Matej Perkov: Planinarenje je način izražavanja

Pedesetak priča-putopisa s planinarskih izleta autora bogato ilustriranih fotografijama - od tura po Velebitu, šetnji po zagorskim bregima, zimi i ljeti, u Slavoniji i na otocima, ali izvan Hrvatske - na Triglavu, na Sutjesci, na mađarskim vinoridnim bregima ili Mangartu. Instruktivna i inspirativna knjiga.

Pogledaj katalog >>

Darko Berljak: Ključevi neba ili Tibetska trilogija

Putopis o autorovu putovanju po Tibetu, dugačkom više od deset tisuća kilometara, sadrži pripovjetku o istinitim i dramatičnim događajima na hrvatskim ekspedicijama na Mount Everestu i Cho Oyu, povijesni roman o zbivanjima u posljednjih dvijetisuće i petsto godina na velikoj visoravni i filozofsko vjersku raspravu o tibetskom budizumu. Potpuno jednako kao u stvarnim bivanjima u tim krajevima, u knjizi je pomiješana stvarnost sa snovima, činjenice s maštom, prošlost s budućnošću, humor s ozbiljnošću, ali sve je povezano u zanimljivu, smislenu i usklađenu cjelinu.

Pogledaj katalog >>

Krunoslav Rac: Zemlja vuka i vjetra

Fotomonografija o Ličko-senjskoj županiji, njenoj prirodi i ljudima koji žive na već zaboravljeni način. Slikom i tekstom donose se autorova zapažanja, razgovori s domaćim ljudima, evocira povijest krajeva kroz koje pisac prolazi i predstavlja očuvana prirodna i kulturna baština županije. Knjiga je podijeljena u pet poglavlja - pet geografskih i povijesnih cjelina: Krbava, Gacka, Lika, Velebitski kanal i Velebit. Brda iplanine kontinentalnog dijela županije, kao i sam Velebit, oduvijek su stanište vuka imedvjeda, dok je vjetar, odnosno bura, faktor koji određuje okoliš, ljude i način života u primorskom dijelu. Ova putopisna knjiga, puna lijepih fotografija i zanimljivih priča o suživotu s prirodom, namijenjena je širokom krugu čitatelja - stručnjacima i ljubiteljima putopisna pripovijedanja.

Pogledaj katalog >>

Nejc Zaplotnik: Put

Prozna knjiga u kojoj je poznati slovenski alpinist opisao svoje djetinjstvo, mladenačke ludosti, a napose svoje alpinističke ekspedicije, kao i svoj najveći uspjeh – uspon na Everest u proljeće 1979. godine. Pogovor potpisuje njegov prijatelj, Viki Grošelj, koji je svjedočio Zaplotnikovoj pogibelji ispod ledene himalajske lavine 1983. godine. Knjiga je obogaćena brojnim fotografijama iz obiteljskog albuma te onih s njegovim brojnih alpinističkih avantura.

Pogledaj katalog >>

Jadranka Houška: Dnevnik jedne planinarke

Autobiografska knjiga u kojoj je autorica opisala iskustva s brojnih planinarenja: od prvih izleta na Velebit i Triglav, u Alpe, Mont Blanc… U Austriji je stradala na skijanju pa paralelno opisuje i svoje dugotrajno liječenje i rehabilitaciju. Moto cijele je njezine ljubavi prema planinama i odgovor na pitanje zašto ide u planine je „Zašto? Zato što su planine tu!“

Pogledaj katalog >>

Željko Poljak: Život na planinarski način

Autobiografski prikaz najzanimljivijih doživljaja i zgoda iz autorovog planinarskog života. Autor opisuje uspone na planine diljem svijeta (od Prokletija na albansko-crnogorskoj granici do Gunung Batura na Baliju), lokalne običaje i mještane, njihovu kulturu i način života. U drugom dijelu knjige prikazan je nekadašnji odnos hrvatskog planinarstva i politike, a autor donosi i nekoliko crtica iz prošlosti časopisa "Naše planine". U zadnjem poglavlju autor prepričava brojne planinarske anegdote. Većina članaka većinom je već objavljena i to u časopisima "Naše planine" i "Hrvatski planinar".

Pogledaj katalog >>

Krešimir Milas: Alpinistu trebaju brda

Knjiga je posvećena uspomeni na hrvatskog alpinista stradalog na Khan Tengriju 2014. godine. Sadrži nadahnute tekstove o alpinizmu Krešimira Milasa te svjedočanstva i uspomene Milasovih prijatelja, zaljubljenika u planine, koji ga nazivaju pravim hrvatskim alpinistom s dušom i srcem, čiji moto "samo da se klajmba" odaje čovjeka humora. Sklonost pisanju poticala ga je na suradnju s hrvatskim planinarskim časopisima, a angažman na raznim poljima djelovanja osigurao mu je poštovanje i divljenje mnogih svjetskih i domaćih planinara i alpinista.

Pogledaj katalog >>

Tomislav Birtić: Šetnje s Bogom u gojzericama

Dugogodišnji novinar i kolumnist ispisao je autobiografsku priču o svom susretu splaninom i novom rođenju pri tom. Fotografiju planine prati autorov komentar koji je prisjećanje prostora i vremena djetinjstva, prihvaćanje života sada i ovdje. Šetnje sBogom u gojzericama prvi je humanitarni projekt autora, dio novca od prodaje knjige ide u dobrotvorne svrhe.

Pogledaj katalog >>

Želim dotaknuti nebo: Želim dotaknuti nebo

„Želim dotaknuti nebo“ naziv je zbirke priča planinara Mateja Perkova. „Gruzija je jako interesantna zemlja u kojoj se vidi puno ostataka tih nekih relikata iz bivšeg SSSR-a. Jedna interesantna zemlja jer se nalazi na razmeđi između Europe i Azije pa imate osjećaj da ste na jednom kontinentu ili drugom ili niti tu niti tamo. Zemlja je to nasmiješenih ljudi, fantastične prirode i prekrasnih planina koje su nas oduševile svojom ljepotom i ne samo ljepotom, nego i posebnošću. Riječ je o vulkanskom gorju i nekakvim formacijama stijena koje nismo vidjeli nigdje gdje smo dosad planinarili.

Pogledaj katalog >>