Sjena vjetra

Prvi dio sage o tajanstvenoj Barceloni koja će vas oboriti s nogu. Kada dječaka Daniela otac odvede na Groblje zaboravljenih knjiga, on će između mnoštva prašnjavih svezaka izabrati "Sjenu vjetra" autora Juliana Caraxa. No, kada pokuša pronaći ostale knjige istoga autora, otkrit će da su gotovo svi primjerci spaljeni. Potraga za Julianom Caraxom posve će mu promijeniti život i uvući ga u opasnu i tragičnu priču. Kada pročitate posljednju stranicu "Sjene vjetra", nećete moći odoljeti da odmah ne zaronite u "Anđelovu igru"...

Pogledaj katalog >>

Anđelova igra

Kronološki radnja „Anđelove igre“ prethodni „Sjeni vjetra“, iako je prvi roman napisan 2008., a drugi 2001., a radnje nisu izravno povezane, iako obje knjige dijele referencu na Groblje izgubljenih knjiga i knjižaru „Sempere & sinovi“.

Glavni je lik ovoga mračnog romana komplicirane radnje David Martín, novinar početnik koji za život zarađuje pišući gotičke, senzacionalističke romane pod pseudonimom. On se useljava u zapuštenu kuću koja ga privlači još od djetinjstva, a zaključane sobe njegovog novog doma u sebi kriju mračne tajne. Martín otkriva fotografije i pisma koja ga uvlače u mračnu priču o misterioznoj smrti bivšeg vlasnika kuće dok istovremeno proživljava osobni pakao zbog nemoguće ljubavi i teške bolesti koja mu je dijagnosticirana. Na rubu očaja, David će dobiti ponudu koju neće moći odbiti. Tajanstveni izdavač Andreas Corelli, impresioniran njegovim romanima, želi da David za njega napiše jednu vrlo posebnu knjigu, a zauzvrat će dobiti što god poželi. Hoće li i ovaj Faust požaliti svoje petljanje s Mefistom?

Pogledaj katalog >>

Zatočenik neba

U ovom se dijelu sage o Groblju zaboravljenih knjiga spajaju niti Sjene vjetra i Anđelove igre te se otkrivaju poveznice između njihovih likova. Teško je išta reći o ovoj knjizi bez "spojlanja" onima koji još nisu pročitali prve dvije knjige, osim da se radnja zbiva godinu ili dvije nakon Sjene vjetra, no fokusirana je na događaje koji su se odvili negdje poslije Anđelove igre, a prije Sjene vjetra, točnije na Ferminov boravak u zloglasnom zatvoru La Modelo iz kojega je pobjegao uz pomoć Martina, lika kojeg smo već sreli kao protagonista Anđelove igre. Kroz te prošle događaje otkrivamo mnogo i o Isabelli, no o tome isto ne smijemo više ništa reći da vam ne pokvarimo čitanje!

Pogledaj katalog >>

Labirint duhova

Završnica priče o Groblju zaboravljenih knjiga, knjiga u kojoj će se rasplesti sve niti priče o Danielu, Ferminu, Isabeli i ostalim likovima koje smo zavoljeli u prošle tri knjige.

Radnja kronološki slijedi nakon Zatočenika neba, a protagonist je ovoga puta žena - mlada, lijepa, tajanstvena, mračna i opasna, opterećena bolnom prošlošću i ratnom ozljedom. Ona je na zadatku koji je vodi u otkrivanje mračnih tajni koje su, naravno, povezane s nama već poznatim likovima.

Zafon je još jednom ispleo kompliciranu priču punu preokreta, mračnih tajni prošlosti, turobne atmosfere, tajanstvenih napuštenih kuća, likova ispunjenih bolnim uspomenama... Sve ono zbog čega ga volimo.

Zaključno rečeno, sagu o Groblju zaboravljenih knjiga svakako se isplati pročitati.

