Jack Kerouac: Na cesti

Američki klasik koji utjelovljuje duh beat kulture 50-ih godina prošlog stoljeća. Roman koji će vas više puta odvesti na putovanje s istočne na zapadnu obalu Sjeverne Amerike, pritom prikazujući neobuzdan i kaotičan način života glavnih protagonista. Ovo je priča o ludilu, znatiželji, avanturi, jazzu, eskapizmu i potrazi za smislom. Čitajući ovu knjigu poželjet ćete uskočiti u auto i odvesti se bez ideje o konačnom odredištu ili datumu povratka.

Pogledaj katalog >>

Douglas Adams: Vodič kroz Galaksiju za autostopere

Ova je knjiga urnebesno smiješno i pametno napisana, ona je znanstvena fantastika i satira koju ćete poželjeti pročitati ponovo. Ova je knjiga duboko ukorijenjena u pop kulturu i tek nakon što ju pročitate će vam sinuti koliko toga ste već čuli negdje. Primjerice, računalo koje je dva puta pobijedilo šahovskog velemajstora Gary Kasparova nazvano je Deep Thought prema računalu iz knjige. Ako ste zainteresirani za izlet u svemirska prostranstva uz pratnju kompletno bizarnih likova, trk u Filodrammaticu ili najbliži ogranak po Vodič kroz Galaksiju za autostopere.

Pogledaj katalog >>

John Steinbeck: Plodovi gnjeva

Još jedan američki klasik, dobitnik je prestižne Pulitzerove nagrade. Priča iz doba Velike depresije o obitelji koja je primorana napustiti svoj dom u Oklahomi u potrazi za boljim životom u Californiji. Ljudska drama u najsirovijem obliku, sukob moćnih i nemoćnih, težak život na putu, siromaštvo,… Sve to realistično prikazuje ovaj izvanredno napisan roman. Plodovi gnjeva najznačajniji je protestni roman 20. stoljeća čija je poruka i danas aktualna.                       

Pogledaj katalog >>

H. P. Lovecraft: Zemlja snova - potraga za neznanim Kadathom

A sada nešto kompletno drugačije: groteskna priča puna bića preuzetih iz različitih mitologija, kao i autorove mašte. Ljubiteljima horora i jezivih priča dobro poznati H. P. Lovecraft napisao je sebi svojstven putopis o čovjeku koji luta zemljom snova ne bi li našao mistični grad Kadath. Ukoliko niste ranije čitali Lovecrafta, ovo možda nije najbolji naslov za počet. Neki likovi koji se pojavljuju u ovoj knjizi već se spominju u nekim njegovim kratkim pričama pa je veći užitak ukoliko već znate nešto o njima, no nije neophodno.

Pogledaj katalog >>

Mate Šimunović: Ja, Mate Svjetski

Autobiografski zapisi hrvatskog svjetskog putnika koji je od 1928. do 1947. godine proputovao pet kontinenata.  Mate je vodio dnevnik svojih putovanja i snimio brojne fotografije. Također, u njegov su se dnevnik upisale brojne ugledne osobe koje je susretao.  Društvo mu je pravio vjerni pas Globus koji je čak zaslužan što danas možemo čitati ovu knjigu. Naime, pred obalom Sumatre njihova se jedrilica prevrnula, a Globus je uspio spasiti dnevnik. Mate nije bio pisac, tako da ne očekujte literarnu poslasticu, no svakako vas ova knjiga može zabaviti, a Matini doživljaji fascinirati.

Pogledaj katalog >>

Ernesto Che Guevara: Dnevnički zapisi – Motorom po Latinskoj Americi

Dnevnik argentinskog liječnika i revolucionara Ernesta Guevare, poznatijeg kao Che, iz vremena kad je kao mladi student putovao Južnom Amerikom na motociklu. Na tom se putovanju Che susreo sa siromaštvom, bolestima, gladi i nemoći, što je oblikovalo njegov revolucionarni pogled na život. Upoznajte Chea prije negoli je postao revolucionarom kroz njegov osobni dnevnik i pridružite mu se na putovanju Južnom Amerikom.

Pogledaj katalog >>

Thor Heyerdahl: Kon-Tiki - Na splavi preko Tihog oceana

Nevjerojatna saga o putovanju na splavi preko Tihog oceana. Biolog Thor Heyerdahl odlučio je sam dokazati svoju teoriju da su Polinezijske otoke naselili ljudi koji su splavima doplovili iz Južne Amerike. Zajedno s još petero znanstvenika gradi splav i otiskuje se na uzbudljivu ekspediciju. Ovo je odlično napisana avantura, priča o borbi čovjeka i mora koja se čita u jednom dahu.

Pogledaj katalog >>