Philip Blom: Vrtoglave godine: Europa, 1900.-1914.

Početak 20. stoljeća, godine koje su neposredno prethodile Prvom svjetskom ratu, a u kojima je prodor novih znanstvenih spoznaja i novih društvenih i političkih ideja u velikom i entuzijastičnom zamahu i u vrlo kratkom vremenu promijenio sliku svijeta, autor istražuje jednu po jednu, te jasnim i komunikativnim stilom donosi panoramski pregled epohe osobitoga zanosa, po mnogo čemu usporedive sa sadašnjim trenutkom, na početku 21. stoljeća.

Pogledaj katalog >>

David Stevenson: 1914.–1918. : povijest Prvog svjetskog rata

Autor u knjizi gotovo sveobuhvatno u četiri poglavlja opisuje uzroke, tijek i ishode Prvog svjetskog rata, jednog od najznačajnijih povijesnih događaja, uspješno dočaravajući svu kompleksnost ovog sukoba. Također objašnjava njegove posljedice koje su obilježile 20. stoljeće i vrijeme u kojem čovjek živi i danas. Knjiga sadrži imensko kazalo i niz zemljopisnih karti područja najvećih sukoba.

Pogledaj katalog >>

Ian Kershaw: Do pakla i natrag : Europa 1914.-1949.

Prvi dio knjige o povijesti Europe koja obuhvaća događaje do današnjih dana bavi se prvom polovinom 20. stoljeća, razdobljem koje su odredila dva svjetska rata. Poglavlja slijede kronologiju, ali svako sadržava zasebne tematske cjeline. U tekst su uklopljena i osobna iskustva suvremenika kako bi se dojam epohe i procesa koji su oblikovali Europu kao cjelinu učinili plastičnijim. Prikazuje specifične i važne događaje, kao i sile koje su definirale razdoblja, pregled ekonomije, društva, kulture, ideologije i politike. Autor ističe kako originalnost njegove rasprave počiva na strukturi i interpretacijama. Knjiga je izvorno objavljena u Penguinovoj ediciji o europskoj povijesti, te tako zbog definiranog formata ne sadrži uobičajene bilješke s referencama na citirana djela, ali sadrži odabranu bibliografiju.

Pogledaj katalog >>

Nenad Polimac: Leksikon YU filma

Ovaj kritički pregled najvažnijih i najpopularnijih jugoslavenskih filmova pokriva razdoblje od 1947. do 1990. godine, a osim o samim filmovima, govori i o istaknutim glumcima, događajima i kulturno-povijesnom kontekstu koji su obilježili jugoslavensko filmsko stvaralaštvo. S posebnim naglaskom na hrvatski film, knjiga govori o razlozima uspona dotad autsajderske kinematografije ovih prostora, glavnim utjecajima i trendovima, kao i načinima nošenja filmske industrije s ideološkim pritiscima toga vremena.

Pogledaj katalog >>

Noam Chomsky: Tko vlada svijetom?

Autor, najvažniji živući lingvist i jedan od najutjecajnijih svjetskih intelektualaca po ocjeni The New York Timesa, najpoznatiji je kao iznimno pronicav kritičar medija te američke vanjske politike. U ovoj knjizi pokazuje kako je u suvremenom zapadnjačkom modelu predstavničke demokracije jasno uočljiv presudan utjecaj multinacionalnih korporacija na državne politike. Za američku demokraciju tvrdi da se otvoreno pretvorila u predstavu za mase koju izvode dvije političke stranke, a financiraju poslovne elite. Ta sprega političkih i poslovnih elita u potpunosti kontrolira sve američke politike, pa time i globalnu politiku u kojoj su Sjedinjene Države i dalje jedina prava globalna, „imperijalna“ sila. Ta sprega ujedno odbija trezveno se suočiti s dvije najveće globalne prijetnje – nuklearnim naoružanjem i globalnim klimatskim promjenama. Te prijetnje autor posebno izdvaja zbog toga što je svaka od njih u stanju dovesti do promjena koje bi onemogućile opstanak ljudske vrste u prihvatljivim uvjetima. Iako u rezultatima istraživanja uglednih svjetskih agencija za ispitivanje javnog mnijenja te dvije prijetnje redovito bivaju u istaknute kao najveće te unatoč tome što je svjetska znanstvena zajednica pružila neoborive dokaze da to doista i jest tako, političke elite ne poduzima ništa ili nedovoljno po tom pitanju zato što to nije u skladu s kratkoročnim interesima poslovnih elita.

