Oprah Winfrey: Naš put je jasan

Knjiga ulomaka razgovora s poznatim ličnostima iz američke i svjetske politike, kulture i svakodnevnog života, koji su otisnuti na poleđini raskošnih fotografija prirode. Doima se poput knjige koju biste prijateljici ili članici obitelji kupili za poklon, i nedvojbeno će mnogima tako i poslužiti, te biti uspješna u svojoj namjeni. Posebno se mogu istaknuti razgovori s Linom Manuelom Mirandom, te Rupaul Charles, a našim će korisnicima svakako najviše značiti imena poput Elizabeth Gilbert, Deepaka Chopre ili Waynea Dyera.

Pogledaj katalog >>

Rijeka i okolica - u mađarskim putopisima XIX. stoljeća

Knjiga, koja je u svojoj suštini zapravo zbirka prijevoda nastalih u prevodilačkoj radionici, predstavljena je kao zbir putopisnih bilježaka o Rijeci. Zapravo je riječ o prilično neposrednom, šarolikom i povijesnim entuzijastima nedvojbeno atraktivnom prikazu svakodnevnog života u Rijeci u 19. stoljeću, iz pera brojnih mađarskih posjetitelja (dnevnički zapisi, pisma, pa i poneki putopis). Ako u čitanju nismo osjetljivi na zapise u stilu procjene koliko će se posjedovanje Rijeke isplatiti Ugarskoj, ova zbirka nudi živopisan prikaz viših slojeva društva u stoljeću koje je Rijeci donijelo neke od najvećih promjena, s posebnim naglaskom na privatne bilješke prije booma gradskog gospodarstva krajem 19. st.

Pogledaj katalog >>

Bas Kast: Prehrambeni kompas : sažetak svih znanstvenih istraživanja o prehrani

Danas se o pravilnoj prehrani polemizira više nego ikada. Informacije koje izviru sa svih strana samo nas dodatno zbunjuju, posebice jer su se neke “dijete”, nakon početnog oduševljenja, pokazale ne samo neučinkovite, već i opasne za zdravlje. Mnoga su gastro istraživanja puna proturječnosti, a ovaj autor upravo daje, u moru paradoksa, prehrambene preporuke koje su rezultat njegovog detaljnog proučavanja svih mogućih medicinskih i nutricionističkih istraživanja. Glavna poruka autora jest da ne postanemo zaluđeni robovi prehrane te da nam se cijeli dan i život ne vrti samo oko planiranja i spremanja namirnica, već da uživamo u zdravoj  hrani, a poželjna “nuspojava” toga će biti zdravlje i dugovječnost!

Pogledaj katalog >>

Maria Hesse: Frida Kahlo: život u slikama

Biografija Fride Kahlo u obliku grafičkog romana. Kako autorica Maria Hesse, koja je Fridi dala glas, kaže: „nije riječ o stvarnom životu ni o životu koji je (Frida) izmislila, više je splet jednog i drugog”. Ipak, uz naznaku; da bi se upoznalo Fridino najdublje biće, treba „zaroniti u njene slike”. Ilustratorica Maria Hesse (pogledajte i ostale njene prekrasne ilustracije na netu) prati Fridin život kroz sliku i riječ, dajući slici primat, i novu svježinu. Ispričana u 1. licu, Frida Kahlo nam pripovijeda o svom životu. Fridina psihička i fizička bol, s kojom se ova najveća meksička slikarica cijelog života suočavala, spiritus je movens svih njenih slika. Od prometne nesreće koju je doživjela kao mlada, preko brojnih operacija, odnosa s različitim ljudima svog vremena (Lav Trocki, Jacquelina Lamba, Isamu Noguchi..) te iscrpljujućeg braka sa slikarom Diegom Rivierom. Slikarica je to originalnog izričaja, koja se odbila prozvati nadrealistkinjom, ustvrdivši: “Ne slikam snove ili noćne more, slikam svoju realnost.”

Pogledaj katalog >>

Joseph Stiglitz: Cijena profita

Izdanje koje privlači svojim dizajnom i podnaslovom, zbog kojeg se i našao na ovom popisu, moramo spasiti kapitalizam od samouništenja, naposljetku, nažalost, ne donosi previše u vidu lekcija iz ekonomije, posebice ne onih namijenjenih široj, globalnoj populaciji. Riječ je, ipak, o pregledu ekonomske povijesti (kako starije, tako i neposredne - knjiga je prvotno objavljena 2018.) SAD-a. Ne dvojimo da će se ipak čitati, kako zbog teme, tako i zbog opreme, no ipak je riječ o naslovu prvenstveno namijenjenom onima koje konkretno zanima baš sjevernoamerički ekonomski sustav.

