Dolly Alderton: Nestale ljubavi

Dolly Alderton: Nestale ljubavi

Nina Dean u svojim je ranim tridesetima. Uspješna je gastronomska autorica koja je upravo kupila svoj prvi stan u Londonu. Kad upozna Maxa – šarmantnog, romantičnog muškarca koji joj na prvom spoju kaže da će ju oženiti – čini se da sve ide baš kako treba. Uostalom, savršen je trenutak za novu ljubavnu vezu jer Nina posvuda oko sebe vidi podsjetnike na to kako vrijeme brzo prolazi.

Prijateljstva lagano blijede, bivši dečki nastavljaju sa svojim životima i, još strašnije, sele se u predgrađa. Utočište ne može pronaći ni kod roditelja – majka je zaokupljena krizom srednjih godina, a voljeni otac pati od demencije. Max je tu da joj pruži balans i priliku za novu etapu u životu. Ili ipak ne? Nestale ljubavi romaneskni su prvijenac Dolly Alderton koji govori o vezama, ljubavi, obitelji, sjećanju, ali i o tome kako živimo danas.

Pogledaj katalog >>

Sally Rooney: Normalni ljudi

Sally Rooney: Normalni ljudi

Radnja romana prati ljubavnu priču dvoje mladih Iraca od maturalnih dana u irskoj provinciji do kraja studija na prestižnome Trinity sveučilištu u Dublinu. Bez romantične patetike prikazane su brojne toplo-hladne oscilacije ljubavnoga odnosa u kojem se partneri istinski privlače i razumiju, ali i duboko povređuju.

Životolikim dijalozima i samoanalizirajućim unutrašnjim monolozima likova autorica propituje kompleksnost partnerskih odnosa i delikatnih međusobnih interakcija. Bez obzira na temu, roman se ne može ukalupiti u klasične okvire ljubavnoga žanra. Djelo je proglašeno najboljim irskim romanom u 2018. godini, a nominirano je i za nagrade Man Booker, Dylan Thomas i Women's Prize for Fiction. BBC je prema romanu snimio i vrlo popularnu seriju.

Pogledaj katalog >>

Marta Dzido: Naslada

Marta Dzido: Naslada

Mlada poljska autorica i filmašica u svom se romanu, jedinom prevedenom na hrvatski jezik, bavi ljubavnim vezama prije digitalnog doba, 1990-tih godina, kada je nemogućnost instantne komunikacije pojačavala žudnju, iščekivanje i nestrpljenje dvoje mladih neimenovanih ljubavnika. Vrlo izravna, nabijena požudom i tjelesnošću, priča odiše vremenom prije Facebooka, Instagrama i mobilnih telefona, vremenom opuštenosti, slobode, sporijeg tempa života, ali i pritiska najavljenog kraja života na Zemlji koji se sprema 2000. godine. Ljubav koja ne dopušta da se razmišlja ni o čemu drugom, koja opsjeda, prelazi sve granice, naslađuje, a sve sagledano iz perspektive mlade žene.

Pogledaj katalog >>

Esther Perel: Preljub : kako preživjeti nevjeru

Esther Perel: Preljub : kako preživjeti nevjeru

Autorica se u svojoj višegodišnjoj psihoterapeutskoj praksi susrela s brojnim parovima suočenima s problemom bračne nevjere. Iako su učestale u svim društvenim zajednicama, posvuda u svijetu, izvanbračne ljubavne veze su stigmatizirana pojava i predstavljaju vječiti tabu. Esther Perel problematizira preljub s više aspekata te, propitkujući njegove uzroke i posljedice, otvara brojna pitanja o ljudskoj prirodi i složenosti međuljudskih odnosa.

Pogledaj katalog >>

Alice Munro: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak

Alice Munro: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak

Jedna od najpoznatijih i najnagrađivanijih kanadskih književnica, autorica 14 zbirki priča. Iako ograničena gabaritima pripovijetke, autorica stvara žive i slojevite likove koji, najčešće bez mnogo buke, prolaze kroz drame i krize raspada braka ili smrti supružnika, oboljevaju od karcinoma ili njihovi partneri prolaze kroz polagane i mučne degradacije Alzheimerove bolesti, a ako su i pošteđeni takvih velikih gubitaka, onda u najmanju ruku moraju donijeti teške odluke čije će ih posljedice pratiti do kraja života.

Pogledaj katalog >>

Staša Aras: Horror vacui

Staša Aras: Horror vacui

Mlada žena, ujedno pripovjedačica, stiješnjena je u procjepu neuspješnog braka, nezaposlenosti, neželjene trudnoće i traženju odgovora na egzistencijalna pitanja. Radnja se odvija za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu kojeg pripovjedačica komentira i to u odnosu prema distanciranom suprugu koji ga prati. Ovaj opsegom neveliki roman sazdan je od unutrašnjih monologa - suptilnih zapažanja morskog pejzaža, boja, mirisa, hrane, lokalnih ljudi malog gradića, raznolikih senzacija i emotivnih stanja. Roman je nagrađen na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige.

Pogledaj katalog >>

Geir Gulliksen: Priča o jednom braku

Geir Gulliksen: Priča o jednom braku

Glavni protagonist, suprug, rekonstruira bračnu vezu i njezin kolaps iz muške perspektive, ali projicirane i na lik supruge tumačeći ne samo vanjske događaje iz njezina života nego i njezine misli i osjećaje. Čvrsta bračna veza na koju su ponosni i za koju misle da je nekonvencionalna i sasvim različita od drugih, temeljena je na jakim emocijama, snažnoj tjelesnoj privlačnosti, međusobnoj potpori partnerovu osobnom rastu. Osobito se suprug užasava rodnih stereotipa, klasičnog koncepta braka koji sputava i ograničava slobodu te on potiče suprugu na bračnu otvorenost. Ali koliko slobode brak može podnijeti? Kada se jave puknuća zidova koji nose njihovu ljubavnu kuću, u obličju ženina poznanika, poslije prijatelja pa ljubavnika, suprug je taj koji se lomi pod teretom emocija.

