After Eight: književni ogledi

Zbirka književnih ogleda koje je autorica objavljivala u dnevnim listovima, tjednicima i magazinima povod kojima je bilo objavljivanje novih knjiga domaćih ili stranih autora uglavnom u Hrvatskoj ili neki aktualni događaj. Mogu se pronaći ogledi o autorima kao što su Thomas Bernhard, Umberto Eco, Murray Bail, Erica Fischer, Max Nettlau, Gunter Grass, Yukio Mishima, Bohumil Hrabal ali i Igor Štiks, Zdravko Zima, Bekim Fehmiu, Marinko Koščec i drugi.

Pogledaj katalog >>

April u Berlinu

Roman je spoj autobigrafske proze, putopisa i dnevnika u kojem autorica vodi razgovore s piscima u neobičnom spoju s likovima svojih prijašnjih romana. Bavi se istraživanjem povijesti srednje Europe i emigrantskih sudbina dvadesetog stoljeća na temelju vlastitog i sugovorničkog iskustva. Sudbinu srednje Europe izlaže kroz ljudske priče, a ne kao geografsku odrednicu. Njezini su sugovornici, osim poznatih i stvarnih osoba, i takozvani mali obični ljudi oslikani kroz potresne sudbine.

Pogledaj katalog >>

Belladonna

Roman poznate hrvatske spisateljice kojem je tematska okosnica ponovno holokaust. U ovom slučaju, autorica govori o fašizmu i njegovom utjecaju na čitavo 20., pa i 21. stoljeće, pojavljujući se u različitim oblicima moći, kapitalizma, bolesti... čije su žrtve obični, svakodnevni, nedužni i nevini ljudi. Autorica miješanjem dokumentarnog i romanesknog tkiva romana, a kroz glavni lik Andreasa Bana, donosi oštru kritiku društva.

Pogledaj katalog >>

Canzone di guerra: nove davorije

Roman autorice koja je 1992. godine iselila iz Beograda u Kanadu, a potom se vratila u Rijeku, gdje i sada živi. Ispreplećući stvarno i fikcionalno, često sa snažnim gorko-ironičnim nabojem, ona prikazuje život emigranata u Kanadi koji su tamo došli iz raznih republika bivše Jugoslavije i dočarava dramu raseljenih osoba koje su ostale bez svoje zemlje, ali i onih koji su novonastalu situaciju iskoristili za osobni probitak. Poseban naglasak stavlja na svoju obiteljsku sudbinu.

Pogledaj katalog >>

Doppelgänger

Dvije pripovijetke u kojima kao središnja tema dominira osjećaj samoće čovjeka u modernom svijetu, kao i sučeljenost sa smrću. Prva od njih, "Artur i Isabella", govori o dvoje staraca koji se susreću lutajući sami gradskim ulicama u novogodišnjoj noći. Njih dvoje, svaki sa svojim životopisom i osobnim traumama, koje se ujedno prepleću i s povijesnim traumama (Isabella je Židovka iz Chemnitza, Artur umirovljeni oficir jugoslavenske vojske) suočavaju se sa svojim ostarjelim tijelima i s činjenicom prolaznosti, s činjenicom prolaznosti, dubokim osjećajem praznine, kao i s besmislom, od kojega se uzaludno pokušavaju spasiti. U drugoj pripovijetci, "Pupi", središnji je lik pedesetogodišnji Printz, zvan Pupi, koji promatra nosoroge u zoološkom vrtu nakon što je kremirana njegova majka. On pritom rekapitulira za njega bitne momente svoga života, ali i majčine predsmrtne agonije. U svakome od ovih likova čuči i njegov "Doppelgaenger", "dvojnik", njegova vlastita ranjiva i duboko ranjena nutrina, koja ga neumoljivo vodi putem neizbježne sudbine.

Pogledaj katalog >>

EEG

Cinični junak autoričina prethodnog romana "Belladonna" Andreas Ban, pojavljuje se ovdje nakon neuspjela pokušaja samoubojstva, te se njegova borba "s avetima prošlosti i sadašnjosti" nastavlja. "On i dalje nemilosrdno secira društvo i svoju okolinu, ne boji se i kroči, iako s iskrivljenom kičmom, ravno i ponosito. Ne želi moliti ni prositi, njega zanima isključivo istina, te se ne libi kopati po svojoj unutrašnjosti, po svojim ranama, ali jednako tako beskompromisno razotkriva gadosti i skrivene tajne svih drugih.

Pogledaj katalog >>

Leica format: fuge

Vrsna spisateljica Daša Drndić u najnovijem romanesknom djelu "Leica format" na vrlo poseban i originalan način gradi priču u kojoj raspliće niz sudbina likova koristeći se najrazličitijim diskursima i opsežnom građom iz povijesti. Mučne i gorke povijesne istine opet se prelamaju u individualnim tragedijama, a natkriljuje ih autobiografsko introspektivno pripovjedačko oko kojemu nikad ne ponestaje mračne oštrine

Pogledaj katalog >>

Marija Czestochowska još uvijek roni suze: (umiranje u Torontu)

Daša Drndić, hrvatska spisateljica, stvorila je neobično prozno djelo, jedinstveno oblikom i sadržajem. U njem su spojene tehnike kreativne samoispovijesti i akutne socijalne percepcije o teškom životu novog kanadskog emigranta. Junakinja-pripovjedač je došljakinja u Kanadu koja sa sobom nosi visoko rafinirani, kritički intelekt suvremene Europe. Može se reći da Daša Drndić kreira portret nove ličnosti, suvremenog intelektualnog izbjeglice, kako bi odredila nacionalni bitak i očistila pseudoetničku savjest. Knjiga se čita s velikim zanimanjem.

Pogledaj katalog >>

Sonnenschein: dokumentarni roman

Autorica prati sudbinu Haye Tedeschi iz židovske obitelji u Goriziji koja je za vrijeme Drugoga svjetskog rata zatrudnila s njemačkim časnikom i rodila sina. Dijete su joj u okviru nacističkog programa lebensborn-djece oduzeli i dali na usvajanje u njemačku obitelj kako bi ga ondje "pravilno" odgojili u arijevskom duhu. Poslije više od šezdeset godina majka i sin se susreću. Obiteljsku tragediju autorica je smjestila u širi povijesni kontekst, a roman žanrovski označila kao dokumentarni pritom vješto ispreplevši stvarne dokumente, rodoslovlja i fotografije s fikcionalnim dijelom priče.

Pogledaj katalog >>

Totenwande: zidovi smrti

Slikar židovskoga podrijetla, rođen u Hrvatskoj, Konrad Koše, osumnjičen je za smrt pariške galeristice. U obliku razgovora s istražiteljem, Konrad odmata niti povijesti svoje židovske obitelji, a na taj način dojmljivo se prikazuje i tragična sudbina Židova uopće u doba nacizma. Kroz osobne traume prelamaju se one kolektivne i povijesne.

Pogledaj katalog >>