Fukuoka, Masanobu: Revolucija jedne slamke: uvod u prirodno poljodjelstvo

Poljodjelac, znanstvenik i filozof – japanski revolucionar Masanobu Fukuoka razradio je metodu prirodnog poljodjelstva koja bi mogla značiti preokret u suvremenoj agrikulturi. Prirodno poljodjelstvo ne zahtijeva mehanizaciju, kemikalije i naporan rad, već traži malo više plijevljenja. Osim o poljodjelstvu, u knjizi se govori o zdravlju, prehrani, kulturnim vrijednostima i granicama ljudskog znanja.

Pogledaj katalog >>

Kisić, Ivica: Uvod u ekološku poljoprivredu

Objašnjavajući ekološku poljoprivredu kroz načela te njezinu misiju i viziju u budućnosti, sveučilišni udžbenik sadrži načine zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena kroz ekološke načine uzgoja poljoprivrednih kultura, a uz istovremeno ostvarivanje ekonomski isplativih prinosa.

Pogledaj katalog >>

Thun, Maria: Praktično vrtlarenje : biološko - dinamička metoda : dani za sjetvu, dani za presađivanje, dani za berbu

Drugo izdanje priručnika u kojem je opisan biološko-dinamički način uzgoja biljaka. Autorica daje savjete kada sijati, saditi, njegovati, brati biljke i konzervirati ih (kada su kozmički uvjeti najpovoljniji). Priručnik se može smatrati dijelom Mjesečevog sjetvenog kalendara. Dani su i praktični savjeti kako napraviti kompost, kako uništiti korov, koje gljivične bolesti napadaju biljke. Na kraju je dan popis biljaka po skupinama (koje su biljke korijena, lista, cvijeta i ploda).

Pogledaj katalog >>

Benyovsky Šoštarić, Kornelija: Zeleni kvadrat

Jednostavno i stručno pisan priručnik za ekološko vrtlarstvo, namijenjen prvenstveno početnicima, posebice zaposlenim ljudima koji se vrtlarstvom mogu baviti samo neradnim danima. Uz kratka uvodna teoretska objašnjenja pojedinih vidova vrtlarstva, priručnik kroz niz praktičnih savjeta i postupaka prikazuje kako vrtlariti na ekološki način u obiteljskim vrtovima, a pritom autorica vješto isprepliće brigu za zdravlje bližnjih i brigu za zdravlje prirode i okoliša. Priručnik je bogato ilustriran stotinama fotografija u boji.

Pogledaj katalog >>

Vrt bez motike: tajne organskog uzgoja povrća i cvijeća metodom malčiranja

Pljevljenje, kopanje i navodnjavanje i teški rad u vrtu možete zaboraviti, a umjetna gnojiva odbaciti ukoliko primjenite savjete Ruth Stout. Ona je zagovornik cjelogodišnje metode razastiranja stelje ili malčiranja. Stelja se radi od sjena, lišća i drugih biljnih materija podložnih truljenju. Tako se tlo održava vlažnim i sprečava se rast korova. Metoda malčiranja može se koristiti u povrtnjacima i cvjetnjacima.

Pogledaj katalog >>

Kreuter, Marie – Louise: Bio vrt

Priručnik za biološki uzgoj povrća, voća i cvijeća izašao je već u osamnaest izdanja, a od posljednje veće prerade prošlo je osam godina. Ovo novo izdanje osuvremenjeno je kako sadržajno tako i vizualno, te na pregledan način nudi aktualno znanje. Sva su poglavlja u potpunosti prerađena i djelomično proširena. To se posebice odnosi na podatke o zaštiti bilja, preporuke o alatkama i upute o uzoju. Uz osnove detaljno je prikazana i praksa: kompost, malčiranje i kompostiranje površine, gnojidba, plodored i mješovite kulture, gredice na humcima. Knjiga je dobila nagradu Njemačkog vrtlarskog udruženja.

Pogledaj katalog >>

Bruno Motik, Dražen: Zeleni alati za održivu revoluciju

Praktični priručnik nastao na temelju vlastitog iskustva i znanja stečenog bavljenjem permakulturom i ostalim praksama vezanim za održivi život na "Recikliranom imanju" nedaleko Zagreba. Osnovni pojmovi o kojima autori raspravljaju jesu ekološki otisak (koliko je zemljine površine potrebno za zadovoljenje životnih potreba) te permakultura kao sustav dizajniranja okoliša učenjem od prirode. Praktična rješenja grupirana su u cjeline koje predstavljaju i glavni fokus "Zelene mreže aktivističkih grupa" (ZMAG): hrana, energija i graditeljstvo te problemi otpada i očuvanje vode. Autori se osvrću i na organizacijske strukture i međuljudske odnose te navode neka rješenja primjenjiva u urbanim prostorima.

Pogledaj katalog >>

Karmela i Miroslav Kiš: Permakultura: održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi

Autori knjige Karmela i Miroslav Kiš svoje su petnaestgodišnje isustvo prenijeli u ovaj priručnik o permakulturi. Priručnik nam daje vrlo detaljan uvid u tematiku permakulture, od teorijske analize samog pojma do osnovnih načela i konkretnih prijedloga izgradnje kompostnih zahoda, akvakulture i održavanje polikulture.

Pogledaj katalog >>