glavni urednik Ervin Dubrović: Riječka luka : povijest, izgradnja, promet

Bogato opremljena monografija s iscrpnim stručnim tekstovima popraćenima brojnim kartama, planovima i ilustracijama luke i grada Rijeke od 1281. godine do 1997., s geoprometnom analizom lokaliteta, pregledom procesa izgradnje luke s odgovornim graditeljima i nositeljima projekata, planovima i mogućnostima razvoja, gospodarskom politikom, paralelan razvoj morskog, cestovnog i željezničkog prometa, te trgovine u gradu i cijeloj regiji, pravnopovijesnim aspektima, osvrtom na lučku i pomorsko-zdravstvenu službu grada, te drugim prilozima i kronologijom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Pogledaj katalog >>

Sanja Puljar D’Alessio: Mi gradimo brod, a brod gradi nas : etnografija organizacije brodogradilišta 3. maj

Knjiga je rezultat autoričina boravka u riječkom brodogradilištu 3. maj 2013. godine, kada se odlučivalo o sudbini radnika i brodogradilišta. Osim upoznavanja s društvenim životom, trajanjem i mijenom organizacije, autorica se prvenstveno bavila antropološkim alatima za razumijevanje kompleksne organizacije i alatima organizacije u organiziranju svoje djelatnosti i informacijskim sustavima te analizom na primjeru brodogradilišta.

Pogledaj katalog >>

Radojica Fran Barbalić, Ivo Marendić: Onput, kad smo partili : zapisi o posljednjim kvarnerskim jedrenjacima

Knjiga prikazuje zlatno doba jedrenjaka u 19. stoljeću i njihova propast pojavom parobroda u 20. stoljeću. Mnogobrojni brodovlasnici, pomorci i stručnjaci za izradu jedrenjaka doživjeli su propast i morali su se snalaziti u naprednom tehničkom i gospodarskom smislu. Ova je knjiga zabilježila najvažnije jedrenjake duge plovidbe koji su bili u vlasništvu kvarnerskih, riječkih, senjskih ili bakarskih brodovlasnika i predstavlja veliki doprinos za našu kulturnu povijest.

Pogledaj katalog >>

Petar Trinajstić: 3. maj : stoljeće moderne brodogradnje u Rijeci : 1905. - 2005.

Fotomonografija 3. maj na jedinstven način prezentira povijest riječke brodogradnje i projekciju njene budućnosti. Iako već ima godina starosti ovo je impresivan rad, fenomenalan foto materijal koji pruža dovoljno snažan osjećaj što znači brodogradnja jednoj zemlji.

Pogledaj katalog >>

Igor Stipanović Sumrak kvarnerskog brodarstva

Tema koja je gorka, ali poučna. Kako je Rijeka izgubila ogromnog brodara i cijelu njegovu flotu. Stipanović detaljno uz puno ilustrativnog materijala vodi kroz brodove koji su plovili Kvarnerom i svjetskim oceanima uz objašnjenje procesa koji su zadesili kvarnersko brodarstvo.

Pogledaj katalog >>