Alan Čaplar: Osnove planinarstva: priručnik za planinare

Priručnik je namijenjen planinarima početnicima, polaznicima planinarskih škola te svima koji žele obnoviti svoja planinarska znanja.

Pogledaj katalog >>

Alan Čaplar: Planinarski udžbenik: za planinare, penjače, alpiniste, spašavatelje i vodiče

Udžbenik na pregledan i sveobuhvatan način ilustrativno obrađuje osnovna znanja i vještine koje su prijeko potrebne planinarima, penjačima, alpinistima, gorskim spašavateljima, vodičima, a sadržaj je knjige usklađen s programima školovanja u Hrvatskom planinarskom savezu.

Pogledaj katalog >>

Alan Čaplar: Hrvatska planinarska obilaznica

Jedan od najvećih poznavatelja hrvatskih planina i planinarstva, u ovom vodiču kroz 20 cjelina čitatelju približava sva odredišta, odnosno kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice. Planinarsku obilaznicu čine planinarska odredišta povezana u smislenu cjelinu, čiji se obilazak potvrđuje otiscima žigova smještenih na kontrolnim točkama u dnevnik ili karton obilaznice ili fotografijama posjetitelja pokraj prepoznatljivih obilježja kontrolne točke. Posjetitelju koji dokaže svoj obilazak, prema uvjetima obilaznice organizator najčešće dodjeljuje značku. Kontrolne točke HPO-a opisane su kratkim tekstom, a među informacijama se nalazi i lokacija žiga, geografske koordinate te popis uobičajenih prilaza i pristupa.

Pogledaj katalog >>

Damir Margan: Planinarski koraci : uvod u planinarstvo

Priručnik će koristiti svima koji se počinju baviti planinarstvom, no i poslužit će i onima koji se planinarstvom već bave. Na jednom mjestu okupljeno je sve što je neophodno znati za prve planinarske korake. Uvod u planinarstvo sastoji se od četiri poglavlja. U prvom poglavlju okupljene su važne činjenice o povijesti planinarstva, osnove planinarstva, etika planinarstva, te savjeti za rad s djecom. U drugom poglavlju nalazi se pregled planinarskih vještina, u trećem su prikazane na sažet način planinarske discipline, a u četvrtom su navedeni praktični podaci i savjeti o planinarskoj opremi, planiranju izleta, sigurnosti u planinama i drugo

Pogledaj katalog >>

Zdenko Kristijan: Planinarski putovi: priručnik za markaciste

Priručnik za planinare markaciste koji sadrži razna znanja, vještine i pravila označavanja i održavanja planinarskih putova. Iako je prvenstveno namijenjen markacistima, priručnik može poslužiti i planinarima te planinarskim vodičima u boljem snalaženju i poznavanju planinarskih putova, markacija, kao i djelatnostima planinara markacista.

Pogledaj katalog >>

Željko Poljak: Život na planinarski način : zgode i nezgode jednog planinara

Autobiografski prikaz najzanimljivijih doživljaja i zgoda iz autorovog planinarskog života. Autor opisuje uspone na planine diljem svijeta (od Prokletija na albansko-crnogorskoj granici do Gunung Batura na Baliju), lokalne običaje i mještane, njihovu kulturu i način života. U drugom dijelu knjige prikazan je nekadašnji odnos hrvatskog planinarstva i politike, a autor donosi i nekoliko crtica iz prošlosti časopisa "Naše planine". U zadnjem poglavlju autor prepričava brojne planinarske anegdote. Većina članaka većinom je već objavljena i to u časopisima "Naše planine" i "Hrvatski planinar".

Pogledaj katalog >>

Željko Poljak: Zlatna knjiga hrvatskog planinarstva

Svojevrsna enciklopedija hrvatskog planinarstva nastala selekcijom bilješki koje je autor, poznati hrvatski planinarski publicist, prikupljao od 1947. godine. U deset cjelina obrađuje se planinarska tematika od prvih početaka organiziranog hrvatskog planinarstva i njegovih stručnih djelatnosti do današnjih dana; povijest hrvatskih planinarskih društava i saveza, popis po regijama, planinarske kuće i drugi objekti od konca 19. stoljeća do danas. Knjiga završava biografskim leksikonom, točnije, sažetim životopisima osamsto najistaknutijih planinara koji su obilježili hrvatsku planinarsku povijest u svojim regijama pa i šire. Na kraju knjige je bilješka o autoru.

Pogledaj katalog >>