Milan Fizi: Fotografija - teorija, praksa, kreacija

Ova je knjiga ultimativni priručnik svakog fotografa unatoč tome što je zadnje izdanje izašlo 1982. godine. Netko će pomisliti da je zastarjela, no ova knjiga obuhvaća osnove fotografije na jasan, stručan i detaljan način. Sve što u njoj piše o analognoj fotografiji, primjenjivo je i na digitalnu fotografiju. Milan Fizi je obuhvatio sve aspekte fotografskog promišljanja: teoriju svjetlosti, optiku, rukovanje fotoaparatom, područja fotografije, kompoziciju slike, kreativne postupke, povijest fotografije te rad u tamnoj komori. Fizijeva knjiga se smatra klasikom fotografske literature, ne samo kod nas, već i u svijetu.

Pogledaj katalog >>

Ivica Kiš: Camera obscura - osnove fotografije; priručnik za izradbu i uporabu camera obscura za nastavnike likovne i tehničke kulture

Bogato ilustriran i opremljen brojnim fotografijama snimljenim camerom obscurom, ovaj će vas priručnik opremiti svim znanjem potrebnim da se otisnete u avanturu fotografiranja pomoću camere obscure. Priručnik obuhvaća sažetu povijest fotografije i camere obscure, osobine ljudskoga oka te izradu i korištenje camere obscure. Detaljno su opisane sve fotografije koje priručnik sadrži, a posebna pažnja pridaje se stereoskopskim slikama. Ovo je priručnik s kojim ćete se obavezno susresti bilo da se školujete u smjeru fotografije ili snimanja, bilo da ste foto-amater koji želi naučiti nešto više. Camera obscura je fotografski instrument koji pruža veliku slobodu u smislu kreativnosti, a ovaj će vam priručnik omogućiti da oslobodite tu kreativnost.

Pogledaj katalog >>

Želimir Koščević: Fotografska slika - 160 godina fotografske umjetnosti

Knjiga uz koju ćemo, uz opću povijest fotografije, naučiti nešto i o teoriji fotografskog umijeća. Sadržaj ove knjige je zanimljiv, potkrijepljen brojnim relevantnim podacima i autorovim izvanrednim kritičkim opisima. U knjizi je naglasak na tekstu kojega prate crno-bijele reprodukcije fotografija, a na kraju knjige naići ćete na bogat popis literature na temu fotografije. Proširite svoje znanje o povijesti fotografije na našim prostorima uz ovaj izvanredan naslov.

Pogledaj katalog >>

Roland Barthes: Svijetla komora - bilješka o fotografiji

Sjajno, kontemplativno štivo o fotografiji, knjiga u kojoj je autor sažeo esenciju fotografije. Naime, u ovoj knjizi nećete naći ništa o fotografskoj tehnici, niti o ulozi fotografije u suvremenoj umjetnosti. Jednako tako  nećete naići na raspravu o tome da li je fotografija uopće umjetnost. Ovdje ćete pronaći prekrasan filozofski pristup fotografskoj slici i odnosu koji prema njoj ostvaruje promatrač. U današnje vrijeme prezasićenosti fotografskim slikama ova knjiga dođe kao osvježenje, podsjetnik na važnost Fotografije i na ono što ona predstavlja.

Pogledaj katalog >>

Susan Sontag: O fotografiji

Zbirka briljantnih eseja o fotografiji te zasigurno jedna od najboljih knjiga o utjecaju fotografije na promjene u društvu i načinu na koji je društvo reagiralo na te promjene. Sofisticirana i pisana akademskim tonom, ova će vas knjiga natjerati da promišljate fotografiju na drugi način. Autorica opisuje doživljaj fotografije samo ne bi li ga rastavila i ponovo složila u sasvim novi pogled.  Ovdje se radi o izuzetno slojevitom i zahtjevnom štivu koje traži punu pozornost čitatelja. Knjiga je prvi put objavljena 1973. godine i pisana je u duhu tog vremena, što ju čini posebno zanimljivom za čitanje iz današnje perspektive. Neizbježno ćemo se zapitati koliko toga napisanog u ovoj knjizi možemo primijeniti na današnji svijet preplavljen fotografskim slikama i kako to protumačiti.

