Katerina Tučkova: Boginje sa Žítkove

Ovaj roman sadrži zanimljivu priču o vješticama u Češkoj. Dora Idesová posljednja je od boginja sa Žítkove. Znanstvenica je i budućnost ne želi čitati iz kapi voska kako to čini njezina tetka Surmena. Sve se mijenja kad u arhivima tajne službe komunističkoga režima pročita prošlost: sve ono što je smatrala nesrećom koja je nju i njezina brata smjestila u sirotište, a tetku u umobolnicu – bilo je dio pomno osmišljena i nemilosrdno provedena plana. Ovaj fantastičan i uzbudljiv roman češke spisateljice Katerine Tučkove isprepliće prošlost sa sadašnjošću, a čita se poput najnapetijeg trilera.

Pogledaj katalog >>

Michal Ajvaz: Drugi grad

Junak romana nalazi u antikvarijatu knjigu pisanu nepoznatim pismom i odnosi je kući. Tako počinje dugo traganje za nepoznatim gradom koji živi u čudnoj simbiozi s Pragom, a nalazi se na njegovim rubovima i na granici poznatih prostora. Drugi grad izvrsno je djelo Michala Ajvaza, jednoga od najznačajnijih suvremenih čeških i europskih autora, u kojem se isprepliću realno i magično, stvarno i fantastično. Prag kakav poznajemo iz turističkih posjeta i razglednica postaje poprište borbe između dobra i zla. 

Pogledaj katalog >>

Alena Mornštajnová: Hana

O sudbini jedne češke židovske obitelji stradale u užasima holokausta u ovom romanu podijeljenom u tri dijela govore dva glavna lika - Mira, kao devetogodišnje djevojčica te kasnije odrasla žena i Hana, njezina teta koja je na svojoj koži proživjela užase ratnog stradanja od kojih se nikada nije oporavila. Nastao prema istinitim događajima ovaj nagrađivani roman češke spisateljice i prevoditeljice doživio je uspjeh i kod čitateljske publike. Razgranata i napeto vođena fabula, vjerodostojni likovi i njihove sudbine te dirljivost, vrline su ovoga romana.

Pogledaj katalog >>

Tomaš Zmeškal: Ljubavno pismo klinopisom

Roman Ljubavno pismo klinopisom je neobična vrsta ljubavne priče u Češkoj, ispripovijedane u kontekstu bogate povijesti te zemlje. Kroz dvadeset i dva poglavlja, opise revolucija i političkih previranja, te kraj komunizma, okosnicu obiteljske sage čine priče o običnim ljudima koji kroz svoje sudbine progovaraju o univerzalnim načelima i vrijednostima, poput ljubavi, vjernosti i nesebičnog davanja. Autor Tomaš Zmeškal ovim je romanom osvojio nagradu Josef Škvorecký 2009. te nagradu Europske unije za književnost 2011. godine.

Pogledaj katalog >>

Michal Viewegh: Odgoj djevojaka u Češkoj

Odgoj djevojaka u Češkoj satiričan je prikaz češkog postkomunističkog društva i prvih tajkuna koji su se uzdigli na razvalinama komunizma, ali i vrlo intrigantno ispripovijedana ljubavna priča. Glavni lik romana učitelj je kojeg lokalni bogataš angažira kako bi poučavao njegovu kćer Beatu, očajnu i neukrotivu mladu djevojku koja (iz protesta što joj je otac nasilno prekinuo ljubavnu priču s jednim njegovim zaposlenikom) danima ni s kim ne razgovora niti na bilo koji način sudjeluje u životu. Ovim je romanom autor Michal Viewegh priskrbio sebi svjetsku slavu.

Pogledaj katalog >>

Jan Nemec: Povijest svjetlosti - roman o fotografu Františeku Drtikolu

Autor prati životni i umjetnički put Františeka Drtikola, poznatog češkog fotografa, slikara i mistika u razdoblju od preko pedeset godina. Preplećući dokumentarne činjenice, interpretacije i fikciju roman prenosi kulturnu klimu u kojoj se razvija fotografija kao nova umjetnička forma, ali i opisuje turbulentan period prijelaza 19. u 20. stoljeće kojemu ton daje odumiranje Habsburške monarhije, Prvi svjetski rat i lude 1920-te godine. Za ovaj je roman autor dobio nagradu Europske unije za književnost 2014. i nagradu Češka knjiga iste godine.

Pogledaj katalog >>

Jiři Hajiček: Seoski barok

Glavni lik romana Pavel Straòanský ljubitelj je i strastveni proučavatelj seoskog života, nastoji ga oteti potpunom zaboravu, jednako kao što njegove djeliće uspijeva sačuvati seoska barokna arhitektura. Priča se zapleće oko jedne neobične narudžbe domaćega klijenta koji ne traži genealošku studiju, nego neko staro zametnuto pismo zbog kojeg je nekoliko zemljoposjednika u doba nasilne socijalističke kolektivizacije sela bilo razvlašteno i završilo u zatvoru. Pripovjedač naizgled nepretenciozno prati prilično napetu detekciju provođenu putem stanovite genealoške forenzike, no niti priče sve se više zapleću i Pavel otkriva da ga manje-više rutinski zadatak baca izravno u sadašnjost, da priča iz 50-ih sliči onoj koja se mogla dogoditi i prije tjedan dana.

Pogledaj katalog >>

Pavel Šrut: Neparožderi

Imamo i nešto i za mlađu publiku. Iz ove knjige saznat ćete sve što ste o neparožderima htjeli znati, a bojali ste se pitati. Neparožderi su tajanstvena bića koja od para čarapa rade – nepar. Ovo je napeta, smiješna i zabavna pustolovina idealna za čitanje prije spavanja. Strašne i nepojmljive Neparoždere izvrsno je ilustrirala češka ilustratorica Galina Miklinova.

Pogledaj katalog >>

Jiřy Kratochvil: Žalosni Bog

Knjižničar Aleš Jordán pripadnik je moćne obitelji iz Brna. Iako se trudi živjeti običnim životom sa suprugom, cijeli mu je život povezan upravo s Jordánima koji funkcioniraju kao pravi mafijaški klan. Upleten u njihovu mrežu, Aleš se bori s traumama iz prošlosti i pokušava si osigurati budućnost daleko od obitelji prožete tajnama i spletkama… Radnja ovog višestruko složenog romana neće vas razočarati.

Pogledaj katalog >>

Tomaš Zmeškal: Životopis crno-bijeloga janjeta

Životopis crno-bijeloga janjeta priča je o odrastanju blizanaca crne boje kože – Lucije i Václava – u Pragu u doba Hladnog rata, no to nije povijesni niti politički roman. Tijekom odrastanja blizanci su suočeni s predrasudama prema ljudima druge boje kože, no to ne znači da i oni nemaju svoje predrasude. Stoga se ne može reći da je ovo knjiga o rasizmu – ona zahvaća puno dublje probleme ljudskog ponašanja i različitih predrasuda koje postoje u svima nama.

Pogledaj katalog >>