Desmond Morris: I čovjek je životinja - moje gledanje na ljudsku vrstu

Poznati zoolog Desmond Morris polazi od premise da je i čovjek životinja, odnosno da se čovjek ne razlikuje mnogo od ostalih životinjskih vrsta. Zapanjujuća je i činjenica da ljudi, bez obzira na bogatstvo kulturoških razlika, dijele gotovo identično genetsko nasljeđe. Čitajući ovu knjigu naučit ćete mnogo o ljudima, njihovom ponašanju i međusobnoj interakciji. Ako ste zainteresirani za socijalnu psihologiju ova će vam knjiga doista biti zanimljiva.

Pogledaj katalog >>

Michael Cook: Kratka povijest ljudske rase

Kratka povijest ljudske rase sažeta u četiristotinjak stranica prilično zanimljivog teksta. Obzirom da se 10 000 godina povijest ljudske rase ne može sažeti u toliko stranica, ovo je samo grebanje površine uzbudljivog razvoja naše vrste. Pronaći ćete odgovore na mnoga pitanja vezana za razvoj društva, religije te brojnih epohalnih događaja za našu vrstu. Također, autor objašnjava na koji način klima i geografija igraju ulogu u našem razvoju. Ova domišljata, inteligentna i intrigantna knjiga natjerat će vas da ju pročitate u jednom dahu.

Pogledaj katalog >>

Lewis Mumford: Mit o mašini

Ovo je doista nevjerojatna knjiga u kojoj autor objašnjava na koji je način tekao razvoj tehnologije od prethistorijskih vremena i na koji je način je to oblikovalo moderan svijet. Lewis Mumford briljantno tumači važnost rituala i razvoja jezika suprotstavljeno tezi da je izrada i korištenje alata presudno za razvoj civilizacije. Ova knjiga dolazi u dva sveska: Tehnika i razvoj čovjeka te Pentagon moći. Važno je i napomenuti da je ova knjiga napisana prije više od pola stoljeća i danas itekako zadržala intelektualnu svježinu i primamljivost. Autora obilježavaju fantastična erudicija i kreativnost u mišljenju i zaključivanju. Sigurno nećete ostati ravnodušni čitajući Mit o mašini.

Pogledaj katalog >>

Yuval Noah Harari: Sapiens - kratka povijest čovječanstva

Sapiens je možda najpopularnija knjiga na ovom popisu, dosta slična Cookovoj Povijesti ljudske rase. Autor pokušava objasniti na koje načine je od svih ljudskih vrsti, baš homo sapiens opstao. Zašto su naši preci gradili gradove, na koje se načine razvijala religija, a na koje načine ekonomija, kako su nastali novac i trgovačka društva,… Brojna su pitanja na koja autor nudi svoje odgovore koji zvuče prilično uvjerljivo. Ova provokativna knjiga natjerat će vas da se zamislite o civilizaciji jer autor postavlja jednako provokativna pitanja o budućnosti. Lako se čita i ne žalite vrijeme utrošeno na skoro 500 stranica ove fascinantne knjige. Svakako pročitajte i Homo deus - kratka povijest sutrašnjice istog autora.

Pogledaj katalog >>

Dinko Tudor: Uspon i muke čovjeka - materijalni, moralni i kulturni razvoj čovječanstva (od divljaka do atomskog luđaka i sretnog čovjeka u dalekoj budućnosti)

Ova knjiga je nastala iz namjere da se potakne svjetovne i duhovne vođe na humanije viđenje čovjeka. Autor problematizira brojne teme: tehnološka otkrića, proizvodnju i raspodjelu bogatstva, glad, ratove, obitelj, položaj žene i djece i dr. Autor je uz navedeno obuhvatio i velik dio povijesti i razvoja civilizacije. Dinko Tudor unio je u ovu knjigu svo svoje nemalo životno iskustvo od 96 godina.

Pogledaj katalog >>

Vera St. Erlich: U društvu s čovjekom - tragom njegovih kulturnih i socijalnih tekovina

Knjiga je podijeljena na tri veća poglavlja: Kultura, Socijalna struktura i Nauka o čovjeku. Svako poglavlje znalački je napisano i zaokruženo te poduprto nekim dodatkom. Autorica daje izvrstan osvrt, zasnovan na vlastitim istraživanjima i spoznajama, na povijest kulture i razvoj čovjeka od samih početaka sve do pojave razvijenih kulturnih i društvenih pojava. Ova knjiga obiluje brojnim zanimljivostima te je izuzetno čitka i pristupačna, unatoč tome što ju je pisala autorica vičnija znanstvenom radu.

Pogledaj katalog >>

uredila Sian Griffiths: Predviđanja - trideset velikih umova o budućnosti

Urednica ove vrhunske knjige okupila je neke od najvećih umova našeg vremena da iznesu svoja predviđanja o budućnosti. Autori tih predviđanja su Nobelovci, pisci, znanstvenici i intelektualci čije mišljenje posjeduje određenu težinu. Prije svih predviđanja nalaze se profili autora koji objašnjavaju njihove teorije i izume, što objašnjava zašto su zaslužili svojih nekoliko stranica u ovoj knjizi. Doista je uzbudljivo pomisliti na budućnost kakvu nam oni predviđaju.

Pogledaj katalog >>

Bruce Lipton i Steve Bhaerman: Spontana evolucija - naša svijetla budućnost (i kako do nje stići)

U knjizi Spontana evolucija svjetski poznati stručnjak iz oblasti nove znanosti pod nazivom epigenetika, zajedno s političkim filozofom Steveom Bhaermanom, nudi nam novu i optimističnu priču o evolucijskoj sudbini čovječanstva. Radi se o tome kako će nam promjena razumijevanja i propitivanje naše biologije i ljudske povijesti pomoći. Knjiga Spontana evolucija je oštrouman, duhovit i krajnje optimističan pogled na predstojeću sudbinu naše vrste, pri čemu nas tjera da zaigramo aktivniju ulogu u ubrzavanju evolucije čovječanstva.

Pogledaj katalog >>

Felipe Fernandez-Armesto: Mislite, dakle, da ste ljudi? - kratka povijest čovječanstva

Još jedna povijest čovječanstva. Ovdje se radi o jednom drugačijem pristupu pitanja shvaćanja čovječnosti i napretka. Ovo je povijesno-filozofsko esejističko djelo u kojemu jedan od najistaknutijih svjetskih povjesničara govori o tome kako definiramo pripadnost ljudskome rodu i shvaćamo pojam čovječnosti. Hoće li naše shvaćanje tog pojma poljuljati razvoj umjetne inteligencije i još neke znanstvene spoznaje, pročitajte u ovoj fascinantnoj knjizi.

Pogledaj katalog >>