Pogledaj katalog >>

Želimir Koščević: U fokusu - ogledi o hrvatskoj fotografiji

Zbirka od 23 eseja u kojima se autor osvrće na likovnu, estetsku, društveno-socijalnu, povijesnu i tehničku stranu odabranih fotografija. Zastupljena su najvažnija imena fotografije na ovim prostorima čiji su radovi smješteni u širi povijesno-kulturni kontekst, stoga je ovo djelo iznimno zanimljivo i lako čitljivo. Valja naglasiti da je knjiga ilustrirana kvalitetnim reprodukcijama zastupljenih fotografija. Iako postoje još brojna imena koja je autor mogao uvrstiti u ovu knjigu, ona ostavlja dojam lijepo zaokružene i vrijedne zbirke eseja koja će biti zanimljiva svakome tko ima interes za povijest fotografije.

Pogledaj katalog >>

Sandra Križić Roban: Na drugi pogled - pozicije suvremene hrvatske fotografije

Vrijedna knjiga u kojoj se autorica bavi umjetničkom fotografijom od kraja II. svjetskog rata pa sve do danas, odnosu fotografije i jezika, važnosti dokumentarističke fotografije te analizira umjetničke opuse pojedinih suvremenih fotografa. Knjiga je obilno ilustrirana, a tekst je na hrvatskom i engleskom jeziku, što joj omogućuje da nađe svoje čitatelje i izvan hrvatskog govornog područja. Ovo je knjiga kakvih definitivno treba još više ne bi li se suvremeni hrvatski fotografi što bolje pozicionirali na sceni.

Pogledaj katalog >>

Sandra Vitaljić: Rat slikama - suvremena ratna fotografija

Mračna knjiga koja za temu ima istovremeno i najpotresniju i najuzbudljiviju vrstu fotografije – ratnu fotografiju. Knjiga je nastala na temelju doktorske disertacije, što znači da su podaci provjerljivi, a sama knjiga relevantna. Autorica se većinom osvrće na ratna zbivanja nastala raspadom Jugoslavije, s povremenim prikazima ratnih zbivanja u svijetu. U knjizi Rat slikama možemo pročitati na koji se način fotografija koristi u svrhu propagande, kako se manipulira njome, kako podiže tenzije, stvara heroje ili zločince,… Na kraju knjige autorica donosi intervjue s ratnim fotografima od kojih dobiva informacije iz prve ruke o tome što znači biti ratni fotograf. Izuzetno vrijedna knjiga koja će zasigurno ostaviti dojam na vas, ali i pomoću koje ćete bolje razumjeti fotografiju i manipulaciju njome u izvanrednim okolnostima kao što je rat. Upozoravamo vas da knjiga sadrži, uz isječke iz novina,  brojne reprodukcije fotografija koje mogu biti prilično potresne.

Pogledaj katalog >>

Davor Rostuhar: Hrvatska iz zraka

Davor Rostuhar je punih sedam godina snimao Hrvatsku iz zraka. Rezultat tog iznimnog projekta, prepoznatog i od strane velikog National Geographica, je ova prekrasna i raskošno opremljena fotomonografija. Dvjestotinjak fotografija donose nam novu perspektivu na poznate vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske. Ovo je knjiga koju ćete moći listati satima, a ako niste sigurni gdje biste otputovali na godišnji odmor, ovdje ćete naći inspiraciju.

Pogledaj katalog >>

Zdenko Kuzmić, Vladko Lozić: Majstori hrvatske fotografije - izbor iz Zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb

Fotomonografija u kojoj ćete naći izbor fotografija iz bogatog fundusa Zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb. Zastupljeni su najznačajniji hrvatski fotografi i njihovi radovi od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas.  Ovu raskošnu fotomonografiju naći ćete u referentnoj zbirci u našem središnjem odjelu. Ne možete je posuditi, ali ste dobrodošli u palaču Modello udobno se smjestiti i diviti se vrhunskim fotografijama.

Pogledaj katalog >>