Frank McCourt: Angelin prah

Obitelj siromašnih irskih imigranata u vrijeme velike ekonomske krize prije Drugoga svjetskog rata vraća se u Limerich u uzaludnoj nadi da će u domovini ipak pronaći bolje uvjete života. Pronicavi izgladnjeli dječak priča o zbivanjima i ljudima oko sebe iz perspektive svojih godina. Ravnodušnim glasom, u prolazu , komentira "kontrapunkt života" sočnim i slikovitim jezikom punim "dječje" mudrosti i sintakse, a prije svega s obiljem crnog humora uz koji se i najrazornije tragedije doimaju gotovo apsurdno smiješnima.

Pogledaj katalog >>

Stefan Zweig: Jučerašnji svijet

Knjiga je autobiografija Stefana Zweiga, austrijskoga pisca židovskog porijekla (1881.-1942.) koji je stekao popularnost brojnim romansiranim biografijama povijesnih osoba.Ove sjetne uspomene na Austriju i Europu kakve više nema,pisane u tuđini i usred rata, kroz osobnu sudbinu pisca svjedoče o sudbini cijelog jednog naraštaja koji je nakon vremena relativne sigurnosti početkom 20.stoljeća bio prisiljen proživljavati dva svjetska rata i brojne druge traume koje su obilježile povijest našega stoljeća.

Pogledaj katalog >>

Karen Blixen: Moja Afrika

Ovo je knjiga uspomena, ali ne o doživljajima propale povratnice iz kolonije niti kakva aktualna zemljopisna ili etnografska reportaža, nego knjiga o prošlosti jednog svijeta, o ljubavi s njim, o neizmjernoj tuzi kad je izgubljen. Autobiografija i fikcija umjetnički su i rafinirano povezane u osmišljenu cjelinu.

Pogledaj katalog >>

Ayaan Hirsi Ali: Nevjernica: moj život

Priča o odrastanju ove istaknute političarke i zagovornice slobode govora kao i o njenoj željeznoj volji, promjenama vjerovanja i nevjerojatnoj ustrajnosti u borbi protiv nepravde. Odrasla je u Somaliji, u strogoj muslimanskoj obitelji, preživjela građanski rat, žensko obrezivanje, brutalno premlaćivanje i život u četiri različite despotske države. Pobjegla je od prisilnog braka i potražila azil u Nizozemskoj, gdje je diplomirala političke znanosti i kao članica parlamenta započela svoju borbu za prava muslimanskih žena i reformu islama.

Pogledaj katalog >>

Francoise Gilot, Carlton Lake: Život s Picassom

Memoari dugogodišnje Picassove životne družice i majke njegovo dvoje djece fokusirani na njihovih zajedničkih 10 godina. Francoise je također bila umjetnica, no uvijek je ostala u Picassovoj sjeni, a nakon njihova razlaza on je naložio trgovcima umjetninama da ne kupuju njena djela te joj time zauvijek zapečatio umjetničku karijeru. Ona nije fokusirana samo na sebe i odnos s Picassom već se u velikoj mjeri i vrlo detaljno osvrće na umjetnička djela i tehnike kojima su se oboje bavili u tom razdoblju kao i na brojne ljude koji su im obilježili život.

Pogledaj katalog >>

Jörg Böckem: Samo da preživim noć : moj život novinara i ovisnika

Iskrena, intimna i brutalna ispovijest uspješnog novinara i bivšeg dugogodišnjeg ovisnika o heroinu. Bez zadrške opisuje svoju mladost, prve izlete u svijet droge, polagan ali siguran put prema samom dnu, svakodnevicu heroinskog ovisnika i dilera kojem se cijeli život vrti samo oko sljedećeg šuta. Nakon brojnih neuspješnih odvikavanja i povrataka heroinu, autor je ipak uspio izaći iz začaranog kruga i stvoriti normalan život te napisati ove memoare.

Pogledaj katalog >>

Karl Ove Knausgard: Moja borba

Suvremeni norveški autor u ovoj je obimnoj sedmodijelnoj autobiografiji otvorio svoju dušu i na uvid svekolikom pučanstvu podastro čitav svoj život i život svoje obitelji. On je glavni junak, ili bolje rečeno, antijunak ove priče jer nimalo ne uljepšava sebe ni svoju svakodnevicu, otkrivajući svako svoje licemjerje i svaku svoju sebičnost, sklonost alkoholu i suzama. Prvi je dio fokusiran na smrt autorova oca i disfunkcionalne obiteljske odnose, a unatoč brojnim detaljnim opisima svakodnevnih aktivnosti uspijeva biti svjež i zanimljiv. U hrvatskom prijevodu za sada samo prva četiri dijela.

Pogledaj katalog >>

Malala Yousafzai s Christinom Lamb: Ja sam Malala : autobiografija Pakistanke koju su talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo na obrazovanje /

Autobiografija najpoznatije pakistanske djevojke, koja je ustala protiv terorizma i tradicija u obrani prava na obrazovanje. Prikazujući život svoje obitelji i običaje svoga kraja, dolazak talibana, uvođenje šerijatskog prava i vladavine nasilja te borbu za svoja prava, autorica čitatelja uvodi u svakodnevicu života mlade žene u patrijarhalnoj sredini pod talibanskim režimom, u kojoj se smatra da je uloga žena kuhanje i rađanje djece. Knjiga je popraćena malim rječnikom te kronologijom važnijih događaja u Pakistanu i Svatu od osnutka Pakistana 1947. do srpnja 2013., kada se Malala obratila UN-u tražeći besplatno obrazovanje za svu djecu svijeta.

Pogledaj katalog >>

Miljenko Jergović: Mama Leone

Zbirka autobiografskih priča koje se u prvom dijelu bave autorovim djetinjstvom na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete godine prošlog stoljeća između Sarajeva i Drvenika, a u drugom dijelu sudbinama njegovih Sarajlija koje je rat razasuo širom svijeta. Ove tople priče često na ironičan način oslikavaju jedno djetinjstvo i jedno odrastanje u jednom prošlom, drugačijem vremenu koje obilježavaju svakodnevna seljenja iz mjesta u mjesto i na kraju iz države u državu.

Pogledaj katalog >>