Kurt Vonnegut: Modrobradi

Fikcionalna autobiografija nepostojećeg slikara Raba Karabekiana o njegovoj ulozi u povijesti američkoga apstraktnog ekspresionizma. Rabo Karabekian, koji je slikao s Rothkom i Pollockom, ipak nije zabilježen u povijesti umjetnosti, jer je boja koju je upotrebljavao za svoje radove nakon nekog vremena otpala, ostavljajući galerijama djevičanski čista platna. I sada, u poznim godinama, u miru ogromne vile koja mu je ostala iza smrti druge supruge, Rabo ispisuje svoju autobiografiju. Ta imaginarna autobiografija zapravo govori o Vonnegutovu satiričnom obračunu s modernim slikarstvom; u njoj se na intrigantan način promišljaju pojmovi slave, umjetnosti i individualnog talenta. 

Pogledaj katalog >>

Stephen King: Godišnja doba

Iza zajedničkog naslova "Godišnja doba" kriju se četiri kraća romana, izašla iz spisateljske radionice jednog od najčitanijih američkih pisaca današnjice. Prvi u nizu, "Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku" govori o nevino osuđenom čovjeku, drugi - "Darovit učenik" - o dječaku i ostarjelom nacističkom zločincu, treći, pod naslovom "Truplo", je priča o četiri dječaka i tijelu poginulog vršnjaka, dok je u posljednjem, "Metoda disanja", riječ o nadnaravnim silama i duhu umrle pacijentice. Prva tri navedena romana poslužila su kao književni predlošci trima filmskim hitovima.

Pogledaj katalog >>

Joseph Heller: Kvaka 22

Prvi hrvatski prijevod ove groteske i antiratnog romana pojavio se samo osam godina nakon pojave originala (1961.) koji je postigao ogroman uspjeh. Godine su to rata u Vijetnamu i Kvaka 22 postaje u kratkom roku Biblija naraštaja "doraslog" za vojsku. Koliko je veliki uspjeh romana svjedoči i činjenica da je izraz "catch 22" ušao u suvremeni žargon mnogih jezika svijeta. Ta se sintagma razumijeva kao dilema u kojoj žrtva ne može pobijediti. Uspjehu je zasigurno pridonijela i ekranizacija 1970. godine u režiji Mikea Nicholsa, a 2019. snimljena je i istoimena mini serija. 

Pogledaj katalog >>

John Fante: Zapitaj prah

John Fante (1909-1983), američki je književnik i pisac filmskih scenarija čije djelo zauzima kultno mjesto u američkoj književnosti. Njegovi otkačeni, nekonformistički junaci sa sebi svojstvenim humorom i autoironijom očajnika traže svoje mjesto pod suncem na underground životnoj sceni, prkoseći ustaljenim pravilima ponašanja i boreći se protiv lažnog morala. Odabirom tema i književnim prosedeom Fante je izvršio snažan utjecaj na Charlesa Bukowskog.

Pogledaj katalog >>

Haruki Murakami: Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta

Kritičari roman ocjenjuju kafkijanskim i stavljaju ga na granicu fantastike i realnosti. Radi se o likovima koji su podvojeni, pomalo luckasti a neki od njih žive ispod površine Tokija, u pećinama i predstavljaju tajanstvenu skupinu INKovaca. U romanu se osjeća utjecaj zapadnjačke svijesti, podvojenosti, modernosti i fantazije koja pomaže da se preživi. Ovo je jedan od ranijih autorovih romana u kojem se sluti kvaliteta i originalnost koju će pisac još više razviti u kasnijim djelima.

Pogledaj katalog >>

Kazuo Ishiguro: Na kraju dana

Izvrsno napisan psihološko-socijalni roman u kojem glavni lik, engleski batler, priča o svojem jednotjednom putovanju, pri čemu oslikava i cijeli svoj život, suradnike, prijatelje, poslodavce. Čitatelj tako upoznaje specifična pravila ponašanja unutar dva različita društvena kruga predratne Engleske - aristokracije i posluge, visoke standarde koje je jedan klasično odgojen batler morao zadovoljiti te sve aspekte tog poziva. Priča razotkriva splet iznijansiranih i profinjenih iako naoko hladnih odnosa između dva staleža, ali i unutar same posluge, te naznačuje političke stavove nekih krugova uoči uspona nacizma.

