Ranko Marinković ... [et al.]: Jadranski arhipelag priča priče

Ovdje se radi o zbirci sačinjenoj od priča, pjesama i osobnih sjećanja vezanih za otoke i život na otoku. Zbirka okuplja 20-ak autora od kojih su neki i sami otočani. Svi su autori izrazili svoja razmišljanja o otocima i životu na njima. Ova će vam zbirka približiti atmosferu života na otoku, izolaciju koju donosi zima, ali i iskonsku ljepotu krajolika. Knjiga je opremljena prekrasnim fotografijama koje će pojačati užitak čitanja.

Pogledaj katalog >>

Milan Rakovac: Kvarnerski otočni lucidar

Ovu je knjigu doista teško spremiti u neku određenu ladicu. Kroz opčinjenost otocima o kojima piše, Rakovac stvara neku vrstu intelektualnog dnevnika u kojem propituje samoga sebe. Ovdje ćete naći odlične tekstove koji govore o Cresu, Lošinju, Apoksiomenu, Unijama i još nekim otocima i znamenitim osobama. Ovo je doista vrijedno štivo koje kroz kulturno-povijesnu prizmu opisuje Istru i kvarnerske otoke.

Pogledaj katalog >>

Dragutin Hirc: Na kvarnerskim otocima

Dragutin Hirc bio je znameniti hrvatski putopisac, planinar, prirodoslovac, publicist i učitelj. Hirc je, između ostalog, godinama bio glavni urednik časopisa Hrvatski planinar, a pisao je o planinarenju od svoje 12 godine. Daleke 1903. godine otisnuo se na putovanje po kvarnerskim otocima i napisao ovaj krasan putopis. Upoznajte Kvarner kakav je bio prije više od 100 godina uz ovu odličnu knjigu.

Pogledaj katalog >>

Milan Milišić: Otoci

Odlična putopisna proza Milana Milišića, dubrovačkog pisca i prevoditelja. Ova knjiga je podijeljena na poglavlja, a svako se poglavlje odnosi na jedan otok. Tako možete upoznati Lopud, Šipan, Lastovo, Vis i neke druge otoke kroz autorov zanimljiv i poetičan stil pisanja. On opisuje svoj put, boravak i zbivanja kojima je prisustvovao na tim prekrasnim hrvatskim otocima.

Pogledaj katalog >>

Damir Miloš: Meke ulice

Meke ulice je roman o otocima, izoliranosti od ljudi, suživotu s florom i faunom, bojama i mirisima različitih godišnjih doba. Ovaj je domišljat i kreativan roman sastavljen od kratkih priča koje briljantno oslikavaju atmosferu otočke samoće i melankolije. Priče graniče s nadrealnim i fantastikom, a nakon čitanja ćete se poželjeti odseliti na neki izolirani otok.

Pogledaj katalog >>

Predrag Matvejević: Mediteranski brevijar

Mediteranski brevijar je, ukratko, knjiga koja opisuje kulturnu povijest Mediterana. Matvejević ju je napisao demonstrirajući svoju impresivnu erudiciju, povijesnu informiranost i nevjerojatnu čitkost stila. Dijelovi knjige posvećeni otocima su ono čime je knjiga zaslužila mjesto na našem popisu. Naime, Matvejević je u tih nekoliko pasusa sublimirao esenciju otoka primjenjivu na svaki otok na svijetu. Ova impresivna knjiga hrana je za um koju možete otvoriti na bilo kojoj stranici, pročitati nekoliko redaka ili stranica i osjećati se obogaćenim.

Pogledaj katalog >>

Ante Zemljar: Mozaik

Gotovo svaka Zemljarova knjiga ima neke veze s otokom. Bilo njegovim rodnim Pagom, bilo nesretnim Golim otokom na kojem je robijao četiri godine. Knjigu Mozaik Zemljar je sastavio kao što je sastavljao prave mozaike; umjesto kamena koristio je brojne priče koje opisuju svakodnevnicu njegovog grada, a od kojih je nastala cjelovita slika. Priče su ponekad komične, ponekad tragične, ali uvjerljive i zasigurno nisu daleko od istine. Upoznajte se sa životom paških ribara i težaka s početka prošlog stoljeća kroz ovu sjajnu knjigu.

Pogledaj katalog >>

Jurica Gašpar: Legende svjetla - priče hrvatskih svjetionika i njihovih duša - svjetioničara

Ova zanimljiva monografija oduševit će svakoga koga zanima kako izgleda život u izolaciji na svjetioniku. Autor je i sam dio života proveo na svjetioniku obzirom da mu je otac svjetioničar. U knjizi ćete naći preko 30 svjetioničara koji pričaju neku svoju priču. Uz priče svojih sugovornika, autor pripovijeda o gradnji jadranskih svjetionika, kao i o ambicioznom planu Austro-Ugarske o izgradnji stotine svjetionika na Jadranskoj obali, no taj je plan propao skupa s tom državom. Pročitajte ovu knjigu i bit će vam jasno da i život na hridi i u samoći može biti itekako zanimljiv.

Pogledaj katalog >>