Pogledaj katalog >>

Jorge Bucay: Put samoovisnosti

Poznati argentinski psihoterapeut u ovoj knjizi govori o samoovisnosti kao o prvom od četiri puta (uz ljubav, bol i sreću) koji vode do potpunog ostvarenja svake osobe. Polazeći od teze da je potpuna neovisnost o drugima nemoguća, da je suovisnost negativna te da međuovisnost nije najbolje rješenje, predlaže spomenuti novi pojam te na jednostavan način kroz priče i metafore obrazlaže njegovu važnost i značenje, razlikujući ga od drugih vrsta ovisnosti čije podrijetlo također objašnjava i prikazuje.

Pogledaj katalog >>

Tvrtko Jakovina: Trenuci katarze : prijelomni događaji XX. stoljeća

Najpoznatiji hrvatski povjesničar mlađe generacije u 23 historiografska eseja pokriva ključne događaje 20. stoljeća, od uvodnog koji govori o Prvom svjetskom ratu i njegovim posljedicama, s naglaskom na činjenicu da su Hrvati stvaranjem Kraljevine SHS uspjeli ujediniti svoje teritorije u okviru jedne države, do zaključnog koji govori o raspadu Jugoslavije i stvaranju samostalne Hrvatske u kontekstu raspada Istočnog bloka i Varšavskog pakta te rješavanja novonastale bliskoistočne krize započete iračkom invazijom Kuvajta. Iako se temelje na mnogobrojnim tekstovima pisanima između 2006. i 2013. za novine, magazine i stručne publikacije, kao i predgovorima povijesnih monografija drugih autora, svi su temeljito prerađeni i prilagođeni za ovo izdanje. Autor o prijelomnim svjetskim zbivanjima 20. stoljeća piše jasno, razumljivo, atraktivno i istodobno stručno. Sažimajući obimnu izvornu građu i povijesnu literaturu autor ne zapada u banalnosti, već teži svaki događaj, ličnost i razdoblje o kojem piše prikazati iznijansirano i sa svim ključnim pojedinostima. To naročito dolazi do izražaja kada piše o nacionalnoj povijesti u svjetskom kontekstu jer, kako sam autor naglašava, nijedna nacionalna povijest ne može se razumjeti bez poznavanja šireg konteksta, nijedna lokalna povijest nije lokalna ako se piše dobro.

Pogledaj katalog >>

Tod Spehr: Dražen : život i ostavština košarkaškog Mozarta

Autor, sportski novinar i bivši košarkaš, napisao je biografiju o legendi hrvatske košarke koji je postao zvijezda NBA lige. Knjiga prati Dražena od košarkaških početaka u Šibeniku, njegov uspon u tinejdžerskim danima, prelazak u Zagreb, te kasniji zvjezdani status i tragičnu smrt.

Pogledaj katalog >>

Norman Vincent Peale: Pouzdajte se u sebe: vodič kroz život

Novo izdanje knjige u kojoj autor donosi formule za uspješan život. Iskušana metoda primjenjuje se na neke od glavnih uzroka nesreće i neuspjeha: strah, napetost, osjećaj manje vrijednosti, pogrešno razmišljanje...

Pogledaj katalog >>

Maša Kolanović: Udarnik! Buntovnik? Potrošač... : popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije

Autorica promatra problematiku hrvatskog romana u tranzicijskom razdoblju s aspekta popularne kulture. Ne bježeći od socijalističkog nasljeđa, ovaj rad u okviru kroatističkih istraživanja vodi dijalog s problemima bliske prošlosti i tekuće suvremenosti, propitujući ulogu književnosti u kreiranju hrvatskoga kulturnog i društvenog identiteta.

Pogledaj katalog >>

Marie Kondo: Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Koliko god pospremali svoj dom ili radni prostor, uvijek se sve prebrzo opet pretvori u nered? Autorica ovog bestselera objašnjava KonMari metodu pospremanja koja unosi trajni red i sklad u prostor, ali ujedno potiče i bolju organizaciju i „čišćenje“ vlastitog života te dovodi u red obiteljske, poslovne i intimne odnose. KonMari metoda zapravo mijenja način razmišljanja, potičući čitatelje da se oslobode opterećujućih i besmislenih navika, kako u pospremanju, tako i u životu.

