Maja Žebčević Matić: Muzej u loncu - Slavonija, Baranja i Srijem

Sjajna knjiga koja pobija ustaljene predrasude o tradicionalnoj kuhinji istočne Hrvatske. Naime, čitajući ju shvatiti ćete da postoji više od čobanca, fiš-paprikaša i kulena. Monografija Muzej u loncu je vrijedan povijesni dokument koji od zaborava čuva gastronomske tajne istočne Hrvatske. Sadrži 24 priče i 33 recepta za jela na skoro 200 stranica, a sve je praćeno izvrsnim fotografijama. Ovo nije obična kuharica s receptima, ova knjiga je rezultat ozbiljnog i dugogodišnjeg istraživanja koje još traje.

Pogledaj katalog >>

recepture Janko Rabar: Istarska kuharica: tradicionalna istarska jela

Susjedna nam Istarska županija slovi kao regija vrhunske gastronomije. U ovoj su kuharici prikupljeni tek neki recepti tradicionalne kuhinje prekrasne Istre. Ako se dosad niste upoznali s istarskom kuhinjom, ova knjiga je prava prilika za to. Jela predstavljena i obrađena u ovoj knjizi potječu pretežito iz istarskog sela, a danas se svrstavaju u vrh hrvatske gastronomije. Ova knjiga je dokaz bogatstva, kvalitete i popularnosti tradicionalnih istarskih jela.

Pogledaj katalog >>

Damjan Miletić: Iz padela naših nona

Evo nešto lokalno. Ova knjiga donosi opise praćene izvrsnim fotografijama pripravljanja tradicionalnih jela. Zanimljivost ove knjige je što su recepti pisani na čakavštini uz „prijevod“ na hrvatski. Pročitajte i sami se okušajte u pripremi jela kao što su: fritaja z vazmenskin lukun i šparugun, maneštra s frmentun, bakalar na petrsine i česne,… Knjiga Iz padela naših nona definitivno je vrijedan dokument našeg kraja i knjiga koju bi svaka konoba koja drži do autentičnosti trebala koristiti.

Pogledaj katalog >>

Darko Varga: Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih - život na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću, s knjigama recepata

Sigurno ste se nekad u životu zapitali kako je izgledao život nekad davno, stotinama godina prije vas. Ova knjiga vam daje sjajan uvid u život u 16. i 17. stoljeću. Mnoštvo je tu podataka o životu u vrijeme Zrinskih, najviše o proizvodnji, pripremi hrane i pića te samom blagovanju. U knjizi ćete steći širok uvid u način života na vlastelinstvima tog doba. Primjerice, opisi kuhinja i blagovaonica, kuhinjske opreme te običaji vezani uz hranu. Posebna je pažnja posvećena vinogradarstvu, podrumarstvu, pečenju rakije te izradi likera. Posebno je zanimljiva zbirka autentičnih recepata iz tog vremena. Ova knjiga je pravi vremeplov, a čitatelj će svakako uživati u putovanju.

Pogledaj katalog >>

Veljko Barbieri: Hrvatska kuhinja i 606 recepata

Barbieri je u ovom knjigom obuhvatio impresivnih 606 recepata. Recepti su podijeljeni na poglavlja: Predjela i salate; Juhe; Rižoti, tjestenine, kruhovi; Jela od povrća; Jela od mesa; Jela od ribe, rakova, školjaka, glavonožaca, žaba i puževa te Kolači. Većinom su to tradicionalni recepti spravljeni od strane chefova naših poznatih restorana. Neki recepti su jednostavni i možda ste ih već sami spravljali, dok su neki poprilično komplicirani i neće ih se svatko usuditi pripremati. U svakom slučaju odlično štivo našeg poznatog gastronoma u kojem ćete naći mnoštvo ideja za vaše gozbe.

Pogledaj katalog >>

uredila Doris Brusić: Bokunić užanci - štorija od hrani

Opet smo u našoj županiji. U pisanju ove posebne knjige sudjelovali su brojni mještani Halubja kao autori recepata. Knjiga donosi tradicionalne recepte s autohtonim namirnicama Kastavštine i kulinarske savjete te popis hranjivih i zdravstvenih vrijednosti namirnica. Također ćete naći i zanimljive podatke o povijesti, tradiciji i baštini Halubja. Izvrsna knjiga koja čuva stare recepte od zaborava, a vama će biti od pomoći kad ne znate što biste sutra kuhali.

Pogledaj katalog >>

Zlata Nanić: Naša tradicijska jela na zdraviji način

Brojna tradicijska jela su danas nerijetko smatrana nezdravima. Autorica ove knjige je na zanimljiv i zdravi način preoblikovala stare recepte ne bi li zadovoljila one koji teže zdravijoj prehrani, a teško se odvajaju od tradicionalnih jela. Naći ćete ovdje juhe, glavna jela, priloge i deserte. Recepti su jednostavni, upute jasne, a rezultat zanimljiv. Za vegetarijance i vegane, a i one koji će to postati.

Pogledaj katalog >>

Marta Fazlić: Nonina otočna kuharica = La cucina isolana della nonna = Das Inselkochbuch meiner Oma = Granny's island book of recipes

Svi znaju da su none najbolje kuharice. U knjizi se nalazi izbor otočnih jela - od predjela, glavnih jela, priloga, salata do slastica - koje je u 90 godina dugom životu s ljubavlju spravljala autoričina nona. Marta Fazlić je po sjećanju zapisala brojne recepte koji pripadaju tradicionalnoj kuhinji Cresa i Lošinja. Nalaze se tu različita jela od povrća, ribe, mesa te samoniklog bilja koje se može naći na tim jadranskim otocima. Doista sjajna knjiga koja dolazi u trojezičnom izdanju.

Pogledaj katalog >>

Davor Butković, Ana Ugarković: Nova hrvatska kuhinja - recepti 18 najutjecajnijih kreatora hrvatske gastroscene

U ovoj knjizi okupljeni su recepti 18 najboljih hrvatskih kuhara kojima se nastoji definirati po čemu je to hrvatska gastronomija posebna. Bacite oko na super recepte koji se baziraju na tradiciji hrvatske kuhinje, dok u stopu prate najnovije svjetske kulinarske trendove. Ovi recepti će vas oduševiti, posebno zato što vam za pripremu neće trebati ništa što već ne možete naći u vlastitoj kuhinji.

Pogledaj katalog >>

priredili Božica Mirić i Drago Vukušić: Hrvatska regionalna kuharica

Autori ove knjige potrudili su se na jednom mjestu ponuditi svojim čitateljima širok izbor autohtonih jela iz svih krajeva Hrvatske. Knjiga je tako podijeljena na poglavlja o istarskoj, primorsko-otočnoj, dalmatinskoj, dubrovačko-neretvanskoj, slavonsko-baranjskoj, međimursko-podravskoj, ličko-goranskoj, zagorsko-prigorskoj kuhinji te kuhinji Zagreba i zagrebačke regije. Posebna su poglavlja posvećena salatama i tradicionalnim jelovnicima tijekom blagdana. Zaista sveobuhvatna knjiga koju nikako nemojte propustiti.

Pogledaj katalog >>