Pogledaj katalog >>

Philip K. Dick: Čitač tmine

Policajac Fred, tajni agent angažiran u Programu zlouporabe droga, koji se na terenu pojavljuje u liku sitnog dilera Boba Archera, opremljen novim elektroničkim pomagalom tzv. multi-odijelom, pokušat će ući u trag izvorima ilegalnih droga, ponajprije novom proizvodu na tržištu poznatom kao Tvar S. Međutim, ovaj opaki narkotik koji u potpunosti razara svijest, uskoro će rascijepiti i Fredovu percepciju stvarnosti…

Pogledaj katalog >>

George R. R. Martin: Pjesma sudnjeg dana

Ovaj izvrsno napisan roman hommage je rock glazbi i generaciji koja je šezdesetih stasala i živjela uz tu glazbu. Šezdesete su zračile poletom, zanosom, zajedništvom i nadom. Počelo je s muzikom i djecom cvijeća, a proširilo se na ostale sfere života. Glazba tog vremena značila je antimilitarizam, pacifizam, duhovnu i fizičku slobodu, a takvi su bili i temeljni obrasci ponašanja najvećeg dijela mladih. Naravno, nije sve bilo "peace & love". Bio je Vijetnam, ubojstva Kennedyjevih i Luthera Kinga, međunarodni i državni terorizam, nasilje. Generacija šezdesetih, iako je krvlju platila svoje ideale i polako nestala u sivilu sustava, ipak je potakla na nova razmišljanja i u mnogočemu promijenila svijet.

Pogledaj katalog >>

Erich Maria Remarque: Tri ratna druga

Radnja romana Tri ratna druga događa se u Njemačkoj 20-ih godina prošlog stoljeća kada Njemačkom haraju korupcija, bijeda i beznađe. Junaci romana su tri ratna suborca iz Prvog svjetskog rata. Robert, Gottfried i Otto uspijevaju otvoriti auto-mehaničarsku radionicu usprkos teškim vremenima i stalnoj prijetnji o ekonomskoj propasti grada. Robert u tim teškim vremenima upoznaje Patriciu, lijepu i misterioznu djevojku iz srednje klase, koja boluje od tuberkuloze. Njena bolest neće spriječiti Roberta da se zaljubi u nju i s njom provede najljepše trenutke u životu. I kada se čini da im se sreća osmjehnula, život im nameće nove nedaće i probleme… Patricijini dani u gradu su odbrojani i ona zbog svog zdravstvenog stanja odlazi u švicarski planinski sanatorij. Politička situacija u gradu se zahuktava, jedan od prijatelja, Gottfried biva ubijen. Otto i Robert su suočeni sa stečajem i moraju prodati radionicu. U tom teškom trenutku za njih, stiže pismo iz sanatorija da se Patriciji pogoršalo stanje. Dva ratna prijatelja hitaju ka švicarskim planinama kako bi Robert proveo posljednje trenutke sa svojom voljenom. Ovo je roman koji veliča prijateljstvo i ljubav. Roman koji su voljele mnoge generacije, a koji se i danas rado čita.

Pogledaj katalog >>

Ken Kesey: Let iznad kukavičjeg gnijezda

Nezaobilazan roman koji je postigao svjetsku slavu zahvaljujući i kultnom filmu i Jacku Nickolsonu u ulozi Randla Patricka McMurphyja, kriminalca koji služi zatvorsku kaznu. Zbog glume neuračunljivog ponašanja McMurphy je prebačen u psihijatrijsku ustanovu. Pored njega u umobolnici su glavni likovi „čudovište bez srca“ - autoritativna odjelna sestra Ratched, suicidalni tinejdžer Billy Bibbit, Indijanac Poglavica… 

Pogledaj katalog >>

Sylvia Plath: Stakleno zvono

Američka pjesnikinja Sylvia Plath (1932-1963) svojim je jedinim romanom i pjesmama posthumno snažno utjecala na alternativi sklone generacije šezdesetih i sedamdesetih godina. U ovom ispovjednom, nadasve poetskom romanu, autorica nas vodi u svijet adolescencije i teškoće ulaska osjetljivih bića u svijet lažnih vrijednosti i duhovnog siromaštva provincijalnog života tipiziranog u prigradskom naselju Bostona. U tom se svijetu devetnaestogodišnja Esther osjeća "poput trkaćeg konja bez hipodroma".

Pogledaj katalog >>

Bret Easton Ellis: Američki psiho

Ovaj je roman doživio dosta kritika u SAD-u i prvi izdavač, kojemu je bio ponuđen, nije ga 1991. godine htio objaviti zbog preeksplicitnih opisa mučenja i ubojstava. Priča je to o uspješnom poslovnom čovjeku koji uzimajući kokain postaje monstruozan zločinac. Po romanu je 2000. godine snimljen i poznati istoimeni film s Christianom Baleom u glavnoj ulozi. 

Pogledaj katalog >>

Arthur C. Clarke: Kraj djetinjstva

Posjetitelji iz svemira došli su golemim brodovima, lebdeći iznad velegradova. Postali su gospodari svijeta i donijeli mu mir i blagostanje. Došli su da bi obavili tajanstveno poslanje koje, kao i svoj fizički oblik, kriju od ljudi. A onda, pokazali su se i objavili svoje namjere. Koje i nisu bile njihove… Ljudska rasa završila je razdoblje svoga djetinjstva, sazrela za novi oblik postojanja, drukčijeg od ičeg ikad pomišljenog. Nezaboravno djelo, jedno od najboljih, od jednog od najboljih autora znanstvene fantastike.

