Napeto kao suncobran, šareno kao sladoled, opaljeno poput picigina u ponoć... nešto što vam omamljene vrućinom neće dati zadrijemati sve dok sunce ne zađe iza Učke.

Michael Poore: Deset tisuća života

10000

Deset tisuća života posve je iznimno djelo u žanru fantastike. Njegov autor, Michael Poore, stvorio je čarobnu priču o ljubavi i odanosti, o životu i vječnosti, o smrti i ponovnom rađanju. Teško je i zamisliti da priča koja govori o umiranju može biti tako ležerno ispričana i toliko prožeta finim, nenametljivim humorom. A upravo je to uspjelo Pooreu. U središtu romana je Milo, najstarija i najmudrija duša, koji se reinkarnirao 9995 puta. Preostalo mu je još samo pet života kako bi dosegnuo savršenstvo i zaslužio svoje mjesto u kozmičkoj Nadduši.

Ako ne uspije, čeka ga ništavilo, a njegova duša »bit će ukinuta kao što ukinu dosadnu televizijsku emisiju«. A Milo želi samo jedno – biti vječno u zagrljaju svoje ljubavi Suzie, koja utjelovljuje Smrt. Suzie je njegova ljubavnica tijekom bezbrojnih boravaka u zagrobnom životu, ali upravo ona dolazi po njega svaki put kada okonča jedan život. Deset tisuća života više je od ljubavne priče i više od priče o smrti. To je ponajprije priča o životu, o svemu onome zbog čega je život lijep, dubok, apsurdan i potresan.


David Mitchell: Kuća Slade

Kuća Slade

U uskoj uličici, koju je lako ne primijetiti, nalaze se skromna željezna vratašca. Ako netko prođe kroz njih, ugledat će veličanstven, premda pomalo zapušten vrt i kuću nalik na palaču. Kada inspektor Edmonds, istražujući davni nestanak, uđe unutra, dočekat će ga privlačna udovica, vlasnica kuće, a uskoro će primijetiti i druge neobične stanare – dječaka i djevojčicu koji su, čini se, duhovi. No u kući Slade ništa nije kao što se čini, a inspektor Edmonds će to saznati na najteži način.


Neil Gaiman: Američki bogovi

Američki bogovi

Neil Gaiman pri oblikovanju fantastike oduvijek crpi nadahnuće iz mitološke starine. U svojem najpoznatijem romanu poseže za baštinom cjelokupnog čovječanstva i prelama ga kroz prizmu suvremene Amerike. Smješteni na prijelaz milenija, Američki bogovi donose složenu pripovijest o odnosu bogova i božanstava Starog Svijeta s Novim kroz šutljivi, neodoljivi lik protagonista Shadowa Moona, tamnoputog robijaša kojemu služenje kazne prestaje prerano, iz razloga koje nije očekivao, i s posljedicama koje će ga zauvijek promijeniti.

Mitopejino izdanje donosi prošireni, Gaimanu najdraži i time cjeloviti tekst ovog dugog romana, nastao 2004. nakon iznimnog uspjeha knjige među publikom i kritikom. Posve obnovljen prijevod udara temelj i za nastavke priče o Shadowu Moonu, novele Monarh udoline i Crni pas.


T. H. White: Kralj bivši i kralj budući

Kralj bivši i sadašnji

"Ima ih koji tvrde da je kralj Arthur bio povijesna ličnost, donositelj pravde i viteštva vremenima u kojima su domorodački Briti iznašli mir s onima protiv kojih su dotad vojevali. Ova nas knjiga uči da nije bilo tako; da Arthura njedri sam srednji vijek, onaj iz kojeg je potekla legenda o njemu. Uči nas o nauku koji je primio od jedne vremešne dobrote, ne bi li od Čovjeka odbio pojam da Jači Kvači; uči nas kako je radi toga uspostavio Okrugli stol, te njemu privukao najboljega viteza na svijetu; a uči nas i na koji je način taj vitez pridonio propasti Stola.

Cjelokupna se legenda o kralju Arthuru nalazi u ovim koricama; zajedno s cjelinom čovjekovoga stremljenja ka Dobru. Za slučaj da se taj boj još vodi, i da još ima onih voljnih izvući taj Mač iz kamena, ova knjiga sad postoji i na hrvatskome, kao prvi korak, ostvariv već otvaranjem korica."


Alix E. Harrow: January i deset tisuća vrata

january i 10000 vata

Dok živi u raskošnom ladanjskom zdanju punom osebujnih blaga, January Scaller je i sama posve jedinstvena, bakrenasto crvenkaste kože i sasvim neodrediva podrijetla. Kao štićenica imućnoga g. Lockea, slična je artefaktima kojih je kuća puna: pomno čuvana, često zanemarivana i nedvojbeno odnekud otuđena.

