Thomas Harris: Kad jaganjci utihnu

Hannibal Lecter je nevjerojatno inteligentni psihijatar koji je počinio strašne zločine i sad je zatvoren u strogo čuvanoj ustanovi. Mlada FBI agentica, a čiji lik utjelovljuje slavna Jodie Foster, dolazi k njemu ne bi li joj pomogao sa zamršenim slučajem na čijem rješavanju radi. Oskarom nagrađena uloga psihopata Hannibala Lectera koju je odigrao Anthony Hopkins se svakome tko je pogledao film urezala u pamćenje.

Pogledaj katalog >>

John Ajvide Lindqvist: Pustite me unutra

Hrvatski prijevod knjige glasi „Pustite me unutra“, dok prijevod filma glasi „Neka uđe onaj pravi“. Film je snimljen prema briljantnoj knjizi o dječaku koji je česta žrtva školskih nasilnika i njegovoj novoj prijateljici za koju je malo reći da je čudna. Ovo je neobična mješavina strave i užasa, humora i drame, koju se isplati i pročitati i pogledati. Postoji i američka verzija filma, no mi vam preporučamo da pogledate onu originalnu – švedsku.

Pogledaj katalog >>

Tracy Chevalier: Djevojka s bisernom naušnicom

Knjiga, odnosno film o nastanku svjetski poznate Vermeerove slike Djevojka s bisernom naušnicom. U središtu radnje je mlada Griet koja je zaposlena u Vermeerovom kućanstvu kao sluškinja, a spletom okolnosti pozira za njegovu najpoznatiju sliku. U filmu je utjelovljuje prekrasna Scarlett Johansson, a njena sličnost sa slikom je doista nevjerojatna. Ovaj film će vas definitivno zabaviti, ali knjiga će vas zasigurno više uvući u atmosferu šezdesetih godina 17. stoljeća.

Pogledaj katalog >>

Richard Yates: Put oslobođenja

Odlična drama o mladoj obitelji koja se doselila u idilično predgrađe za vrijeme blagostanja 50-ih godina prošlog stoljeća u Americi. Njihovi naizgled savršeni životi dolaze u krizu i sve ono što su mislili da su željeli postaje upitno. Briljantna knjiga prema kojoj je snimio jednako briljantan film s poznatom glumačkom postavom. Kate Winslet i Leonardo di Caprio su izvrstan glumački par čije izvedbe uvijek oduševljavaju.

Pogledaj katalog >>

Jon Ronson: Muškarci koji bulje u koze

Suluda priča o jednako ludom tajnom projektu američke vojske iz 1979. godine. Američka vojska je okupila svoje najdarovitije umove u nadi da će osnovati postrojbu za nekonvencionalno ratovanje koje prkosi zakonima fizike. Vjerovali su da su sposobni izvježbati sposobnosti da postanu nevidljivi, gledati na daljinu, prolaziti kroz zidove ili čak ubijati koze pogledom. Namjera je bila da ubijaju ljude, no nisu dospjeli dalje od koza. U filmu glumi impresivna glumačka postava koju čine George Clooney, Kevin Spacey, Ewan McGregor i Jeff Bridges. Ova sjajna komedija ujedno je i kritika američke vojske koja je i danas aktualna.

Pogledaj katalog >>

Ira Levin: Rosemaryna beba

Još jedna priča o mladom paru koji doseljava u novo susjedstvo. U suštini ova je priča mnogo zlokobnija - simpatični susjedi pripadnici su sotonističkog kulta, a trudna Rosemary ni ne sluti tko je ustvari otac njezina djeteta. Knjigu je poprilično vjerno prenio na film Roman Polanski. Iako se radi o hororu, ovdje nećete naći hektolitre krvi i iznutrica, već se strava manifestira kroz jezivu atmosferu i paranoju glavne protagonistice.

Pogledaj katalog >>

Stephen King: Iskupljenje u Shawshanku

Ovaj je naslov vjerojatno poznatiji kao film nego kao knjiga. Film se na najpopularnijoj Internet bazi filmova IMDB.com već godinama nalazi na vrhu ljestvice najbolje ocijenjenih filmova. Mi vam sa sigurnošću tvrdimo da ni knjiga ne zaostaje. Radnja se odvija u zatvoru u kojem kaznu služi Andy (Tim Robbins), bankar osuđen za ubojstvo supruge i njezina ljubavnika. Tamo upoznaje još jednog zatvorenika, Reda (Morgan Freeman), s kojim postupno izgrađuje duboko prijateljstvo. Sjajna Kingova priča o nadi, prijateljstvu i iskupljenju koju ćete zasigurno ponovno poželjeti pročitati, odnosno pogledati.

Pogledaj katalog >>