Miliša, Tolić, Vertovšek: Mediji i mladi - prevencija ovisnosti o medijskoj manipulaciji

Ovo je knjiga koja daje sjajan uvid u medijsku manipulaciju mladima. Unatoč tome što je utemeljena na znanstvenim argumentima, nije pisana suhoparnim znanstvenim stilom, već stilom bližim široj publici. Knjiga je namijenjena pedagozima, nastavnicima, roditeljima i mladima. Nasilje u medijima, mediji za tinejdžere i njihove odgojne poruke, uloga simbola u reklamama i utjecaj na mlade te medijska pedagogija teme su kojima pristupaju autori ove knjige. Uz knjigu ćete naći i DVD projekta „10 dana bez ekrana“ koji je opisan u zadnjem poglavlju ove izuzetno zanimljive knjige.

Pogledaj katalog >>

Saša Stanić, Boris Ružić: Fragmenti slike svijeta - kritička analiza suvremene filmske i medijske produkcije

Mladi riječki znanstvenici Saša Stanić i Boris Ružić udružili su snage ne bi li napisali ovu zanimljivu i korisnu knjigu koja se bavi filmom i medijima. Knjiga daje uvid u relevantnu literaturu medijske teorije, filmologije i filozofije, a također možemo naići i na zanimljive znanstvene teze autora. Nedugo nakon promocije ove knjige intervjuirali smo ove autore pa preporučujemo da pročitate i što oni sami imaju za reći o svojoj knjizi (intervju pročitajte ovdje).

Pogledaj katalog >>

Sead Alić: Masmediji - zatvor bez zidova: tekstovi filozofije medija

Peta knjiga Seada Alića u kojoj on kritički analizira medije i njihov utjecaj na društvo. Autor vidi medije kao glavni problem suvremene zapadne civilizacije i smatra da bez sustavnih promjena u istima u opasnost dolaze sloboda, ravnopravnost, tolerancija, nenasilje. Ova knjiga filozofskim i esejističkim pristupom dekonstruira medije i njihove konzumente te pred čitatelja donosi doista zanimljive zaključke. Svakako jedna od interesantnijih knjiga na ovu temu.

Pogledaj katalog >>

Manfred Spitzer: Digitalna demencija - kako mi i naša djeca silazimo s uma

U ovoj knjizi autor Manfred Spitzer tvrdi da digitalni mediji trajno mijenjaju način na koji naš mozak procesuira i zadržava informacije. Naglasak je na negativnim efektima koji pogađaju djecu i tinejdžere. U knjizi se autor ne bavi isključivo medijima koje konzumiramo, već i ostalim digitalnim sadržajima – računalnim igricama, edukacijskim materijalima za najmlađe, zabavnim televizijskim programom i dr. Ova će vas knjiga natjerati da se zamislite koliko vremena vi i vaši najbliži provodite pred ekranima i kako to utječe na vas.

Pogledaj katalog >>

Zlatko Miliša, Jasminka Zloković: Odgoj i manipulacija djecom u obitelji i medijima - prepoznavanje i prevencija

Ovo je doista vrijedna knjiga za svakog roditelja budući se bavi prilično aktualnom temom. Danas, u vremenima kada mnoga djeca provode veliki dio svoje svakodnevice pred ekranima, treba znati kako prepoznati opasnosti koje iz toga proizlaze. Autori ove knjige kroz sedam poglavlja temeljito analiziraju negativne aspekte elektronskih medija – Internet ovisnost, klađenje i sl. Ova knjiga ne nudi samo analizu tih problema, već i načine na koje roditelj ili nastavnik može pomoći djetetu.

Pogledaj katalog >>

Paul Levinson: Digitalni McLuhan - vodič za novo doba

Paul Levinson istražio je zašto su McLuhanove teorije važne danas kao i onda kada su napisane. Na tragu tih teorija, Levinson proučava posljedice digitalne revolucije navodeći brojne primjere iz različitih medija. Također, autor objašnjava McLuhanove ideje o medijima i njihov utjecaj na naše živote. Zanimljiv je način na koji autor uzima poznatije McLuhanove rečenice te ih analizira u kontekstu današnjeg vremena. Ova poticajna knjiga pomoći će nam bolje razumjeti McLuhanovu sintagmu „globalno selo“ u današnjem digitalnom dobu.

Pogledaj katalog >>

Noam Chomsky: Mediji, propaganda i sistem

Ovaj popis ne bi bio potpun bez barem jednog naslova možda najvećeg filozofa našeg doba. Noam Chomsky već više od trideset godina proučava medije, a u ovom su zborniku okupljeni njegovi radovi na tu temu. U ovoj knjizi govori o strukturi medija, alternativnim izvorima informacija, manipulaciji i indoktrinaciji od strane medija.

Pogledaj katalog >>

Nessia Laniado, Gianfilippo Pietra: Naše dijete, videoigre, Internet i televizija (što učiniti ako ga hipnotiziraju?)

Ovo je knjiga koja se obraća roditeljima i odgajateljima te ih savjetuje na koji način se odnositi prema elektronskim medijima popularnima kod djece. Što ako dijete provodi previše vremena za računalom/tabletom/smartphoneom? Ova će vam knjiga pomoći da nadvladate taj problem. Uz to, naučit će vas pomoći djetetu da izabere kvalitetan sadržaj umjesto nekvalitetnog i ispraznog sadržaja koji, samo naizgled, prevladava.

Pogledaj katalog >>