Zrinka Paladino: Zagreb - antivodič

Započinjemo s jednom netipičnom, no nužnom knjigom. Naime, ova knjiga ukazuje na krajnji nemar i odnos prema vrijednoj arhitektonskoj baštini grada Zagreba. Cilj ove knjige je senzibilizirati javnost o važnosti tog naslijeđa koje ubrzano propada. Primjeri prikazani u knjizi su nekoć pripadali samom vrhu europske i svjetske arhitekture, dok su danas prepušteni nebrizi. Autorica se odlučila na ovaj neobičan pristup suprotan uobičajenoj praksi arhitektonskih vodiča, a mi se nadamo da će njezin rad pomoći u spašavanju bitnih arhitektonskih ostvarenja našeg glavnog grada.

Pogledaj katalog >>

Oris: časopis za arhitekturu i kulturu = magazine for architecture and culture

Oris je vrhunski časopis čija je zadaća promocija arhitekture kao kulturnog i društvenog doprinosa. Časopis nastoji održati uravnotežen prikaz domaćih i stranih ostvarenja u arhitekturi te istražuje veze između tih praksi. Časopis se iz broja u broj sadržajno prilagođava aktualnim temama iz svijeta arhitekture, no u njemu možete naći i tekstove o fotografiji, modi, teatru, vizualnim umjetnostima,… Ovaj časopis visoku razinu kvalitete održava preko 20 godina, a cjelovit sadržaj dostupan je online.

Pogledaj katalog >>

Stjepan Planić: Problemi savremene arhitekture

Stjepan Planić bio je jedan od najvažnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća. Njegovi su radovi popunili vizure brojnih hrvatskih krajeva. Ova je knjiga bogata fotografijama i nacrtima te vješto pisanim tekstom koji pruža uvid u modernu arhitekturu ovih prostora, smještajući je u povijesni kontekst europske arhitekture. 

Pogledaj katalog >>

Rastko Schwalba: Igor Emili

Monografija o najpoznatijem riječkom arhitektu pored čijih ostvarenja gotovo svakodnevno prolazimo. Sjetite ga se kad prošećete Korzom uz Kraš i Robnu kuću Korzo te starim gradom uz Privrednu banku Zagreb i fontanu na Koblerovom trgu. Nadalje, Emili je osmislio i brojne interijere poslovnih prostora i ugostiteljskih objekata, kao i stambene tornjeve na Podmurvicama, obiteljske kuće, hotelske komplekse, a povjerena mu je i obnova Trsatske gradine. Sve je to prikazano u ovoj monografiji koja će nam pomoći bolje upoznati naš grad.

Pogledaj katalog >>

Boris Magaš: Misli o arhitekturi - izabrani tekstovi

Ovo drugo, dopunjeno i dorađeno, izdanje knjige četrdeset autorskih tekstova Borisa Magaša pružit će vam sjajan uvid u razvoj njegovog arhitektonskog razmišljanja i tema koje su ga zaokupljale. Tekstovi su poredani kronološki i popraćeni su ilustracijama, a knjiga također sadrži i autorovu bibliografiju. Sabrani tekstovi nisu znanstveno-stručnog tona, već su bliži formi eseja te samim time bliži prosječnom čitatelju.

Pogledaj katalog >>

Čovjek i prostor: arhitektura, kiparstvo, slikarstvo i primijenjena umjetnost

Još jedan genijalan časopis. Čovjek i prostor izlazi gotovo 60 godina, a od nedavno je prešao s papirnatog izdanja na digitalno. Papirnato izdanje možete naći kod nas u palači Modello, a digitalno na https://uha.hr/casopis/covjek-i-prostor/. Ovaj časopis prati teme s područja urbanizma, arhitekture, kulture stanovanja, estetike prostora, dizajna, likovne i primijenjene umjetnosti, kulturne baštine i njene zaštite.

Pogledaj katalog >>

Borka Bobovec: Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća : 2/2 XX

Ovo je izuzetno vrijedna knjiga jer donosi kritički pregled najznačajnijih arhitekata i njihovih projekata u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, a sve je popraćeno brojnim fotografijama. Provedite vrijeme uz ovu monografiju i uvjerite se koliko su te godine bile uzbudljive u smislu arhitekture.

Pogledaj katalog >>

Tomislav Premerl: Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija

Sveobuhvatni prikaz moderne arhitekture u međuratnom razdoblju. Prati radikalne promjene u arhitekturi nakon I. svjetskog rata i ono što dolazi nakon II. svjetskog rata. Ova fotografijama bogato opremljena knjiga (za fotografije je zaslužan veliki Tošo Dabac) pokazuje kako su domaći arhitekti u stopu pratili europske trendove u stilu i tehnologiji. Ovaj naslov je neizbježna referentna točka studentima i profesorima, povjesničarima umjetnosti, arhitektima, ali i građanima zaljubljenicima u arhitekturu.

Pogledaj katalog >>

Sandra Uskoković: Lovro Perković - estetika prostora i senzibilitet konteksta

Ovo je knjiga koja čitatelju nudi polazišnu točku za proučavanje bogate povijesti moderne arhitekture u Dalmaciji kroz ostvarenja arhitekta Lovre Perkovića. Djelo ga ne prikazuje samo kao arhitekta, već i kao urbanista, teoretičara, inženjera i umjetnika. Uz brojne podatke o arhitekturi 20. stoljeća, kroz knjigu možete uživati i u brojnim crtežima i fotografijama.

Pogledaj katalog >>

Velimir Neidhardt: Misao u arhitekturi

Ova knjiga je zbirka najvažnijih stručnih i znanstvenih tekstova Velimira Neidhardta objavljenih od 1968. godine do danas. U ovoj prilično opsežnoj knjizi (655 stranica!) okupljeno je 120 različitih priloga, intervjua i tekstova o urbanizmu i arhitekturi. Uz brojne izvedene projekte od kojih su, primjerice, zgrada zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice te Croatia osiguranja, kao i novog  terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, autor pred nas donosi i svoj, ništa manje vrijedan, teorijski opus.

Pogledaj katalog >>

Krešimir Galović: Viktor Kovačić - otac hrvatske moderne arhitekture

Viktor Kovačić s razlogom je nazvan ocem hrvatske moderne arhitekture. Snažno je utjecao na razvoj domaćeg građevinskog obrta te na urbanistička pitanja i spomeničku zaštitu. Osnovao je Klub hrvatskih arhitekata te objavljivao brojne kritičke tekstove koji su uzdrmali arhitektonsku scenu tog vremena. Ova knjiga će vam reći više o njemu i njegovom impresivnom radu.

Pogledaj katalog >>

Vedran Mimica: Randić & Turato - arhitektura tranzicije = the architecture of transition

Ova monografija prati rad arhitektonskog biroa Randić & Turato od njegova osnutka u Rijeci 1992. godine pa do 2000. godine. Ovdje ćete pronaći brojna njihova ostvarenja, uglavnom iz riječke regije, a zanimljivo je vidjeti i njihovo sudjelovanje na natječajima s projektima koji se bave urbanim sustavima. Monografija sadrži i kronologiju radova ovo dvoje autora te je opremljena vrhunskim fotografijama Aljoše Brajdića.

Pogledaj katalog >>