Zatim do nje na zagonetan način dospije sasvim neobična knjiga. Knjiga što nosi mirise drugih svjetova i prenosi pripovijest o tajnim vratima, o ljubavi, pustolovini i opasnosti – upravo poput romana u nastavcima koje January dijeli sa svojim jedinim prijateljem Samuelom, dostavljačem iz obližnje trgovine. Svaka stranica otkriva sve više nemogućih istina o svijetu koji prikazuje, sve dok January ne postane neraskidivo vezana uz knjigu Deset tisuća vrata.


Stephen Chbosky: Imaginarni prijatelj

Imaginarni prijatelj

Christopher ima sedam godina i tek se doselio u grad. Christopher ima imaginarnog prijatelja… Samohrana majka Kate Reese nalazi se u bijegu. Odlučna pružiti bolji život sebi i sinu, bježi iz nasilne veze u malu zajednicu Mill Grove u Pennsylvaniji. Iako se čini da je pronašla savršeno mjesto za novi početak, Kate će otkriti kako stravu nije ostavila iza sebe. Njezin sin Christopher nestaje i danima ga nitko neće uspjeti pronaći.

Šestog dana sam će uskrsnuti iz šume na rubu grada, neozlijeđen, ali promijenjen. Vratit će se s glasom koji samo on može čuti, s neobičnom misijom koju samo on može izvršiti - u suprotnom ni njegova majka niti itko u gradu neće biti siguran. Stephen Chbosky svojim je prvijencem, romanom Charliejev svijet, u rekordnom roku osvojio književni svijet. Autoru je pripala čast režiranja i pisanja scenarija za ekranizaciju pa je nastao i istoimeni filmski hit, s Loganom Lermanom, Ezrom Millerom i Emmom Watson u glavnim ulogama. Svi se slažu u jednom: Stephen Chbosky nas je potpuno iznenadio, napisao je nešto sasvim drugačije od Charliejeva svijeta, no ništa manje uzbudljivo ili fantastično.

Imaginarni prijatelj pokazuje nam kako nije važno koliko su mračna mjesta na kojima smo bili ili strašne stvari kojima smo svjedočili. Sve je podložno iskupljenju. Ovom uzbudljivom romanu također predstoji ekranizacija, a Vorto Palabra hrvatskim ga čitateljima predstavlja u vještom prijevodu Petre Pugar.


Stephen King: Uljez

Uljez

Oskvrnuto tijelo jedanaestogodišnjeg dječaka pronađeno je u gradskome parku. I svjedoci i otisci prstiju nedvosmisleno ukazuju na to da je počinitelj jedan od najomiljenijih građana Flint Cityja. Riječ je o Terryju Maitlandu, treneru malih bejzbolaša, profesoru engleskoga, uzornome suprugu i ocu. Detektiv Ralph Anderson, čijeg je sina Maitland nekoć trenirao, odlučuje se za brzo i javno uhićenje.

Maitland ima snažan alibi, ali Anderson i okružni javni tužitelj otiscima prstiju i iskazima očevidaca ubrzo pridaju i dokaze DNK. Čini se da su dokazi protiv Terryja neoborivi. No, istraga se širi i pojavljuju se nova otkrića koja užasavaju...


Harlan Ellison: Nemam usta, a moram vrištati

Nemam usta

Kako bi izgledao svijet da svemogući mehanizirani Bog kojeg je stvorio čovjek, deus ex homine, odluči uništiti čovječanstvo? Da pritom na životu ostavi petoro ljudi koje u vijeka vjekova muči na najgore moguće načine? Iz Ellisonovog pera, vrlo realno. I nevjerojatno zastrašujuće. Utemeljitelj spekulativne fikcije i jedan od najbombastičnijih pisaca ZF-a 20. stoljeća, Ellison se ovom zbirkom pobrinuo da ga nikad ne zaboravimo.


H.P. Lovecraft: Boja iz svemira

Boja iz svemira

 

Treća knjiga u serijalu Cthulhu mitova u izdanju Hangara 7 sadrži priču Boja iz svemira te novele Sjena izvan vremena i Sjena ponad Innsmoutha.