Pogledaj katalog >>

Povijest ljubavi

Kroz ovaj nas prekrasan, izvrsno napisan roman vode tri pripovjedača: Leo Gursky, pisac koji je preživio holokaust, a sada živi u New Yorku i čeka vlastitu smrt; Alma Singer, 14-godišnja djevojčica koja se pokušava nositi s očevom smrću i majčinom depresijom, te treći, sveznajući pripovjedač koji pripovijeda priču o nepoznatoj knjizi pod naslovom "Povijest ljubavi". Ovi su likovi povezani na načine koje nećete razumjeti sve do samog kraja, na trenutke vam ništa neće biti jasno, no kad se konci napokon raspletu i tri priče spoje u jednu, ova vam knjiga još dugo neće napustiti misli. Možda na kraju čak pustite i koju suzu, da ne kažete da niste bili upozoreni!! 

Pogledaj katalog >>

Noćni vlak za Lisabon

Raimund Gregorius, srednjovječni gimnazijski profesor i stručnjak za klasične jezike, živi u Bernu ustaljenom rutinom koja se naprasno prekida kada susreće tajanstvenu ženu koja se pokušala baciti s mosta uz nekoliko riječi izgovorenih na portugalskom. Koje ga slučajno vode do knjige Amadeua de Prada, portugalskog pjesnika, liječnika i borca protiv Salazarove diktature. On naglo odlučuje okončati svoju „običnost" te odlazak vlakom u Lisabon. To je početak neobične potrage čije je obrise teško nazreti, osim činjenice da je tjera bizarna unutrašnja žudnja. Uzbudljivi duhovno-detektivski triler, u kojemu se autor upušta u introspektivno istraživanje ljudske duše.

Pogledaj katalog >>

Suverena čitateljica

Satirična priča o engleskoj kraljici koja, shvativši da ne zna baš puno o knjigama, na krilima radoznalosti u jesen svog života odluči nadoknaditi sve ono što misli da je kao čitateljica propustila. Kada je ponese žar čitanja, kraljica po prvi put zanemari primarne vladarske dužnosti ne bi li stigla pročitati što više. Autor (inače renomirani dramski pisac i scenarist) oslikava paletu likova iz vladajućih političkih krugova te s dvora čija nenačitanost i neukost u kontrastu s kraljičinom novostečenom erudicijom čini duhovitu podlogu romana. Roman slavi knjigu kao takvu te način na koji čitanje otvara mogućnosti za razmišljanje i spoznaju. 

Pogledaj katalog >>

Uspavanka

Novinar Carl Streator istražuje sindrom iznenadne dojenačke smrti. Nakon što je nekoliko puta pratio hitnu medicinsku pomoć u slučajevima smrti malih beba, on primjećuje da je svoj umrloj djeci noć prije smrti bila čitana ista pjesma. Ta uspavanka drevna je afrička čarolija za eutanaziju bolesnika i staraca. Istražujući te slučajeve, Carl upoznaje ženu koja je nehotice tom uspavankom ubila vlastito dijete. A i on sam je, sada uviđa, na isti način prije dvadeset godina ubio vlastitu ženu i dijete. Njih se dvoje odlučuju pronaći i uništiti sve postojeće primjerke smrtonosne knjige. 

Pogledaj katalog >>

Balzac i mala kineska krojačica

U Maovoj su Kini za vrijeme Kulturne revolucije tisuće i tisuće ljudi poslane na selo zbog preodgoja. Autor ove duhovite knjige inspiraciju je pronašao u vlastitom iskustvu preodgoja koji je, baš kao i njegovi junaci, proživio početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Pripovjedač i njegov prijatelj Luo djeca su liječnika, pa ih smatraju opasnim intelektualcima. Godine 1971. oni dolaze zbog preodgoja u jedno od siromašnih sela na planini Nebeski feniks. Dani im prolaze u radu na poljima ili u rudniku, a jedino veselje predstavlja pripovjedačevo muziciranje na violini, prepričavanje filmova nepismenim seljacima i ljubav prema Maloj Krojačici, kćeri lokalnog krojača. Monotoniju prekida pronalazak kovčega punog knjiga zabranjenih klasika književnosti. Djela Balzaca, Tolstoja, Flauberta i Dickensa mladićima otvaraju do tada nepoznati svijet ljubavi, strasti i zanosa. 