Pogledaj katalog >>

Branka Bezić Filipović: Njena priča : žena u iseljeništvu

Iseljavanje iz Hrvatske, jedna od najdražih javnih tema još unatrag nekoliko stoljeća, rijetko se u nas opisuje iz druge perspektive: kroz oči samih iseljenika. A svi su oni, koji su imali sreće (u nesreći?) da se uspiju smjestiti u svojim novim državama, na svojim novim kontinentima, svoje su živote nastavljali i dalje, baš poput “nas”. Njena priča nije toliko sociološka studija, iako tome svakako naginje, već više jedan kratki, zbog toga ništa manje zanimljivi svjetski obiteljski album, s “malim” osobnim pričama i nebrojenim životnim putanjama. Tek na pola listanja i zamišljene udubljenosti nad modom sad već s polovice prošlog stoljeća (i prije!) prisjetimo se da možemo i neke svoje rođakinje potražiti na ovim stranicama. Pitanje ostaje: tko u Hrvatskoj to ne bi mogao?

Pogledaj katalog >>

Judith Orloff: Vodič za preživljavanje empata : životne strategije za osjetljive ljude

Čak 20 posto ljudi su empati, kaže autorica ove knjige te time, pionirski, nudi kompletno drukčije razumijevanje i ponašanje te drugačije skupine ljudi. Termin empat skovan je od imenice empatija, odnosno sposobnosti da se identificiramo s osjećajima, mislima ili stavovima drugih, koja je kod empata mnogo veća nego kod ostalih ljudi. Termin empat prvi put se pojavio 1956. u SF literaturi (autor J.T. McIntosh, priča “Empat” o paranormalnim empatičnim bićima), a u 90-ima termin je počeo označavati visokoosjetljive ljude (eng. HSP - highly-sensitive people). Empati su hipersenzibilne osobe, no ukoliko ste hipersenzibilni, ne znači da ste i empat, objašnjava psihijatrica Judith Orloff. U knjizi se nalaze i testovi samoprocjene. Orloff je i sama empat, te se ovom temom bavila profesionalno i osobno. “Empat je emocionalna spužva.”, objasnila je psihijatrica Judith Orloff. “Empati godinama slušaju kako su ‘previše osjetljivi’, mnogi od njih odrastu uvjereni da s njima nešto nije u redu, a istina je da imaju poseban dar. Ako nisu svjesni svoje prirode, svakodnevne interakcije mogu im nanijeti štetu.” Stoga Orloff kroz poglavlja zdravlje, ovisnost, međuljudski odnosi, ljubav i seks, roditeljstvo, posao nudi strategije za svakodnevni život empata; kako se zaštititi i kako svoju prirodu prigrliti kao blagoslov - a ne kao prokletstvo. 

Pogledaj katalog >>

Hedvig Montgomery: Doba vrtića : od druge do navršene šeste godine

“Roditeljima koji idu po dijete u vrtić trebao bi šećer u krvi biti stabilan. Zato pojedimo čokoladu. Ili vrećicu orašastih plodova. Zapravo bilo što, da dobijemo potrebnu energiju. Ako smo i mi umorni kao što nam je dijete umorno, nećemo biti spremni mirno ga preuzeti. Dakle, uz odgovornost za naše dijete vezano je i uzimanje čokolade.” Ovi i ovakvi konkretni savjeti dobrodošli su odmor za roditelje u knjizi koja je nastavak prve knjige - Vrijeme čuda : od rođenja do navršene druge godine. Izdvojeni kratki i jasni tekstovi su melem za roditelje koji su umorni, nemaju vremena za čitanje ili se ne mogu fokusirati na veće tekstove. Važne teme izdvojene su uokvirene posebnom bojom ili su na posebnoj stranici kao tema. Knjiga je podijeljena na sedam koraka i na velike teme kao što su dječji vrtić, svađa, hrana, san… Hedvig Montgomery je inače suradnica Jespera Juula.

Pogledaj katalog >>