Frederik Pohl i Cyril M. Kornbluth: Svemirski trgovci

Svemirski trgovci

Ovaj roman autorskog dvojca Pohl-Kornbluth, iako napisan još 1952. godine, smatra se vrhunskim ostvarenjem znanstvene fantastike. Autori vizionarski ocrtavaju budućnost u kojoj je potrošnja nadvladala proizvodnju, a temeljni su joj pokretači menadžeri, čije je glavno oruđe reklama, koja je pritom dobila golemu moć te zauzela ključno mjesto ne samo u gospodarstvu nego i u svim društvenim djelatnostima.

U tom smislu roman predstavlja dojmljivu satiru o reklami, čija je retorika suptilno opisana kao moć manipulacije koja se ne koristi samo dostignućima uvjeravanja stare retorike nego i postignućima psihoanalize odnosno svih varijanti dubinske psihologije.


Tad Williams: Prijestolje od zmajokosti

Prijestolje od zmajokosti

Ova velika fantastična pustolovina, u kojoj sve vrvi od neobičnih bića i događaja, priča je o čudnovatoj zemlji Osten Ardu, nad koju se poslije smrti omiljenog i proslavljenog kralja Svijetlog Ivana, hrabrog i plemenitog ratnika, postupno nadvijaju tamne sjenke. Naime, njegov nasljednik, princ Elija, pod utjecajem opakog čarobnjaka Pryratesa sije zlo i obračunava se s kraljevim vjernim podanicima.

Tako će i zagonetan nestanak princa Jošue, Elijinog brata, iznenada otkriti četrnaestodišnji dječak Simon, perač posuđa u kraljevskom dvorcu Visotvrđi, slučajno ga ugledavši zatočenog u tamnici, izmučenog i gotovo na umoru. Ipak, uz pomoć svog učitelja, dobrog čarobnjaka Morgenesa, uspjet će ga spasiti i pomoći mu pobjeći. Međutim, zli Pryrates uskoro to otkrije pa je i Simon prisiljen bježati iz Visotvrđe. U međuvremenu, nakon mnogo godina bude se i zle sile Kralja Oluje, a zagonetan je i nestanak Svjetloklina, čudotvornog moćnog mača pokojnoga kralja. Počinje uzbudljiva avantura čiji će glavni lik iznenada postati Simon, ni ne sluteći da je za to već davno "obilježen"...

Ovaj opširni roman prvi je dio golemog djela po nazivom "Sjećanje, Tuga i Trn".


James S. A. Corey: Pepeo Babilona

Pepeo Babilona

Pepeo Babilona šesta je knjiga u serijalu "Prostranstvo" koja slijedi iza nagrađivanih romana Buđenje Levijatana, Kalibanov rat, Abadonova vrata, Cibola u plamenu i Nemezine igre, a ekranizirani su u jednu od najgledanijih znanstvenofantastičnih tv serija: The Expanse.

Revolucija koja se kuhala generacijama započela je vatrom, a završit će u krvi. Slobodna mornarica, nasilna grupa Pojasanaca u vojnim brodovima kupljenima na crno osakatila je Zemlju i započela kampanju gusarenja i nasilja među vanjskim planetima. Kolonizacijski brodovi na putu prema tisućama novih svjetova s druge strane izvanzemaljskog prstena lagani su plijen, a niti jedna flota koja je preostala nije dovoljno snažna da ih zaštiti. James Holden i njegova posada poznaju snagu i slabosti ove nove sile bolje nego itko drugi. S premalo brodova i premalo oružja, potučeni ostaci starih političkih snaga šalju Roci u očajničku misiju do stanice Medina u samom srcu mreže vrata.

No novi savezi su manjkavi kao i stari, i borba za vlast tek je počela. Kako kaos raste, izvanzemaljski misterij se produbljuje. Gusarske flote, pobune i izdaje možda su i najmanji problemi za Roci. A u neobičnom prostoru iza vrata prstena, izbori nekolicine prokletih i očajnih ljudi mogu odlučiti o ishodu koji nadilazi samo sudbinu čovječanstva....


Guy Gavriel Kay: Djeca zemlje i neba

Djeca zemlje i neba

Guy Gavriel Kay, kanadski autor uspješnica poput Sarantinskog mozaika, Tigane i Ispod neba, vraća se svijetu koji neodoljivo podsjeća na stvarnu povijest, ovog puta evocirajući i naše prostore u burnom razdoblju renesanse. U tom svijetu rat je na pomolu, a životi običnih ljudi odvijaju se u sjeni sukobljenih kraljevstava. Djevojka iz ozloglašenog gusarskog gradića Senjana kreće na pohod kako bi osvetila izgubljenu obitelj. Tog istog proljeća, iz Seresse – bogatog grada-države poznatog po svojim kanalima i laguni – isplovljava dvoje vrlo različitih ljudi: mladi umjetnik na pogibeljnom putu za istok gdje će naslikati portret Velikog kalifa na njegov vlastiti zahtjev (a možda učiniti i više od toga) i lijepa žena koja se predstavlja kao liječnikova supruga kako bi nesmetano uhodila.

