Pascal Bruckner: Ledeni mjesec

Izdanje poznatog romana koji se bavi problematikom izjalovljene i poražene ljubavi, na kraju prometnute u mržnju i okrutno mučenje. Radnja je kompozicijski podijeljena na pet poglavlja, koja odgovaraju petodnevnoj plovidbi. Tjekom tog putovanja ukrštaju se sudbine neobičnog para, bogalja Franza i iznakažene Rebecce, koji se međusobno uništavaju, te bezazlenog, gotovo banalnog ljubavnog para Didiera i Beatrice...

Pogledaj katalog >>

Philippe Djian: 37,2 ujutro : Betty Blue

Pisac i Betty neobičan su mladi par. Na početku romana on je čuvar ljetovališta, ona je vrlo privlačna konobarica koja je upravo dala otkaz i doselila k Piscu. Njihov zajednički život pun je strastvene ljubavi, oni uživaju. Betty izgleda samo kao temperamentna djevojka nezadovoljna sivom svakidašnjicom i nepravdama koje se događaju. Kasnije, u različitim se situacijama pokazuje djevojčino ludilo. Pisac je želi zaštiti od svega, no ne uspijeva. Živjeti s Betty bilo je nešto najvažnije što mu se ikad desilo, ona postaje njegova opsesija. Ostali ga svijet nije zanimao. Prava ljubavna priča nikad ne završava. Prema ovom je romanu snimljen vrlo popularni igrani film "Betty Blue".

Pogledaj katalog >>

Vladimir Nabokov: Lolita

Roman ruskog književnika napisan na engleskom jeziku za njegova boravka u Sjedinjenim Američkim Državama 1955. godine. Intrigantna i šokantna je to priča o četrdesetogodišnjaku Humbertu i njegovoj ljubavi prema dvanaestogodišnjoj djevojčici Dolores Haze. To je priča o pedofilu koji iskorištava maloljetnicu, ali istovremeno i o moćima dvanaestogodišnjakinje koja, zapravo, zavodi odraslog čovjeka i koji joj nije prvo ljubavničko iskustvo. Kao što pisac navodi u predgovoru, roman se ne smije prvenstveno čitati u društveno-moralnom kontekstu, već prije svega u književno-alegorijskom.

Pogledaj katalog >>

David Herbert Lawrence: Ljubavnik Lady Chatterley

Connie Reid, liberalna predstavnica više srednje klase, u dvadeset i trećoj godini udaje se za Clifforda Chatterleyja. Nakon medenog mjeseca Clifford odlazi u rat iz kojeg se vraća paraliziran od struka naniže te se posvećuje pisanju. Ojađena brakom, Connie upoznaje Olivera Mellorsa, lugara na njihovu imanju i ne obazirući se na nepremostive razlike, s njime započinje ljubavnu vezu. Ovaj je roman, objavljen 1928. godine u privatnoj nakladi, tridesetak godina bio zabranjen zbog "opscenosti" njegova sadržaja.

Pogledaj katalog >>

Henry Miller: Rakova obratnica

Proslavljen roman-autobiografija pisca koji je svojim stilom i pojavom utjecao na brojne generacije književnika. Prvi put objavljen 1934. godine, srušio je seksualne tabue otvarajući pitanja o društvenom moralu općenito, promičući time i slobodu čitanja te zbog toga bio dugo i u mnogim zemljama zabranjivan. Sadrži predgovor prvom izdanju Anais Nin, pogovor Antuna Šoljana te pojmovik manje poznatih pojmova i osoba povezanih uz Millera.

Pogledaj katalog >>

Choderlos de Laclos: Opasne veze ili Pisma sabrana u jednom društvu i objavljena za pouku drugima

Jedini roman ovoga pisca (objavljen 1782. godine) roman je u pismima čija je osnovna tema moralna pokvarenost francuskog društva, a glavni akteri su inteligentni, sofisticirani i pokvareni vikont Valmont i markiza de Merteuil. Želeći se osvetiti grofu Gercourtu, markiza nagovara Valmonta da zavede Ceciliju, moguću grofovu suprugu. Iako je vikont već zabavljen zavođenjem kreposne gospođe Tourvel, ne odbija markizinu zamolbu te je o svojim uspjesima detaljno izvještava. Intrigantan zaplet ovog romana prenesen je na filmsko platno u četiri navrata: od Vadimove ekranizacije (1960.), Frearsove uspješnice iz 1988., Formanova "Valmonta" (1989.) do najnovije Kumbleove osuvremenjene verzije izmijenjenoga naslova - "Okrutne namjere".