Pogledaj katalog >>

Trinaesta priča

Uspješna spisateljica Vida Winter odabrala je za autoricu svoje biografije nepoznatu mladu djevojku Margaret Lea koja radi u antikvarijatu svoga oca i ponekad napiše kratak biografski esej. Do tada ona je brižljivo krila svoju životnu priču i nitko ništa nije znao o njoj ni o njezinoj prošlosti. Jedini uvjet koji je postavila jest taj da joj Margaret tijekom pričanja ne postavlja nikakva pitanja, već da samo bilježi ispričano. Uskoro se otkriva da je životna priča slavne spisateljice zapravo mračna povijest jedne poremećene obitelji.

Pogledaj katalog >>

Ako jedne zimske noći neki putnik

Ako želite roman koji vas uredno vodi od početka, preko sredine do kraja, onda ovo nije knjiga za vas. U ovom ste romanu glavni lik upravo vi, koji dolazite u knjižaru kupiti najnoviju knjigu Itala Calvina, "Ako jedne zimske noći neki putnik". Dolazite kući i počinjete čitati, no ubrzo otkrivate da se zbog tiskarske greške ona prekida nakon tridesetak stranica. Tijekom potrage za drugim primjerkom upoznajete mladu, privlačnu čitateljicu te udruženim snagama nalazite i neke druge knjige, no iz raznoraznih razloga ni jednu ne uspijevate pročitati do kraja, stalno uranjate u neke nove priče iz kojih ste potom nasilno iščupani baš kad postane zanimljivo. Možda to ne zvuči kao neka preporuka, ali zaista jest! Ovo je jedan od onih kultnih romana koje svakako treba pročitati barem jednom u životu, ali možda nije svaki trenutak pogodan za to. To je jedna od onih knjiga za koju vam trebaju mir, tišina i potpuna koncentracija da biste mogli posve uroniti u njen svijet i u potpunosti cijeniti njezinu vrijednost.  

Pogledaj katalog >>

Klub Dumas

Moguće je da već barem djelomično znate o čemu se ovdje radi - ako već niste čitali knjigu, sigurno ste gledali film "Deveta vrata" s Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi. No Lucas Corso, lik kojeg u filmu tumači Depp, u svojem knjiškom originalu nije ni izbliza tako privlačan ni šarmantan. On previše pije, previše puši, pati od slomljenog srca i radi kao plaćenik, ali u knjiškom svijetu – za bogate klijente kupuje i prodaje vrijedne knjige.

On na početku priče kao uslugu prijatelju pristaje provjeriti autentičnost rukopisa, navodno originalnog Dumasova poglavlja iz serijala o tri mušketira. Uz taj, naoko jednostavan zadatak, preuzima i jedan ozbiljniji posao - za klijenta koji je došao u posjed jednog od tri poznata primjerka "Knjige devet vrata u kraljevstvo sjena", priručnika za prizivanje đavla iz 17. stoljeća, utvrditi njegovu autentičnost. Problem je u tome što je samo jedan od tri postojeća primjerka original, a Corsov je posao otkriti koji.

Gospodin Perez-Reverte jako je dobro upućen u tajne knjižarskog posla i odlično opisuje svijet bibliofila kao i detalje o tiskanju i restauraciji starih knjiga, pa ćete iz ovoga romana saznati mnoštvo zanimljivih informacija na tu temu, dok ćete u isto vrijeme biti uronjeni u tajanstvenu priču ispunjenu nadnaravnim i mističnim događajima.

Pogledaj katalog >>

Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseya

Za vrijeme Drugog svjetskog rata britanski otok Guernesey nalazi se pod njemačkom okupacijom. U tim teškim vremenima grupa otočana spas i zaborav traži u knjizi, te osnivaju Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja. Redom su to jednostavni ljudi osebujnih karaktera koji novu životnu snagu i utjehu počinju crpiti iz knjiga. Za to vrijeme londonska spisateljica Juliet Ashton u potrazi je za temom svoje nove knjige. Između Juliet i članova društva dolazi do razmjene pisama punih humora i snage koja pokazuju izdržljivost i snagu ljudskog duha... 

