Budućnost svemira i drugi eseji

Ova je knjiga Stephena W. Hawkinga na neki način nastavak njegove poznate Kratke povijesti vremena. Autor u 13 eseja tumači što je to imaginarno vrijeme, što je to kvantna mehanika crnih jama, kakvo je porijeklo i budućnost svemira te vlada li svemirom red. Potiče čitatelje da razmišljaju o prirodi svemira. U knjizi na vrlo zanimljiv način govori o svojem djetinjstvu, mladosti, školovanju i znanstvenom radu. Na kraju je knjige razgovor za BBC emisiju Ploče za pusti otok u kojoj Hawking govori o svojoj teškoj bolesti - bolesti motornih neurona koju ne priznaje kao smetnju u svom životu i radu. Tekstovi u ovoj knjizi su autorova predavanja i govori održani širom svijeta

Pogledaj katalog >>

Kratka povijest vremena: od velikog praska do crnih jama

Hawkingova "Kratka povijest vremena" je knjiga za one koji više razumiju riječi nego jezik matematike, a ipak žele okusiti užitak otkrivanja podrijetla i prirode našeg svijeta. Premda u invalidskim kolicima, Stephen W. Hawking vodi nas hrabro u pitanja poput: "Je li vrijeme ikad započelo i hoće li stati? Je li svemir beskonačan ili ima granicu?"

Pogledaj katalog >>

Moja kratka povijest

Stephen Hawking, poznati teorijski fizičar, kozmolog, duhovito i otvoreno govori o uspomenama iz ranog djetinjstva i školovanja, uključujući trenutak kad mu je u dvadeset i prvoj godini dijagnosticirana neizlječiva bolest motoričkog živčanog sustava koja mu je izmijenila život. Taj izazov Hawking je shvatio kao nužnost da što više istražuje, računa, dokazuje i objavljuje. Tako je s Rogerom Penroseom i Bobom Gerochom razvio teoriju uzročne strukture u općoj relativnosti, a od 1970. godine posvetio se crnim rupama. Memoari obuhvaćaju njegov znanstveni angažman, brojne nagrade, ključne događaje privatnog života kao i velik utjecaj na poimanje svemira jer je pišući popularno znanstvenu knjigu „Kratka povijest vremena“ na svima prihvatljiv način predstavio dosege u razumijevanju svemira.

Pogledaj katalog >>

O prirodi prostora i vremena

Rasprava između Rogera Penrosea i Stephena Hawkinga zabilježena u ovoj knjizi bila je vrhunac šestomjesečnog programa održanog 1994. godine na Institutu za matematičke znanosti Isaac Newton Sveučilišta u Cambridgeu. Ona predstavlja ozbiljno preispitivanje nekih od najosnovnijih zamisli o prirodi svemira i spoj je stručnih obrazloženja i filozofskih gledišta. Kvantna teorija, ili njena puno profinjenija inačica, kvantna teorija polja, sada je visoko razvijena i tehnički uspješna, iako još postoje filozofski skeptici poput Rogera Penrosea. Opća teorija relativnosti, Einsteinova teorija gravitacije, jednako je izdržala provjeru vremena iako ima i ozbiljnih problema glede uloge singularnosti ili crnih jama. Pravo pitanje koje prevladava u Hawking-Penroseovoj raspravi je spajanje ovih dviju uspješnih teorija, odnosno kako stvoriti teoriju "kvantne gravitacije". O svim ovim i mnogim drugim pitanjima, Hawking i Penrose zauzeli su istančano različita gledišta. Obrazloženja su pažljivo iznesena i u matematičkom i u fizikalnom obliku. Iako dio izlaganja zahtjeva poznavanje matematike i fizike, većina rasprave vođena je na višoj (ili dubljoj) razini koja će zanimati šire čitateljstvo.

Pogledaj katalog >>

Svemir u orahovoj ljusci

Kratka povijest relativnosti, oblik vremena, predviđanje budućnosti i zaštita prošlosti teme su koje poznati autor objašnjava na zanimljiv i poučan način. Knjiga je ilustrirana fotografijama i crtežima i kao sve dosadašnje knjige ovoga autora naći će svoje čitatelje.

Pogledaj katalog >>

Teorija svega: podrijetlo i sudbina svemira

Serija od sedam predavanja poznatog britanskog fizičara, koja pokrivaju područje od prikaza povijesti ideja o svemiru, zatim Velikog praska do crnih rupa i teorije struna.

Pogledaj katalog >>

Velebni plan

Temeljna pitanja koja Hawking postavlja su je li velebni plan izgradnje našeg svemira svjedočenje stvoritelja ili znanost daje drugačije tumačenje, zašto nam zakoni prirode omogućuju postojanje, je li naš svemir samo sićušan dio mora multiuniverzuma. Knjiga je ilustrirani vodič koji može poljuljati ukorijenjene predodžbe o naravi stvarnosti jer, kako kaže autor, “svi mi kroz kratko vrijeme našeg postojanja istražujemo tek malen dio cijelog svemira

Pogledaj katalog >>

Budućnost prostorvremena

U knjizi su publicirani eseji vodećih kozmologa, među kojima je i Stephen W. Hawking. Namjera je autora prezentirati futurološka predviđanja rezultata teorijskih istraživanja strukture i svojstava prostorvremena. Kamo će odvesti istraživanja gravitacijskih valova, crnih jama i vremenskih putovanja, neka su od pitanja na koja se pokušavaju naći odgovori. Temelji novog shvaćanja prostora i vremena prikazani su u opširnom uvodu poznatog teorijskog fizičara Richarda Pricea.

Pogledaj katalog >>