Pogledaj katalog >>

Marguerite Duras: Ljubavnik

Radnja najpoznatijeg romana (1984.) francuske spisateljice, scenaristice i redateljice smještena je u Vijetnam, zemlju u kojoj je Durasova provela djetinjstvo. U romanu, zasnovanom na autobiografskim elementima, riječ je o zabranjenoj ljubavnoj vezi između siromašne petnaestogodišnje Francuskinje i elegantnog mladog muškarca iz bogate kineske obitelji. U godini objavljivanja roman je nagrađen francuskom književnom nagradom Goncourt. Po ovom je literarnom predlošku snimljen istoimeni film (1992.) u režiji Jean-Jacquesa Annauda.

Pogledaj katalog >>

Markiz de Sade: Justine ili Nedaće kreposti

Justine ili nedaće krijeposti, djelo kontroverznog markiza de Sadea po kojem je mučenje radi seksualnog užitka i dobilo ime. Nabijeno brutalnošću, pornografijom i okrutnostima, koje većinu čitatelja neće ostaviti ravnodušnim, dapače, šokirati će ih i izazvati oprečne reakcije, od divljenja do gađenja, prati život mlade Justine koja je, ostavši bez roditelja i imovinepokušava živjeti pošteno i, prije svega krijeposno, očuvati svoju čast i vjeru, alistalno nailazi na sve veće nedaće što ona više nastoji ostati krijeposna.

Pogledaj katalog >>

Erica Jong: Strah od letenja

Neumorna sanjarka Izadora Wing ne traži mnogo od života. Ona samo želi biti slobodna i pronaći idealnog partnera, savršen ljubavni spoj lišen osjećaja krivnje i bilo kakvih stega. Tokom nezaboravnog putovanja između dva kontinenta ona će otkriti koliko je ponekad teško ostvariti svoje snove.
Iako se Izadora boji letenja (u svakom mogućem smislu), trudi se izdržati na zacrtanom kursu, riskirajući svoj brak, pa čak i svoj život, radi jedne naročite vrste oslobođenja. U ovom duhovitom, poletnom, raskošnom romanu saznajemo kako se Izadora uspjela domoći slobode i osloboditi se svojih strahov

Pogledaj katalog >>

Pauline Reage: Djevojka O

Roman o sadomazohističkom odnosu djevojke "O" s njezinim ljubavnikom. On je odvodi u jedan dvorac, gdje ona postaje zatočenicom koja trpi najbrutalnija mučenja i ponižavanja, a ujedno mora služiti kao objekt seksualnoga izživljavanja svih muškaraca uključenih u tu okrutnu igru. Iako je izgubila slobodu i vlastitu volju, te joj trpi i tijelo i duša, ona i dalje voli svojega ljubavnika, a njezina emocionalna ovisnost o njemu nema granica. Obilježena boravkom u dvorcu, "O" i po povratku u vanjski svijet ostaje robinjom... Autorica detaljno opisuje prizore seksualnih "igara" i orgija.

Pogledaj katalog >>

Anais Nin: Dnevnik ljubavi

Tajni dnevnik američke spisateljice europskog podrijetla, u kojem ona opisuje svoje postupno seksualno oslobađanje u uzavrelom Parizu ranih tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Središnje mjesto u ovim zapisima zauzima njezina ljubavna veza s piscem Henryjem Millerom i njegovom suprugom June (o kojoj je Philip Kaufman snimio film), kao i pripovijedanje o zajedničkom radu na knjigama koje su ih proslavile.

Pogledaj katalog >>

Ernest Hemingway: Rajski vrt

David i Catherine većinu dana provode u edenskom ambijentu jedući finu hranu, vodeći ljubav, plivajući, vozeći bicikle, pecajući i pijući. Ali odjednom počinje opasna i erotska igra kad se zaljube u istu ženu. Rajski vrt suočava seksualnu intimnost, brak i ljudsku androginost s opreznom, ali tragajućom nježnošću.

Pogledaj katalog >>