Sally Rooney: Divni svijete, gdje si

Sally Rooney: Divni svijete, gdje si

Alice, Felix, Eileen i Simon mladi su ljudi koje povezuje istinsko prijateljstvo i ljubav. Prateći njihov život, autorica progovara o brojnim temama koje muče mlade ljude, od anksioznosti i depresije, potrage za osobnim identitetom, do društvenih i političkih zbivanja, propitivanja o neoliberalizmu i prijeteće ekološke krize. Potka svakog njezinog pa tako i ovog romana je vječna i univerzalna ljubav, jednostavno bivanje i svijest da trebamo činiti dobre stvari. Roman o ljubavi i prijateljstvu, protkan filozofskim raspravama, koje autorica vješto iscrtava fino iznijansiranim atmosferičnim opisima.

Pogledaj katalog >>

Asia Olejarczyk: Jeti u kojega nitko nije vjerovao

 Asia Olejarczyk: Jeti u kojega nitko nije vjerovao

Ako u nešto jako vjerujemo onda i nemoguće može postati moguće. Topla priča za najmlađe o jednom dječaku koji je jedini u razredu vjerovao u postojanje Jetija - tajanstvenog snježnog stvora s Himalaje.

Pogledaj katalog >>

Tisja Kljaković Braić: Oni

Tisja Kljaković Braić: Oni

Knjiga sadržava devedesetak crno-bijelih crteža splitske slikarice i karikaturistice, nastalih u godinu dana. Autorica kao vrsna promatračica ljudske psihologije donosi portrete dvaju likova. To su Oni – muž i žena, naizgled svedeni na stereotipne uloge, koje autorica prikazuje vrlo jednostavnim konturama, najčešće u kućnom interijeru.

Portreti lišeni detalja, kao i jednostavnost prostora, stvaraju vizualni minimalizam prožet humorom, otkrivajući međuljudske odnose u malim, svakodnevnim situacijama, obiteljskim ritualima i stvarnim trenucima iz kojih suptilno, a, s druge strane, vrlo snažno izvire briga i ljubav prema drugome, razumijevanje i bliskost.

Nemarno ispisane riječi na dalmatinskom dijalektu, sa specifičnom duhovitošću, dodatno oslikavaju situacije povezane s kućanskim poslovima, hranom, nezadovoljstvom vlastitim izgledom ili, pak, navijačkom euforijom te u kombinaciji s crtežom, donose iskrenost, izvornost i ljudskost. Na taj način Oni zapravo postaju svi mi.

Pogledaj katalog >>

Charlie Mackesy: Dječak, krtica, lisica i konj

Charlie Mackesy: Dječak, krtica, lisica i konj

Kao što autor kaze: "Ovo je knjiga za svakoga, svejedno jeste li osamdesetogodišnjak ili osmogodišnjak - ponekad se osjećam kao da sam oboje". Glavni protagonisti slikovnice jasni su već iz naslova, a kroz slikovnicu gradi se priča oko njihovog spontanog prijateljstva. Popraćena nježnim ilustracijama (crni tuš s tek malo boje), knjiga vrvi životnim mudrostima kojima se možemo vraćati u bilo kojem razdoblju života. Namijenjena je svim starosnim dobima.

Pogledaj katalog >>

Riccardo Bozzi: The forest

Riccardo Bozzi: The forest

Slikovnica koja tematizira ljepotu življenja, vizualno je predivna i dizajnerski zanimljivo osmišljena, u što će te se uvjeriti kada ju krenete listati. Dostupna u Ogranku Trsat u American Corneru.  

Pogledaj katalog >>

Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri

Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri

Treći roman ove višestruko nagrađivane spisateljice i pjesnikinje. Podijeljen je u tri dijela, tri zasebna narativa, koji predstavljaju otključavanje zaključane intime troje protagonista, svakoga iz svoje zasebne, osobne i osebujne perspektive. Prvi dio donosi priču paralizirane djevojke prikovane za bolnički krevet, drugi je ispovijest osobe u koju je zaljubljena, a posljednji je kazivanje o sudbini njene nesretne majke. Ovaj transgeneracijski roman progovara o žudnji za slobodom unatoč društvenim okolnostima u kojima protagonisti odrastaju i žive. Također, govori i o oslobađanju od prošlosti, od patrijarhalnih okova, nametnutih društvenih stega. Zanimljivost je i činjenica da autorica na kraju umjesto zahvale svojim čitateljima ispisuje – ispriku, kako u knjizi, tako i na dugačkoj crnoj vrpci koja je sastavni dio svakog primjerka.

Pogledaj katalog >>

Ingrid Chabbert: Dan kada sam se pretvorio u pticu

Ingrid Chabbert: Dan kada sam se pretvorio u pticu

Slikovnica u kojoj autor s malo riječi, ali mnogo osjećaja govori o ljubavi i hrabrosti, kako izraziti te osjećaje i kako nas oni mogu promijeniti. Ova priča, namijenjena najmlađima, govori o prvoj ljubavi i kako doprijeti do nečijeg srca. Prvi dan škole dječak se zaljubio u djevojčicu koja je voljela ptice.

Kako bi privukao njezinu pažnju, maskirao se u pticu. Uz niz poteškoća koje mu je maskiranje donijelo, trud se ipak isplatio. Poznati i nagrađivani španjolski ilustrator Raúl Nieto Guridi slikovnicu je ilustrirao jednostavnim crtežima snažne grafike koji dočaravaju snagu i ozbiljnost ljubavi.

Pogledaj katalog >>

Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa i sedam novih priča

Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa i sedam novih priča

Obogaćena sa sedam novih priča, zbirka sada već etablirane autorice petnaest godina nakon prve objave stječe status klasične, stilski precizno definirane proze u kojoj, prema riječima urednika Krune Lokotara "mediteranska melankolija, camp-estetika, prezir prema autoritetima i rebelijanstvo, urbano koje tutnji u ušima, svijet kao avantura, nabubrio od znatiželje i tjelesnosti, pa pasaži nostalgije i maglice sjećanja, drskost koja raste uz optimizam..." donose posebnu kvalitetu i užitak čitanja.

Pogledaj katalog >>

Oliver Jeffers: Dijete knjiga

Oliver Jeffers: Dijete knjiga

Djevojčica, dijete od knjiga, brodeći na svojoj splavi morem priča stigne do kuće jednoga dječaka. Pozove ga da se otisne s njom u pustolovinu u svijet priča... gdje je uz malo mašte sve moguće.

O Djetetu od knjiga, Oliver Jeffers i Sam Winston kažu: "Od samoga početka željeli smo stvoriti pripovijest koja slavi našu ljubav prema klasičnoj književnosti za djecu, ali sa suvremenim pomakom. Bilo nam je najvažnije prenijeti dio čarolije koja se dogodi kada se prvi put zapleteš u bezvremenu priču, ali na način koji čitatelji do sada nisu imali prilike vidjeti."

Pogledaj katalog >>

Sanja Lovrenčić: Luda kuća

Sanja Lovrenčić: Luda kuća

Neobična priča iz očiju djevojčice o stanovnicima jednog visokog nebodera. Upoznajemo šarmantne i djelomično nadnaravne životne priče osebujnih susjeda. Priča potiče na razmišljanje o individualnoj i kreativnoj slobodi unutar zajednice. Ilustracije prate priču kombinirajući arhitektonski crtež s mnoštvom boja i otkačenih perspektiva. Luda kuća proglašena je najboljom hrvatskom slikovnicom 2021. godine po izboru stručnog žirija nagrade „Ovca u kutiji”.

Pogledaj katalog >>