Joana Karistjani: Mala Engleska

Ovo je jedan poetični roman o samoći, tuzi i veselju. Radnja je smještena na malom grčkom otoku Androsu u prvoj polovici 20. stoljeća. Žene tog otoka iščekuju povratke svojih muževa, ljubavnika i sinova koji plove svjetskim morima. Njihove se sudbine isprepliću tvoreći živopisan mozaik njihove svakodnevice provedene u strepnji za muškarcima koje ne mogu dočekati. Uz zanimljivu priču, slojevitost likova i uistinu prekrasni opisi grčkog krajolika ono su što čine ovaj roman vrijednim čitanja.

Pogledaj katalog >>

Nikos Kazantzakis: Pismo Grecu

Grčki pisac i filozof te autor romana čije su filmske ekranizacije postigle svjetsku slavu (Grk Zorba, Posljednje Kristovo iskušenje), u ovoj fikcionalnoj biografiji piše o filozofskim i egzistencijalnim temama. Način na koji to radi je posebno zanimljiv iz razloga što piše u formi pisma upućenih velikom renesansnom slikaru El Grecu. U knjizi on vodi duboke dijaloge s Homerom, Budom, Kristom i mnogim drugim ličnostima. Ovo je nesvakidašnja knjiga, filozofski roman koji vrvi emocijama i duhovnošću.

Pogledaj katalog >>

Apostolos Doxiadis: Stric Petros i Goldbachova slutnja

Ovo je priča koja govori o tome kako ništa nije kako izgleda na prvi pogled. Naime, stric Petros koji živi u predgrađu Atene, obrađuje svoj povrtnjak i igra šah je stari osamljenik, ruglo obitelji. Njegov mladi nećak otkriva da je stric Petros nekoć bio briljantan matematičar koji je posvetio život rješavanju najtežeg matematičkog problema – Goldbachove slutnje. Pročitajte ovaj matematičko-detektivski roman koji je dokaz da matematika itekako može biti zabavna.

Pogledaj katalog >>

Jorgos Teotakas: Djetinjstvo

Zbirka triju priča poznatog grčkog romanopisca, novelista, dramatičara i pjesnika, dosad neprevođenog na hrvatski jezik. Ova zbirka uključuje priče Therapia, Banda i Vrt s čempresima, izvorno objavljene u Grčkoj 1937 godine. One govore o autorovom djetinjstvu u rodnom Istanbulu, od idiličnih trenutaka sigurnosti i sanjarenja, preko školskih dana i prvih pravih prijateljstava, sve do sazrijevanja, ljubavnih jada te već pomalo zamišljene i sjetne atmosfere koja dolazi sa odrastanjem.

Pogledaj katalog >>

Emilios Solomou: Dnevnik jedne nevjere

Radnja se vrti oko arheologa koji se vraća nakon 20 godina vraća na otočić Koufonisi. Tada je tamo došao do otkrića koje ga je proslavilo. Radi se o posmrtnim ostacima trudne žene ubijene prije 5000 godina. Tijekom tog putovanja ima aferu s jednom studenticom s kojom se nakon razvoda i ženi. Na otok se vraća šest mjeseci nakon njezinog misterioznog nestanka. Tamo luta otokom i svojim sjećanjima istražujući veze koje ima s te tri žene u svom životu. Ovo je roman o ljubavi, smrti, sjećanjima i vremenu. Zanimljiv zaplet i vješto pisanje Emiliosa Solomoua ono su što će vas prikovati uz ovu knjigu.

Pogledaj katalog >>

Eugenios Trivizas: Posljednji crni mačak

Odlično štivo za djecu i odrasle. Priča prati zagonetne nestanke mačaka ne neimenovanom grčkom otoku. Ubrzo postaje jasno da se radi o zavjeri lokalnih moćnika koji pod utjecajem praznovjerja crne mačke smatraju krivcima za zlo u svijetu te ih namjeravaju istrijebiti. Knjiga koja će vas naučiti ponešto o rasizmu i diskriminaciji, šalje snažnu pouku i svakako je preporučujemo.

Pogledaj katalog >>

Makis Tsitas: Bog mi je svjedok

Ova knjiga je duhovit i dirljiv portret grčkog društva koji vjerno prikazuje sve njegove veće boljke i proturječja. Radnja prati problematičnog, tužnog pedesetogodišnjeg čovjeka imenom Hrisovalántis. On je nedavno ostao bez posla, živi s ocem i sestrama, a sanjari o boljem životu. Njegov je lik napisan na takav način da ćete ga i voljeti i mrziti istovremeno. Bog mi je svjedok je knjiga koja u čitatelja pobuđuje različite emocije i tjera na razmišljanje.

Pogledaj katalog >>