Maksimir i Mirogoj / Sinan Gudžević

Maksimir i Mirogoj / Sinan Gudžević

U ovoj dvodijelnoj knjizi prikupljeni su tekstovi koje je autor objavio u svojim redovitim tjednim kolumnama u "Novostima", nekoliko ih je iz "Feral Tribunea" te jedan iz "Sportskih novosti". U prostor između dvaju zagrebačkih urbano-mitoloških točaka, Maksimira (nogomet) i Mirogoja (smrt), autor smješta životne metafore i metaforične živote koje oživljava njegova strast prema govorenju, pripovijedanju, nogometu, jeziku, znanju, književnosti, putovanjima i drugim ljudima. U prvom svesku sve gravitira prema sportu, odnosno nogometu, kao izvornoj svjetskoj bajci: "Branko Zebec, čovjek koji je pio, imao je pune džepove kamenčića, bacao ih je pred sebe za vrijeme utakmice".

Pogledaj katalog >>

Samo bogovi mogu obećati / Božo Koprivica

Samo bogovi mogu obećati / Božo Koprivica

Roman srpskog autora koji se može čitati i kao zbirka eseja i kao svojevrsna autobiografija prepuna stihova, dijaloga, citata, izvještaja s nogometnih utakmica. Kroz svjetska nogometna prvenstva, autor priča o povijesti nogometa, slavnim nogometašima, ali i o književnosti, filmu, kazalištu, glazbi. S druge strane, autor ispisuje intimnu priču svoga djetinjastva, mladosti, života. Pogovor Miljenka Jergovića.

Pogledaj katalog >>

Moja igra : autobiografija / Luka Modrić i Robert Matteoni

Moja igra : autobiografija / Luka Modrić i Robert Matteoni

Životna priča jednog od najvećih nogometaša 21. stoljeća koju je napisao zajedno sa sportskim novinarom Robertom Matteonijem. Luka Modrić 2018. godine ušao je u svjetsku nogometnu povijest kao prvi i jedini igrač koji je u istoj godini osvojio najveće svjetske nogometne nagrade: nagradu za najboljeg nogometaša sezone koju dodjeljuje FIFA, Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva 2018., nagradu UEFA-e za najboljeg igrača sezone i Ballon D'Or France Footballa. Knjiga sadrži brojne privatne fotografije obitelji Modrić te službene fotografije Real Madrida, Modrićevog kluba i Hrvatskog nogometnog saveza.

Pogledaj katalog >>

Moja autobiografija / Alex Ferguson

Moja autobiografija / Alex Ferguson

Autobiografija jednog od najvećih menadžera u historiji britanskog nogometa. Autor se iskreno i otvoreno osvrće na svoju karijeru od samih početaka, opisuje svojih dvadestsedam godina s Manchester Unitedom, svoja velika rivalstva s Liverpoolom, Arsenalom, Chelseajem itd. Interesantno opisuje detalje nogometnih strategija na najvišem nivou te kako je čvrsto vodio svoje vrhunske igrače.

Pogledaj katalog >>

Bili libar / Boris Dežulović

Bili libar / Boris Dežulović

Pitate li Borisa Dežulovića, po svoj prilici će vam slagati da Bili libar nije, barem dijelom, i knjiga o Borisu Dežuloviću. Pitate li nas, Bili libar je knjiga o ljubavi i vječnom životu. U ovoj knjizi reći će vam Dežulović mnogo toga o sebi, mnogo više nego što ste mogli saznati čitajući njegove kolumne o poslovično teškim domaćim društveno-političkim temama, ali neće vam dati da se za to uhvatite čak i ako zaigrate bunker protiv njega. Koristit će Hajduk kao medij razotkrivajući sebe, a sebe da bi razotkrio Hajduk na način na koji nitko nikad nije. Nitko o sportu ne piše poput Dežulovića. 

Pogledaj katalog >>

Iz maksimirske šume : izabrane kolumne / Tomislav Židak

Iz maksimirske šume : izabrane kolumne / Tomislav Židak

Knjiga poznatog sportskog novinara Tomislava Židaka, čovjeka koji više od 30 godina na stranicama dnevnih novina prati nogometni klub Dinamo, sastavljena je od izbora njegovih kolumni objavljenih u "Jutarnjem listu" u razdoblju od 1999. do 2004. godine. Glavnu temu svojih kolumni, omiljeni Dinamo, Židak proživljava ne samo kroz pero iskusnog novinara već i kroz oči zagriženog navijača, koji emocionalno doživljava sve uspone i padove svojeg nogometnog ljubimca. Kolumne Tomislava Židaka, osim sportskih događaja vezanih uz Dinamo, prate i sve one pozadinske igre u kojima se nerijetko isprepleću politika, novac i kriminal, kojima je cilj ovladati kako Dinamom tako i cjelokupnim hrvatskim nogometom.

Pogledaj katalog >>

Nogomet narodu / Aleksandar Holiga

Nogomet narodu / Aleksandar Holiga

Sportski novinar Aleksandar Holiga svoju je prvu zbirku kolumni podijelio na tri ciklusa. "U početku Zemlja je bila užarena lopta" u kojem se tematski bavi počecima nogometa, njegovom zajednicom, infrakstrukturom, stadionima i sl. Drugi ciklus, nazvan "Mi, Hrvati", govori o hrvatskom nogometu, ali i o samom društvu. Posljednji ciklus kolumni imena "Svi danas igraju nogomet" posvećen je velikim igračima te tzv. lažnom peticom (pet najjačih nogometnih liga). A sam epilog knjige, poetski nazvan "You'll Never Walk Alone", pokušava napraviti ono što i u samom imenu Holiga sugerira: vratiti nogomet narodu, odnosno, zajednici iz koje je i potekao.

Pogledaj katalog >>

Zovem se El Diego / Diego Maradona

Zovem se El Diego / Diego Maradona

Vječna dvojba za sve nogometne zaljubljenike: Pele ili Maradona vjerovatno nikad neće biti razrješena, no jedno je nesporno - iako je možde Pele bio veći nogometaš, Maradona je bio i ostao El Pibe d'Oro, Božji sin, genije iz naroda, koji je igrao za narod i sa smješkom bacao u očaj svoje sportske protivnike. Unatoč tome što je Diegov život bio ispunjen, osim nogometom, nažalost i drogama, mafijom i mnogim ljubavnim aferama, njegovo je ime i danas kad se sve češće i sve snažnije suprostavlja imperijalnoj politici SAD-a zajedno s lijevim predsjednicima iz Latinske Amerike, ostalo magnetom za široke narodne mase. Ova knjiga prati Maradonin put od rodnog predgrađa Buenos Airesa do planetarnog nogometnog uspjeha, ali se bavi i njegovim ljudskim poniranjem i njegovim brojnim pokušajima da se izvuče iz pakla droge.

Pogledaj katalog >>