 

Gospodari strijela

Konjanici divljina

Carstvo srebra

Osvajač

Pogledaj katalog >>

Jean M. Auel: Pleme spiljskog medvjeda

Prva knjiga iz epske serije Djeca Zemlje, o Ejli, kromanjonki koju nakon potresa kao napuštenu djevojku nalaze neandertalci i odgajaju je u plemenu Spiljskog Medvjeda u kojem ona iz djevojčice stasa u djevojku i ženu. Topao i uzbudljiv roman koji je doživio svjetski uspjeh.

U ovom svijetu se odvijaju i: 

Dolina konja

Lovci na mamute

Ravnice povratka

Vatreni kamen

Ejlina pjesma Djeci Zemlje

Pogledaj katalog >>

Isaac Asimov: Preludij u Fondaciju

Ovo je deveti dio Asimovljeve četrnaestotomne "povijesti budućnosti", a prvi u ciklusu o Galaktičkom Carstvu. U "Preludiju" pratimo prve korake genijalnog matematičara i osnivača psihohistorike Harija Seldona na planetu Trantoru, u vrijeme dok je Galaktičko Carstvo bilo još na vrhuncu moći ni ne sluteći svoj skorašnji kraj.

U ovom svijetu se odvijaju i: 

Ususret Fondaciji

Fondacija

Fondacija i Carstvo

Druga Fondacija

Rub Fondacije

Fondacija i Zemlja

Pogledaj katalog >>

Philippa Gregory: Gospa od rijeke

Jacquetta potječe od riječne božice Meluzine i oduvijek ju je privlačilo nadnaravno. Kao vrlo mlada djevojka udala se za vojvodu od Bedforda, na čijem je dvoru upoznala alkemiju i ostala zabranjena znanja. Nakon Bedfordove smrti Jacquetta je sklopila brak s njegovim pažem Richardom Woodvilleom. Mladi par je odlučio potražiti sreću na dvoru kralja Henrika VI., no ubrzo će se naći u središtu političkih previranja.

U ovom svijetu se odvijaju i: 

Bijela kraljica

Crvena kraljica

Nesuđena vladarica

Bijela kraljevna

Princeza i kraljica

Pogledaj katalog >>