Pavao Pavličić: Bakrene sove

Procjena "zdravstvenog" stanja jedne od najljepših zgrada u Zagrebu, koja je prije više od sto godina građena za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu trebala bi biti ozbiljan i zahtjevan, ali više-manje rutinski posao za stručnjake konzervatore. Međutim, glavni konzervator restaurator nenadano otkrije zazidanu tajnu sobu s crtežima starima, kako se čini, kao što je i sama zgrada, samo što prikazuju vedute Zagreba kakav je danas, u 21. stoljeću! A tajanstveni matematički izračuni pronađeni zajedno s crtežima, pokazuju čime se bavilo i što je planiralo tajno društvo koje je okupljalo znamenite osobe iz hrvatskog javnog života 19. stoljeća. Umjetnost, povijest, politika, a potom i fizikalni fenomeni mogu itekako postati aduti u borbi za vlast i moć...

Pogledaj katalog >>

Franjo Janeš: Tunel na kraju svjetla

Četvrti roman hrvatskog pisca, svrstavan uglavnom u krimiće, donosi priču o četvorici prijatelja iz Novog Zagreba koji pokušavaju razotkriti okolnosti smrti padom s nebodera njihovog prijatelja, koja je proglašena samoubojstvom. Razotkrivajući tragičnu priču, autor predstavlja svakodnevicu u Zagrebu, gimnazijalce s tipičnim problemima za svoju dob u Hrvatskoj u suvremenom vremenu, a sve kroz humor te društvenu i političku kritiku.

Pogledaj katalog >>

Goran Tribuson: Otac od bronce

Devedeset i prve Žak Kralj iz Beča, gdje živi i bavi se mutnim poslom, dolazi u rodni hrvatski grad na očev sprovod. Nije to želio, njegov je odnos s ocem već godinama mrtav, no tetku Vukicu neizmjerno je volio, a ona to nije htjela prolaziti sama. Od samog ulaska u grad Žak se susreće s ljudima u maskirnim odorama i nadolazećim ratom. Njegov otac bio je poznati partizanski heroj, pa kroz odnos sugrađana spram tog naslijeđa, a i susreta sa školskim i obiteljskim prijateljima, uviđa razmjere društveno-političkih promjena. S druge strane, samim povratkom u mjesto vlastita odrastanja u njegovoj memoriji oživljavaju i druga sjećanja i emocije, u mislima mu se nižu epizode o odnosu s ocem, o besmislenom prvom braku, o Almi, neostvarenoj mladenačkoj ljubavi...

Pogledaj katalog >>

Ivana Bodrožić: Rupa

Nora Kirin mlada je novinarka koja dolazi u jedan slavonski gradić istražiti slučaj srednjoškolske profesorice čija je avantura sa sedamnaestogodišnjim učenikom završila tragično. Otkrivajući detalje ove priče Nora uskoro otkriva i mnoge mračne događaje koji su obilježili ratno i poratno vrijeme u jednom malom, učmalom mjestu gdje svi znaju sve, a nitko ne zna ništa. Obavljajući novinarski zadatak Nora istovremeno istražuje i mučne, nikad razriješene događaje iz vlastite prošlosti što cijelu priču iznenada pokreće u neočekivanom smjeru…

Pogledaj katalog >>

Daša Drndić: EEG

Cinični junak autoričina prethodnog romana "Belladonna" Andreas Ban, pojavljuje se ovdje nakon neuspjela pokušaja samoubojstva, te se njegova borba "s avetima prošlosti i sadašnjosti" nastavlja. "On i dalje nemilosrdno secira društvo i svoju okolinu, ne boji se i kroči, iako s iskrivljenom kičmom, ravno i ponosito. Ne želi moliti ni prositi, njega zanima isključivo istina, te se ne libi kopati po svojoj unutrašnjosti, po svojim ranama, ali jednako tako beskompromisno razotkriva gadosti i skrivene tajne svih drugih."

Pogledaj katalog >>

Slavenka Drakulić: Nevidljiva žena i druge priče

Ovu zbirku od šesnaest priča autorica je posvetila temi starosti kojoj pristupa na intimistički način. Što se sve događa s tijelom, s emocijama, mentalnim procesima, kako se starenje odražava na svim razinama ljudskog bića - bolna su pitanja koja se otvaraju ovim pričama. Odnosi između supružnika, roditelja i djece tematiziraju se iz vizure starenja. Odlasci, zaboravnost, bolest, stid, bol, žaljenje, odustajanje, polagano nestajanje, međugeneracijsko nerazumijevanje, toposi su oko kojih autorica isprepliće priče.

Pogledaj katalog >>

Josip Mlakić: Svježe obojeno

Ovaj roman Josipa Mlakića donosi još jednu neispričanu priču o ratu u Bosni. Klara je izbjeglica koja živi u Švedskoj i živi sa slikama bijega koje njezina umiruća majka zove „bijegom u Egipat“. Nejasne su slike jer je imala pet godina i vrućicu, miješaju se sa slikom psića s ranjenom nogom i ledenih kapi kiše na licu, tijesnim cipelicama, beskrajnim umorom… A priča majke, priča je o užasima, slikama rovokopača koji zatrpavaju leševe, zarobljenicima koji nose leševe djece u rukama…

Pogledaj katalog >>

Korana Serdarević: Eksperiment Irene Tot

Vjerujući kako "promjena mora biti moguća", mlada uspješna žena, duboko nezadovoljna svojim životom odluči se promijeniti, postati druga i drugačija, prihvatiti izazove, otvoriti sve mogućnosti, zaigrati drugim kartama umjesto onih koje su joj rođenjem dodijeljene. No, je li to moguće? Je li se moguće othrvati svojim i tuđim predrasudama, obiteljskim i društvenim normama? Balansirajući između komičnih i ne tako komičnih sastojaka života, Irena Tot odvažuje se iskoračiti prema odgovorima.

