Sinclair Lewis

Sinclair Lewis dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1930. godine i time postao prvi Amerikanac koji je dobio istu. Njegov životopis je doista bogat, radio je na izgradnji Panamskog kanala, diplomirao na Yaleu, mnogo je putovao, a objavom romana Glavna ulica postiže ogroman uspjeh. Zatim slijede romani Kraljevska krv, Babbit, Elmer Gantry, Čovjek koji je poznavao Coolidgea, Dodsworth, Arrowsmith, Ann Vickers, Umjetničko djelo i To je nemoguće. Lewis je smatran za jednog od velikana realizma suvremene Amerike, a spada i među velikane takozvane izgubljene generacije. Radi svojih satiričkih i kritičkih tekstova bio je i hvaljen i prezren, a preminuo je u Rimu 1951. godine.

Pogledaj katalog >>

Thomas Mann

Njemački pisac Thomas Mann zaslužio je Nobela za književnost 1929. godine. Pisao je romane, eseje i kratke priče, a brojne njegove naslove možete pronaći na našim policama. Godine 1933. pred nacizmom bježi u Švicarsku te je najpoznatiji pripadnik skupine njemačkih pisaca u egzilu radi Hitlerova režima – Exilliteratur. Poznat je po knjigama Budenbrokovi, Čarobni breg, Smrt u Veneciji, Čovjek i pas te brojnim kratkim pričama i esejima u kojima se dotiče raznoraznih tema.

Pogledaj katalog >>

Luigi Pirandello

Sicilijanac čija djela obilježava tragični humor. Bio je književnik, pripovjedač i dramski pisac, a pisao je i poeziju. Slavu u rodnoj mu Italiji stječe romanom Pokojni Mattia Pascala, dok na međunarodnoj sceni biva priznat zahvaljujući svom dramskom opusu. Njegove drame Šest lica traži autora, Večeras improviziramo i Henrik IV. imale su značajan utjecaj na razvoj moderne drame. Godine 1934. za svoj impresivan književni opus dobiva Nobelovu nagradu.

Pogledaj katalog >>

Hermann Hesse

Još jedan njemački književnik koji je zaslužio Nobelovu nagradu. Poznat je po djelima Stepski vuk, Demian, Igra staklenih perli, Siddhartha, Narcis i Zlatousti, Knulp i Gertrud. Na njegovo pisanje je velik utjecaj imala psihoanaliza te budistička i hinduistička filozofija. Kao uvjereni pacifist i antimilitarist suprotstavlja se Prvom svjetskom ratu, a za vrijeme Drugog svjetskog rata našao se na crnoj listi nacista. 

Pogledaj katalog >>

Ivo Andrić

Jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost s prostora bivše Jugoslavije, a ista  mu je dodijeljena 1961. godine za cjelokupno stvaralaštvo. U životu se bavio diplomacijom, pjesništvom i književnošću. Njegova najpoznatija djela su Na Drini ćuprija i Travnička kronika. Za života je primio brojne nagrade i priznanja, ali je i sam darivao. Naime, poklonio je Udruženju bosanskih biblioteka 30 milijuna tadašnjih dinara koje je dobio uz Nobelovu nagradu. Svakako potražite jedan od brojnih Andrićevih naslova na našim policama.

Pogledaj katalog >>

Nagib Mahfuz

Egipatski književnik Nagib Mahfuz zaslužio je, u arapskom svijetu prvi, Nobelovu nagradu za svoj rad 1988. godine. Objavio je više od 40 novela, 30 scenarija te oko 350 kratkih priča, a mnogi njegovi uradci su dobili i filmsku verziju. Jedan je od prvih suvremenih pripadnika arapske književnosti koji se bavio temom egzistencijalizma, a kroz njegov rad se neizbježno provlači i tema politike. Njegov rad je bogat i kompleksan, potiče na razmišljanje o brojnim temama, a stil pisanja nadilazi kulturološke granice između arapskog svijeta i zapadne kulture.

Pogledaj katalog >>

José Saramago

José de Sousa Saramago pripada samom vrhu portugalske književnosti. Njegova su djela prevedena na više od 30 jezika, a smatran je i jednim od najutjecajnijih suvremenih europskih pisaca. Karakterizira ga eksperimentalan stil kojim izbjegava upotrebu interpunkcijskih znakova, suludo duge rečenice i odlomci od nekoliko stranica. Kod nas ćete pronaći brojna njegova ostvarenja koja, ukoliko već niste, morate pročitati.

Pogledaj katalog >>