Ratko Jakopec: C++ programiranje za apsolutne početnike

Iako je, za informatičke pojmove, knjiga starijeg izdanja (2006. godina), ona će vam biti odlična prva stepenica za krenuti s kompleksnim programskim jezikom kao što je C++. Radi se, u profesionalnom smislu, o najraširenijem programskom jeziku. Uz knjigu priložen je i CD s besplatnom inačicom Dev-C++ programa. Prema autorovim riječima, ova će vas knjiga osposobiti za praćenje nekih drugih, opsežnijih knjiga koje govore o programskom jeziku C++.

Pogledaj katalog >>

Max Wainewright: Kako programirati - detaljan vodič za računalno programiranje

Ova je knjiga namijenjena osnovnoškolcima, no ako ste početnik i vama će biti od koristi. Uči kako programirati na poprilično razumljiv i zabavan način. Naći ćete sjajan uvod u programiranje u nekoliko programskih jezika (Python, Scratch i Logo), a primjeri i zadaci za vježbu su pun pogodak. Knjiga će vas voditi korak po korak, a svakako preporučamo da u učenje uključite i najmlađe članove svoje obitelji.

Pogledaj katalog >>

Gareth Halfacree: BBC micro:bit - službeni priručnik

BBC micro:bit je uzbudljiva tehnologija stvorena u svrhu unaprjeđenja računalne pismenosti. Radi se o opremi za učenje programiranja, odnosno o pločici s mikrokontrolerom i senzorima. Ona omogućava početak rada s programiranjem i logikom programiranja u JavaScriptu i Pythonu uz razna vizualna sučelja. U ovom ćete priručniku naći sve što vam je potrebno za početak rada s micro:bitovima te će vam omogućiti proširivanje vaših znanja i vještina kroz jasne upute. Micro:bitove i ovaj korisni priručnik potražite u Striboru, ogranku Trsat i Županijskom bibliobusu.

Pogledaj katalog >>

Zoran Kalafatić ... [et al.]: Python za znatiželjne - sasvim drukčiji pogled na programiranje

Python je programski jezik koji se preporuča početnicima u programiranju radi svoje jednostavnosti u odnosu na druge programske jezike. Ova korisna knjiga je namijenjena i početnicima, ali i onima koji već posjeduju neko znanje o programiranju. Ona pruža uvid u svijet programskog jezika Python te upoznaje čitatelja sa širokim rasponom mogućnosti primjene istog u različitim područjima života. Uz zadatke primjerene težine, ova će vam knjiga biti dovoljna da započnete učiti doista korisnu vještinu programiranja.

Pogledaj katalog >>

Alen Jakupović, Sabrina Šuman: Osnove programiranja

Ovdje je riječ o sveučilišnom udžbeniku namijenjenom studentima informatike, ali i entuzijastima koji se žele okušati u programiranju. Ovaj udžbenik  ne zahtijeva prethodno znanje te upoznaje čitatelja s osnovama proceduralnog programiranja uz primjenu C programskom jezika. Također, nudi brojne primjere iz prakse te na jednostavan način objašnjava kako oblikovati algoritam, testirati računalni program te savladati osnove pronalaska i ispravljanja grešaka.

Pogledaj katalog >>

Yakov Fain: Programiranje Java

Java je iznimno popularan programski jezik, a ovaj iscrpni priručnik će vam pružiti odličan uvod u mogućnosti i rad u njemu. Priručnik je namijenjena početnicima, a svako poglavlje sadrži vježbu, kao i detaljan opis iste korak po korak. Ukoliko ste zainteresirani i uporni ova će vam knjiga pružiti doista solidno znanje koje ćete dalje moći nadograđivati. Na kraju knjige autor čitatelju nudi korisne savjete vezane uz razgovor za posao Java programera.

Pogledaj katalog >>

Kornelije Rabuzin: Uvod u SQL

SQL je programski jezik nužan za rad s bazama podataka. Prisutan je već 20-ak godina, no i dalje se koristi. Ovaj SQL priručnik podijeljen je u deset poglavlja koja se nadovezuju jedno na drugo. Početnicima se preporučuje da krenu od prve stranice, dok oni nešto iskusniji mogu preskočiti koje poglavlje. Opisana je i kratka povijest samog jezika, kao i naredbe koje se koriste za kreiranje baze, tablica, zadavanje upita, rad s indeksima, sekvencama, … Uz navedeno, dan je i niz primjera u sustava za upravljanje bazama.

Pogledaj katalog >>

Allen B. Downey: Naučite Python [kako razmišljati kao programer]

Još malo Pythona. Ova knjiga pokriva osnove računalnog programiranja u Python programskom jeziku. Pojmovi kao što su varijable, funkcije, baze podataka, objektno orijentirano programiranje, razvoj i struktura programa, algoritmi i debugging vam neće biti nepoznanica nakon što prođete vježbe sadržane u ovoj izvanrednoj knjizi. Idealno za potpune početnike jer je jasno objašnjeno, a sadržaj je orijentiran prema praktičnim vježbama koje su smislene i dobro strukturirane. Knjigu je moguće preuzeti i na Internetu u pdf formatu potpuno besplatno i legalno.

Pogledaj katalog >>