Pogledaj katalog >>

Lolita u Teheranu: životopis u knjigama

Za diktature ajatolaha Homeinija, dok islamski odredi za zaštitu ćudoređa provode racije u Teheranu, fundamentalisti zauzimaju sveučilišta, a slijepi cenzor guši umjetničku slobodu, svakog četvrtka prije podne hrabra i nadahnuta profesorica Azar Nafisi u svojoj tajnoj književnoj radionici potajno okuplja svojih sedam najboljih studentica. Odbacujući zakonom propisan zar i izlažući se velikoj opasnosti, one s neutaživom gladi uranjaju u svjetove Jane Austen, Scotta Fitzgeralda, Henryja Jamesa i Vladimira Nabokova, otkrivajući pri tome pojedinosti o svojim životima, i nudeći nam na uvid, inače, nepristupačan svijet žene u toj islamskoj zemlji.

Pogledaj katalog >>

Opake kućanice uživaju u slatkišima

Prvi roman Lorne Landvik preveden na hrvatski jezik duhovita je priča o ženama četrdesetih godina, dugogodišnjim prijateljicama koje zajedno grade karijere, odgajaju djecu i unuke. Na početku životnog puta gdje se ruše neki zidovi mladosti one ustraju u tome da ponovo sagrade nove. 

Pogledaj katalog >>

Knjiga pretpostavki i nagađanja

Mladi knjižničar Simon Watson živi sam u oronuloj kući svoje obitelji na rubu litice. Jednoga dana Simon od trgovca starim knjigama dobiva tajanstvenu knjigu – dnevnik cirkuske družine koji je pripadao i njegovoj baki. Simon zna da su njegova baka, majka i sestra bile cirkuske umjetnice u ulozi morskih sirena, no uz pomoć knjige on otkriva i druge detalje o ženama u svojoj obitelji, neke od njih vrlo neobične i zastrašujuće.

Pogledaj katalog >>

Posljednja knjiga

U knjižari Papirus neočekivano umre jedan kupac. Na prvi se pogled čini da je uzrok smrti infarkt, no autopsija pokazuje da za nju nema nikakvih medicinskih razloga. Uskoro još dva posjetitelja Papirusa umiru na isti način, bez medicinski prepoznatljivog uzroka. Jedino što im je zajedničko jest da su u ruci držali istu knjigu. Je li riječ o otrovnoj knjizi, o manijakalnom ubojici koji oponaša slučaj iz romana Ime ruže? Istodobno, na sceni se pojavljuje tajanstvena sekta poklonika "posljednje knjige" koji očekuju skorašnji kraj svijeta.  

Pogledaj katalog >>

Knjiga izgubljenih stvari

Dvanaestogodišnji dječak, nakon smrti majke, povlači se u samoću. Veliki dio vremena provodi u svojoj sobi u potkrovlju kuće. U njegovoj sobi nalaze se i stare prašnjave knjige koje polako poprimaju život. Iz oživljenih knjiga izlaze razna fantastična bića, bića iz poznatih i nepoznatih bajki s kojima dječak dolazi u vezu. Iz maštovitih razgovora dječak proširuje svoje spoznaje o dobru i zlu, pravdi i nepravdi, ratu i miru te o mnogim drugim stvarima iz života i za život. Paralelno sa svijetom iz mašte, dječak živi i stvarni život. Ta dva svijeta, svijet fantazije i svijet stvarnosti, ponekad se gotovo dodiruju i upleću jedan u drugi. U nekim situacijama strašila iz izmaštanog svijeta nisu ništa strašnija od stvarnih likova.

Pogledaj katalog >>

Klub čitatelja Jane Austen

Roman o osnivanju i održavanju sastanaka tijekom šest mjeseci jednog kluba koji je u cijelosti posvećen isključivo djelima Jane Austen. Klub broji šestero, po godinama, svjetonazoru, zanimanju te bračnom stanju, različitih članova. Međutim, svatko od njih ima svoje viđenje Jane Austen i njezinih djela te svakome ona ima veliko značenje u životu. Razigrano i s razumijenjem, predstavljeno je mišljenje i život svakog lika. Knjiga sadrži osvrte na Austeničine romane, te reakcije na njih (njezine obitelji, prijatelja, književnih kritičara, pisaca...). Na kraju knjige poglavlje je za raspravu s pitanjima svakog lika iz romana. 

Pogledaj katalog >>