Pogledaj katalog >>

Jeffrey Eugenides: Srednji spol

Osamdeset godina obiteljske povijesti vremenski je okvir unutar kojeg će pisac "balansirati" između socijalnog "švenka" na Detroit dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća te "zumirajućeg" empatičnog pogleda u intimu jedne obitelji. Priča je to o društvenom usponu Miltona Stephanidesa, koji će, dobivši poveću odštetu od osiguranja, otvoriti lanac restorana brze prehrane, na čemu će sagraditi svoje obiteljsko carstvo. Usporedno, ocrtavat će se konture dviju osobnih drama - Miltonove amerikanizacije i otklona od tradicije te seksualne konfuzije njegova sina Cala, koji je rođen kao hermafrodit. Ovaj suvremeni američki pisac za roman je 2003. godine dobio prestižnu Pulitzerovu nagradu.

Pogledaj katalog >>

Milan Kundera: Šala

Romana “Šala” na mnoge načine opisuje sudbinu svog autora koji je zbog individualizma izbačen iz partije, nakon Praškog proljeća postao je nepoželjan i njegovi su romani zabranjeni te većinu života proveo u egzilu živeći i radeći u Francuskoj.  Glavni lik romana je mlad, talentiran i perspektivan student kojem će jedna obična šala koju je napisao svojoj djevojci uništiti budućnost za koju je vrijedno i predano radio. Bit će izbačen s fakulteta i iz Komunističke partije, osramoćen i označen kao nepodoban.  Ucrtani životni put kojem se nadao stubokom se mijenja i on umjesto nastavka studiranja i akademske karijere godine provodi u vojsci i radeći u rudniku. Obilježen i osramoćen godine provodi u vojsci, radeći u rudniku. Godine koje prolaze u njemu samo pojačavaju mržnju i želju za osvetom prema onima koji su zaslužni za njegov pad. 

Pogledaj katalog >>

Bekim Sejranović: Nigdje, niotkuda

Roman nadahnuto i na više razina iskazuje izbjegličku sudbinu Bosanaca, putovanje od nemila do nedraga, od Bosne do Norveške ili, bolje rečeno, konačno u nigdinu. U stvari opisuje četiri sprovoda i vjenčanje, duhovito i zbiljski, s puno otvorenog odnosa prema erosu i slobodi. Sveukupna slika takva svijeta malo će se gdje naći. Njegovi rukavci prostiru se u neočekivane prostore i pitanja sudbine. Posebno se ističe sočan i autentičan rječnik osebujnih likova ove izvorne proze.

Pogledaj katalog >>

Jean-Michel Guenassia: Klub nepopravljivih optimista

Pariz šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Michel Marini je srednjoškolac pred kojim se postepeno otkriva svijet odraslih. Zalazi u bistro Balto gdje briljira u stolnom nogometu, no pažnju mu plijene zatvorena vrata iza kojih, kada se napokon odvaži proviriti, ugleda nesvakidašnji prizor: Sartre i Kessel igraju partiju šaha. Ulazi u taj "klub", uči igrati šah, sprijateljuje se s nizom likova neobičnih životnih priča, emigrantima i političkim azilantima, žrtvama istočnoblokovskih režima i "nepopravljivim optimistima". Paralelno s time odvija se njegova adolescentska pobuna u obiteljskom krugu, doticaj s rock'n'rollom, suočavanje s temama poput književnosti, politike, rata u Alžiru, prijateljstva, ljubavi... Ovaj je roman 2009. godine nagrađen Goncourtovom nagradom po izboru francuskih gimnazijalaca.

Pogledaj katalog >>

Frank MacCourt: Angelin prah

Obitelj siromašnih irskih imigranata u vrijeme velike ekonomske krize prije Drugoga svjetskog rata vraća se u Limerick u uzaludnoj nadi da će u domovini ipak pronaći bolje uvjete života. Pronicavi izgladnjeli dječak priča o zbivanjima i ljudima oko sebe iz perspektive svojih godina. Ravnodušnim glasom, u prolazu , komentira "kontrapunkt života" sočnim i slikovitim jezikom punim "dječje" mudrosti i sintakse, a prije svega s obiljem crnog humora uz koji se i najrazornije tragedije doimaju gotovo apsurdno smiješnima.

Pogledaj katalog >>

Jay MacInerney: Sjajna svjetla, velegrad

Duhovit roman o suvremenom čovjeku i njegovim strahovima, to je roman o New Yorku, o njegovom noćnom životu i provodima po kojima je postao slavan. Roman savršeno oslikava osamdesete godine prošlog stoljeća. Pisan je u drugom licu, a glavni lik je mladić s Manhattana koji živi u savršenoj iluziji.

Pogledaj katalog >>

Raymond Carver: O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi

Kratke, jednostavne priče američkog pripovjedača koji je svojim pisanjem pokrenuo jedan veliki novi val takozvane "stvarnosne" književnosti. Njegovi likovi su obični ljudi s ulice i iz susjedstva, čija je sadašnjost poprilično loša, a budućnost neizvjesna, nesretne sudbine, tako obične i jezive istovremeno. Problemi koje tematizira su univerzalni i vječni, a atmosfera priča je puna nijemog očaja, tjeskobe i straha.

Pogledaj katalog >>