Alice Munro

Kanadska dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2013. godine koja piše izvanredne kratke priče. Prije Nobelove nagrade primila je i brojne druge nagrade, uključujući i prestižnu Man Booker nagradu za životno djelo. Svoje kratke priče objavljuje od 1953. godine, a tematski su često vezane za njezin život. Istražuje složenost ljudskog bića, međuljudske odnose i moralne dileme. Njezina posebnost je u tome što u formi kratke priče uspijeva postići kompleksnost kakva se inače ostvaruje u romanu.

Pogledaj katalog >>

Svetlana Aleksijevič

Osim istraživačkim novinarstvom, Svetlana Aleksijevič, piše i proznu beletristiku. Godine 2015. dodijeljena joj je Nobelova nagrada iz književnosti te je time postala prva osoba iz Bjelorusije koja je zaslužila to prestižno priznanje. U svojim djelima prati emocionalnu povijest individualca iz Sovjetskog i post-Sovjetskog doba. Njezine knjige redovito doživljavaju nova izdanja i prodaju se u milijunskim nakladama. Kod nas ćete naći tri njezine knjige koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Pogledaj katalog >>

Mario Vargas Llosa

Punim imenom Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, peruanski je dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz 2010. godine. Smatra se jednim od najistaknutijih predstavnika hispanoameričkog booma. Teme njegovog pisanja su doista raznolike, od osobnih iskustava, preko politike i satire, do ljubavi i vjerskog fanatizma. Čitanje ovog južnoameričkog majstora riječi uistinu neće razočarati. Potražite više od 20 njegovih knjiga na našim policama.

Pogledaj katalog >>

Orhan Pamuk

Turski pisac dobio je Nobelovu nagradu 2006. godine. Prije toga je osvojio brojne druge prestižne književne nagrade, a preveden je na više od 24 jezika i najprodavaniji je turski pisac. U svojim knjigama najčešće se bavi položajem Turske između istoka i zapada. Vrhunac njegove međunarodne slave je izlazak romana Zovem se Crvena. Uz pisanje knjiga, piše i scenarije, a predaje i komparativnu književnost na Sveučilištu Columbija.

Pogledaj katalog >>

Imre Kertész

Ovaj madžarski književnik i prevodilac je nakon početnih neuspjeha u svijetu književnosti konačno zaslužio najveće priznanje 2002. godine. Kao petnaestogodišnjak deportiran je u Auschwitz i to iskustvo opisuje u svom prvom romanu Čovjek bez sudbine. Nakon tog romana, koji nije postigao veći uspjeh, dugo ništa ne objavljuje i tek 1993. godine postiže veći uspjeh u Madžarskoj i prijevode na strane jezike. Većinu njegovih naslova prevedenih na hrvatski možete pronaći kod nas.

Pogledaj katalog >>

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro jedan je od najhvaljenijih suvremenih britanskih pisaca. Više puta je nominiran za Man Bookerovu književnu nagradu koju je konačno dobio 1989. godine. Nobelovu nagradu je morao čekati do 2017. godine. Naredne godine ga je britanska kraljica proglasila vitezom. Piše romane, scenarije, pjesme i kratke priče. Stil mu je jasan i profinjen, a spada u krug književnika postmodernističkog senzibiliteta. Rođen je u Japanu, ali je još kao dijete odselio u Ujedinjeno Kraljevstvo te ima britansko državljanstvo.

Pogledaj katalog >>

Patrick Modiano

Francuski romanopisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2014. godine Patric Modiano preveden je na više od 30 jezika. Zanimljivo je da većina njegovih djela nije prevedena na engleski jezik dok nije osvojio Nobelovu nagradu. U svojim romanima bavi se temama identiteta i egzistencije, a veći je naglasak na emocijama nego na samoj radnji. Za njega kažu da je „Marcel Proust našeg vremena“. Svakako potražite neki od njegovih romana na našim policama.

Pogledaj katalog >>