Pogledaj katalog >>

Julijana Matanović: I na početku i na kraju bijaše kava

U dvadesetak poglavlja-priča ispisana je nostalgična pohvala malim svakodnevnim ritualima koji život raspodjeljuju u prihvatljivije i shvatljivije dijelove, zbližujući i povezujući ljude. "Studija o kavi i slavljenju života koji nepovratno nestaje, povlači se pred birokratizacijom, nametanjem ispeglanog modela savršenstva u kojem nema mjesta za okus i miris, za starost i prolaznost, za kazivanje i slušanje..."

Pogledaj katalog >>

Irena Vrkljan: Protokol jednog rastanka

Introspektivno bilježenje svojevrsne kronike duboko prožimajuće, čvrsto spletene ljubavi koju ni smrt voljenog partnera ne može raščiniti, samo joj oblik u ovome tekstu profiniti, eterizirati u "romansirani kolaž zapisa o ljubavi koja se susreće s bolnom krhkošću ljudskog života".

Pogledaj katalog >>

Miljenko Jergović: Selidba

Sarajevska ulica Sepetarevac mjesto je odrastanja autora i često spominjana u njegovim djelima. Upravo iz Sepetarevca, kuće u kojoj je živio od svoje treće godine, počinje njegova "selidba" zbog ratnih prilika u Zagreb. Iako ljudi selidbu obično koriste za bacanje nepotrebnih stvari, kao i za mogući pronalazak davno zaboravljenih, za Jergovića sama selidba, prebiranje po kutijama, arhiviranje dokumenata, nije samo fizička pojava. Njega više zanima selidba kao motiv nestajanja iz jednog područja. Upravo se to dogodilo njegovoj obitelji i s njegovim odlaskom, prestaje povijest obitelji u Sarajevu. Autor s fotografskom preciznošću opisuje obitelj, prijatelje, ali bez uspomena, jer, kao što sam kaže: "Ja sam, zapravo, čovjek bez uspomena. Umjesto uspomena imam sjećanja, dokumente, sitnice zaostala nakon niza smrti, fotografije… Ali ništa od svega toga nije uspomena. Moja sjećanja nemaju sentimentalnu vrijednost. Ona su materijal za tekst, šlagvort za priču."

Pogledaj katalog >>

Nebojša Lujanović: Oblak boje kože

Roman prikazuje sudbine Roma u njihovim naporima da pobjegnu iz atmosfere neimaštine, neprihvaćanja i stigmatiziranja. Mladi Enis Selmanić bježi iz Zagreba nakon što biva optužen da je skrivio požar u kafiću u kojem je radio. Enisova sestra Sanda želi pobjeći iz romskoga geta. Otac Fabo iz vlastitog je svijeta izopćen, a u drugome neprihvaćen. Glasom Roma, iznutra, autor progovara o žrtvama i onima drugima, o krivnji i pravdi, o (dez)integraciji, stereotipima, stradanjima i mržnji prema Romima koja postaje sve više legitimna.

Pogledaj katalog >>

Ivana Šojat: Unterstadt

Roman je saga o trima generacijama osječke građanske obitelji njemačkog podrijetla. Kroz prizmu četiriju generacija žena oslikava se život, složen i višedimenzionalan, zahvaćen nizom bizarnih igara sudbine koje donose i dobro i zlo. Osnovu čini motiv prešućivanja, skrivanje od prošlosti, što izaziva traume i nerazumijevanje.

Pogledaj katalog >>

Damir Zlatar-Frey: Kristalni kardinal

Autor je prije svega poznat kao kazališni redatelj, plesač i koreograf i iz tog miljea piše roman o odrastanju umjetnika. Dijelom autobiografski roman ispisuje svoju traumu iz djetinjstva kada ga je silovao svećenik, obrazlaže oprost mučitelju i zašto je u tom činu djelomično uživao - kao dijete gladno ljubavi, ostavljeno od roditelja hladnoj teti, godila mu je njegova pažnja. U romanu opisuje i ljude iz kazališnog miljea: egocentrične, osvetoljubive, teatralne...

Pogledaj katalog >>

Drago Hedl: Ispovjedna tajna

Napet i intrigantan krimić, najavljen kao drugi dio buduće Osječke trilogije (zajedno s prethodnim autorovim romanom Izborna šutnja). Autor nastavlja priču o policijskom inspektoru Vladimiru Kovačiću i novinaru Striboru Kralju koji otkrivaju zločin, urotu, ucjenu u miljeu političara, mafijaša, crkve, psihopata i jedne mlade djevojke, a sve u zahtjevno tranzicijsko vrijeme u Beogradu.

Pogledaj katalog >>

Zlatko Krilić: Portret Che Guevare : priče i pričopisi o Kubi

Zbirka kratkih priča nastala je nakon sedamnaest godina književne šutnje, a za vrijeme autorova dužeg boravka na Kubi 2015. godine. Sve su priče ispričane u prvom licu jednine, ali se pripovjedači izmjenjuju - ponekad je to sam autor, a ponekad marginalci koji pripovijedaju svoje živote, kubansku povijest i očigledne promjene koje se događaju u društvu. Autor ovom zbirkom razotkriva skrivene strane Kube, sve ono skriveno od pogleda turista, a ipak sveprisutno u kubanskom društvu.

Pogledaj katalog >>