Prvi čovjek na brodu kojim plove oštroumni je mlađi sin trgovačke obitelji, podvojen oko života koji mu je predodređen. Nešto dalje na istoku, dječak prolazi kroz obuku kako bi postao pripadnik kalifova elitnog pješaštva i proslavio se u nadolazećem ratu. Brojne sudbine visjet će o niti kad se njihovi životi isprepletu, a kalif pošalje svoju velebnu vojsku u napad na utvrdu koja brani prolaz u zapadni svijet… Vorto Palabra predstavlja vam jednog od najvažnijih autora fantastike, majstora žanra čija su djela prevedena na gotovo 30 jezika. Djeca zemlje i neba oslikavaju vrhunac umijeća ovog sjajnog pisca, predstavljajući ga u njegovu dosad najuzbudljivijem izdanju. Hrvatski prijevod potpisuje Petra Pugar.


C. J. Tudor: Čovjek od krede

Čovjek od krede

Autoričin književni prvijenac naišao je na brojne pozitivne kritike, a jedna od njih je i preporuka njezina spisateljskog uzora – Stephena Kinga. Čitatelji koji vole Kingov način pisanja uživat će i u ovome djelu. Radnja se odvija tijekom dva razdoblja. U radnji koja se odvija 1986. godine pratimo grupu dvanaestogodišnjih prijatelja, kako u njihovim igrama, tako i teškim trenucima koje zajedno proživljavaju. Jedan od njih je i pronalazak raskomadanog tijela mlade žene. Do tijela su ih doveli crteži kredom. Trideset godina kasnije, 2016. godine, pratimo istu grupu sad već odraslih osoba koje ponovno povežu pisma koja su dobili zajedno s komadom krede i crtežom čovječuljka.


Catherine Burns: Gošće

Gošće

U svom prvijencu, britanska autorica donosi priču o nezadovoljnoj i usamljenoj usidjelici Marion Zetland, koja živi sa svojim starijim bratom Johnom u staroj viktorijanskoj kući u engleskom Northportu. Njih dvoje idealna su kombinacija za čuvanje Johnove stravične tajne koja se nalazi u podrumu obiteljske kuće. Oboje se bore sa psihičkim poremećajima i nedostatkom ljubavi koji su proizašli još iz djetinjstva.


Jelena Hrvoj: Štorka

Štorka

Intrigantan domaći psihološki triler u čijem centru je troje ljudi: Viktor, čovjek koji živi s osjećajem krivnje zbog teškog zločina koji je počinio, a za koji nikad nije odgovarao, Marcela, liječnica koja će postati opsjednuta jednom svojom pacijenticom te Era, djevojka koja se izdvaja iz okoline te stoga živi u izolaciji i nastoji zadržati zdravi razum. Naime, glas u njenoj glavi počinje joj se sve češće obraćati, a ono što govori Eri često ledi krv u žilama.


Riley Sager: Dođi prije mraka

Dođi prije mraka

Glavni su likovi priče, knjige i jezive kuće. Maggie Holt je restauratorica povijesnih kuća koja je prije 25 godina s roditeljima preselila u Baneberry Hall, viktorijansko imanje u šumi. Tamo su proveli samo tri tjedna prije nego što su pobjegli glavom bez obzira usred noći.

O tom je iskustvu i susretima s paranormalnim bićima pisao njezin otac Ewan, a knjiga je postala svjetski fenomen, ali i potaknula mnogo skepticizma. Maggie se tih dana ne sjeća, ali također ni ne vjeruje u priče svog oca. No, kad njezin otac premine i ostavi joj kuću u naslijeđe, shvatit će da je njegova knjiga bila potpuni non-fiction.


Tomi Adeyemi: Djeca krvi i kosti

Djeca krvi i kosti

U Napadu, prema zapovijedima kralja, ubijeni su magi Oriše. Nestala je magija kojom je Oriša odzvanjala, ubijena je majka Zélie Adebole, a njezin narod ostao je bez nade. Nizom događaja, Zelie se pruža prilika da ponovno vrati magiju i osveti se monarhiji. Uz pomoć odbjegle princeze Amari i svoga brata Tzaina, jašući na lavorogu Naili, Zélie mora nadmudriti i nadjačati princa Inana, koji je svim silama odlučio trajno iskorijeniti magiju.