Pogledaj katalog >>

Slavko Goldstein: Jasenovac: tragika, mitomanija, istina

Ustaški koncentracijski logor u kojem je pobijeno najmanje 83.145 osoba, koliko je zabilježeno imena na popisu žrtava koji izrađuje Javna ustanova i spomen-područje Jasenovac, tema je ove knjige. Istraživanje je utemeljeno na povijesnim dokumentima i izvorima. 

Pogledaj katalog >>

Thomas Anthony Harris: Ja sam O.K., ti si O.K.

Vodič kroz transakcijsku analizu, psihijatrijski postupak. Autor nanovo definira pojmove Roditelj, Odrasli, Dijete, O.K. i igra, uz pomoć kojih objašnjava kako uspostaviti kontrolu nad sobom, odnosima s drugima i događajima koji tek slijede. Četiri osnovna životna stava određuju ponašanje svakog pojedinca, što je vidljivo iz navedenih primjera vezanih uz probleme u braku, odgoj djece, psihičke probleme i druge životne situacije.

Pogledaj katalog >>

Elaine N. Aron: Snaga osjetljivosti : kako prepoznati, razumijeti i iskoristiti dar visokoosjetljivosti

Knjiga je rezultat autoričinog dugogodišnjeg znastvenog istraživanja, vođenih intervjua, kliničkog iskustva, predavanja, terapijskih konzultacija visokoosjetljivih osoba te proučavanja saznanja o visokoj osjetljovosti kojima psihologija već raspolaže. Ovaj hrvatski prijevod knjige u sebi sadrži autoričinu napomenu iz 2012. godine u kojoj je dala pregled novijih znanstvenih spoznaja, pojasnila kraticu na engleskom DOES koja obuhvaća i sažima kompleksnost visokoosjetilnosti te prednostima i nedostacima antidepresiva. Knjiga je koristan izvor informacija visokoosjetljivim osobama kako ono što su doživljavali kao svoju manu pretvoriti u svoju prednost.

Pogledaj katalog >>

Helen E. Fisher: Anatomija ljubavi : prirodoslovna povijest parenja, brakova i preljuba

Antropologinja Helen Fisher ovu je knjigu prvi put objavila 1992. godine. U ovom novom i dopunjenom izdanju, Fisher je provela mnoga revolucionarna ispitivanja kako bi otkrila što se u mozgu događa kada osjećamo požudu, zaljubljenost, privrženost i ljubav. Knjiga je podijeljena u nekoliko većih poglavlja, a obuhvaća razdoblje od prapočetaka obiteljskog života u Africi, pa sve do moderne i digitalne ljubavi. Knjiga završava opširnim popisom stručne literature te autoričinim upitnikom za utvrđivanje tipa osobnosti i intenziteta zaljubljenosti.

Pogledaj katalog >>

Andreas Malm: Fosilni kapital : uspon parnog pogona i korijeni globalnog zatopljenja

Knjiga predstavlja povijesni pregled i analizu uspostave industrijskog pogona na fosilna goriva u vrijeme rane industrijalizacije, najprije u Velikoj Britaniji, a kasnije i u ostatku svijeta. Fosilni pogon, prema autoru, nije bio ni jeftiniji ni dostupniji ni tehnološki jednostavniji, ali je predstavljao sredstvo kontrole podređene radne snage. Korištenjem fosilnih goriva kapital se mogao neometano razvijati koristeći najjeftiniju radnu snagu u najpovoljnije doba dana. Takvu fosilnu ekonomiju rasta danas nije jednostavno dokinuti, jer pogonska infrastruktura kojom je premrežen svijet osigurava našu hranu, grijanje, obrazovanje i zdravlje, dok je izumiranje višestaničnog života na Zemlji sve izvjesnije.

Pogledaj katalog >>

Susan Cain: Moć tišine : odrastanje introvertiranih osoba u glasnom svijetu

Autorica objašnjava pojmove „introvertiranost“, „ekstrovertiranost“ i „ambivertiranost“ te što u odnosu na njih znači „sramežljivost“. Iznosi brojna iskustva i spoznaje na temelju kojih introvertima pomaže da shvate i prihvate sebe, otkriju svoju snagu i supermoći: analitičko razmišljanje, izoštrenu moć percepcije, uživanje u samoći i vještinu slušanja drugih. Iznosi primjere brojnih poznatih i poslovno uspješnih introverata, koji su dokaz da netko može ne biti sramežljiv i biti introvert, ili pak, postepeno, imajući na umu svoj cilj, doći do, primjerice, vođenja javnog nastupa pred gomilom ljudi.

Pogledaj katalog >>