Pogledaj katalog >>

Christophe Van Gerrewey: Umjesto pisma

Christophe Van Gerrewey: Umjesto pisma

Ovaj roman manjeg opsega, pisan u prvom licu, zamišljen je kao fiktivno pismo u kojem se pripovjedač obraća svojoj dugogodišnjoj partnerici po završetku njihove veze. Pripovjedač oživljava vezu od samih početaka do raspada, stavljajući akcent na trenutke, događaje i reakcije koje su ukazivale na različitost karaktera i navika te najavljivale budući kraj. Epizoda s mačkom punom buha koju pripovjedač i njegova partnerica čuvaju neko vrijeme, na humorističan način prikazuje različitost karaktera i problematičnost njihove veze. Pisan minuciozno, detaljistički, autorefleksivno te na trenutke ironijski, ovaj roman namijenjen je zahtjevnijem čitatelju.

Pogledaj katalog >>

Lena Andersson: Namjerno zanemarivanje : roman o ljubavi

Lena Andersson: Namjerno zanemarivanje : roman o ljubavi

U središtu radnje ovog romana je lik Ester Nilsson, tridesetjednogodišnja pjesnikinja i esejistica, koja prihvaća poziv da održi predavanje o likovnom umjetniku Hugu Rasku. Ester umjetnika na predavanju i upoznaje te se fatalno zaljubljuje u njega. Prekida svoju dugogodišnju vezu i započinje druženje s umjetnikom koji manipulira njenim osjećajima. Postaje potpuno ovisna i opsesivna te zapada u sve dublji očaj zbog neuzvraćene ljubavi. Njena emotivna agonija i minuciozno preispitivanje i analiziranje zašto njihov odnos ne prerasta u vezu te hvatanje za slabašne nade opisano je racionalnim, preciznim jezičnim stilom kojim junakinja ove intimne drame kirurški secira tuđe i vlastite osjećaje i ponašanje. Roman švedske spisateljice i kolumnistice nagrađen je prestižnom švedskom književnom nagradom August.

Pogledaj katalog >>

Lydia Davis: Kraj priče

Lydia Davis: Kraj priče

Krucijalno je pitanje romana kako se nositi s posljedicama propale ljubavne veze. S potpunom iskrenošću i jasnim prikazom emocionalnih i psiholoških dvojbi kroz koje prolazi glavna protagonistica nakon raskida s ljubavnikom, autorica progovara o procesu prevladavanja gubitka, istodobno nudeći uvid u kreativni proces pisanja.

Pogledaj katalog >>

Hendrix Harville, Helen LaKelly Hunt: Kako dobiti ljubav koju želite : vodič za parove

Hendrix Harville, Helen LaKelly Hunt: Kako dobiti ljubav koju želite : vodič za parove

Knjiga kliničkog pastoralnog savjetnika, terapeuta za parove, i njegove supruge Helen LaKelly Hunt, koji su zajedno osmislili Imago terapiju odnosa te razvili koncept "svjesnog partnerstva". Ovo izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige o psihologiji ljubavi, izvorno objavljeno 1988. godine, sadrži rezultate tri desetljeća iskustva koja je Harville Hendrix stekao kao terapeut. U njoj se kroz tri poglavlja, uključujući vježbe za svjesno partnerstvo, iznosi metoda ponovnog oživljavanja romantične ljubavi kojom se objavlja zajedništvo i potiče rješavanje prikrivenih problema. Glavne uzroke partnerskih problema autori vide u ranama iz djetinjstva, kao i vrijednosnom sustavu društva kojim se potiče kompetitivnost.

Pogledaj katalog >>

Yasmina Reza: Blago sretnima

Yasmina Reza: Blago sretnima

U romanu svjetski poznate suvremene francuske dramatičarke pratimo osobne priče o naizgled banalnim događajima osamnaestero likova, čiji su životi isprepleteni u slojevima odnosa bračnih, ljubavničkih, prijateljskih, profesionalnih ili obiteljskih veza. Sitnice koje čine svakodnevicu suptilno odjekuju u motivaciji likova za novu prepirku, nesporazume, nerazumijevanje, a sve u trajnoj potrazi za osobnom srećom i osjećajem povezanosti s bližnjima. Blagu komiku usputnih misli, žudnji, strahova i pogrešaka kojima čovjek ne može pobjeći nije teško prepoznati i u vlastitom iskustvu.

Brooklyn, 1982. godina. Oona Lockhart i njezin dečko uskoro će dočekati Novu godinu i Oonin 19. rođendan. Nekoliko sekundi nakon početka Nove godine, Oona biva otrgnuta iz svog života i svih koje voli, zarobljena u svom 51-godišnjem tijelu u budućnosti. Život koji je poznavala je nestao, a sve što posjeduje je pismo iz prethodne godine svoje ‘’buduće sebe’’. 

Što bi ste učinili da se probudite 30 godina stariji nego što ste bili jučer? Ovaj roman radosna je vožnja kroz svijet koji se neprestano mijenja te ukazuje na važnost prihvaćanja svoje sudbine i uživanja u sadašnjem momentu.

Pogledaj katalog >>