Kathryn Stockett: Sluškinje

Ova knjiga je ustvari ilustracija pozicije crne sluškinje na američkom jugu tijekom 60-ih godina 20. stoljeća. Pratimo priču odnosa mlade bijele djevojke Skeeter koja zapisuje priče crnih sluškinja zaposlenih u domaćinstvima bogatih bijelih obitelji. Iako možda očekujemo priču o građanskim pravima i rasizmu, knjiga stavlja naglasak na povjerenje i razumijevanje koje se razvija u odnosu između Skeeter i crnih sluškinja koje joj pričaju svoje priče.

Pogledaj katalog >>

Miguel de Cervantes Saavedra: Don Quijote

Ovaj klasik možda nema potrebe uključivati na bilo kakve popise preporuka za čitanje, ali prijateljstvo Sancha Panze i don Quijota je toliko duboko i iskreno da se mora spomenuti. Ukoliko vam je slučajno promaknula priča o ostarjelom plemiću koji nakon previše viteških romana umisli da je i on vitez te krene u avanturu sa svojim vjernim pratiocem Sanchom, zaputite se u obližnju knjižnicu.

Pogledaj katalog >>

John Steinbeck: Tortilla Flat

Za likove ove kratke i zabavne knjige možemo reći da su svakakvi: poročni, lijeni, neodgovorni, ali su prije svega dobri prijatelji koji paze jedan na drugoga. Njihove mane padaju u vodu pred odanošću i dobrotom koju su u stanju pokazati. Veže ih koristoljublje, poročnost, ali i velika i iskrena ljubav. Svakako pročitajte ovu zabavnu knjižicu, idealna je za ljetne vrućine.

Pogledaj katalog >>

Ferenc Molnar: Junaci Pavlove ulice

Knjiga koja podsjeća na djetinjstvo. Iako je namijenjena dječjem uzrast i odrastao čitalac može uživati u njoj. Šalje krasne poruke o odanosti, nesebičnosti, prijateljstvu i hrabrosti, a humor i drama idu rukom pod ruku. Ovo je priča o sukobu dviju skupina dječaka oko prostora za igru. Knjigu odlikuje izvrsno osmišljen zaplet, uvjerljivi likovi i tužan kraj. Iako ste ju sigurno već čitali u osnovnoj školi, pročitajte ju opet.  

Pogledaj katalog >>

Mato Lovrak

Mato Lovrak je jedan od naših najpopularnijih pisaca za djecu, a njegova su djela smatrana klasicima hrvatske dječje književnosti. Pisao je romane i pripovijetke, a najpoznatiji je po Vlaku u snijegu i Družbi Pere Kvržice. Likovi u njegovim djelima su najčešće seoska djeca, a imaju i didaktičku ulogu. Romani su mu kratki, jednostavno ispripovijedani te uvijek zabavni i poučni. Probudite dijete u sebi i pročitajte neki Lovrakov roman ovo ljeto.

Pogledaj katalog >>

Rosa Liksom: Kupe br. 6

Priča o putovanju i stvaranju čudnog prijateljstva između mlade djevojke koja putuje u Ulan Bator transsibirskom željeznicom i čovjeka s kojim dijeli kupe. On je bivši vojnik, dosta sirov i neugodan, ali kako priča ide dalje i on otkriva svoju mekšu stranu. Ova knjiga o zaista neobičnom prijateljstvu oduševit će vas svojim opisima snijegom prekrivenih sibirskih krajolika, atmosfere putovanja željeznicom preko čitavog Sovjetskog Saveza i osebujnim likovima. Nešto manje od 200 stranica će vam savršeno ispuniti popodneva na plaži.

Pogledaj katalog >>

Enid Blyton: Pet prijatelja

Još malo nostalgije i putovanja u bezbrižnost djetinjstva. Radnja ovog serijala od 21 romana prati skupinu od petero djece i njihovog psa koji tijekom školskih praznika upadaju u različite avanture na različitim lokacijama. Ovo je iznimno popularan serijal britanske spisateljice Enid Blyton koji je prodan u više od 100 milijuna primjeraka, a gotovo svi nastavci imaju i svoju televizijsku ekranizaciju.

Pogledaj katalog >>