Ernst Haffner: Krvna braća

Roman iz 1932. godine, jedan od naslova koji su spaljeni tijekom nacističkog javnog spaljivanja knjiga, opisuje milje berlinskog polusvijeta i tinejdžerskih bandi sastavljenih od napuštene djece bez perspektive koja preživljavaju zahvaljujući sitnim krađama, provalama ili prostituciji. Jedna od takvih bandi su i 'Krvna braća' koju vodi inteligentni Jonny. Willi bježi iz odgojnog zavoda i stavljajući život na kocku dospijeva u Berlin gdje susreće starog prijatelja Ludwiga i pridružuje se bandi koja se trenutno financira džeparenjem po tržnicama i dućanima, no zgroženi Willi i Ludwig pokušavaju preživjeti poštenim radom što im i uspijeva dok ih ne sustignu stari grijesi.

Pogledaj katalog >>

Javier Cercas: Prevarant

Enric Marco, rođen 1921. godine, izazvao je skandal kada se u svibnju 2005. otkrilo da je prevarant koji je godinama lagao o svojoj prošlosti borca protiv frankizma, anarhista i preživjelog iz koncentracijskog logora Flossenbürga. Javier Cercas je nakon mnogo promišljanja odlučio ispričati njegovu priču naglašavajući kako pokušaj da shvati Enricovo ponašanje ne znači ujedno i opravdavanje i prihvaćanje. Enrica uspoređuje s Don Quijoteom, čovjekom koji je nakon 50 godina običnog života poželio živjeti fikciju, pri čemu je kroz razne funkcije koje je obnašao udovoljavao vlastitom narcizmu i želji za samopromocijom.

Pogledaj katalog >>

Miljenko Jergović: Nezemaljski izraz njegovih ruku

U ovom romanu autor ispisuje alternativnu povijest Sarajevskog atentata. Dokumentaristički oslikava događaje i stvarne osobe poput Gavrila Principa i njegove obitelji ili Tina Ujevića i Ive Andrića, koje su prema autorskoj slobodnoj interpretaciji jedni od mogućih sudionika incidenta. Dok prvi dio romana tumači šire okolnosti u kojima je atentat izvršen, drugi pokazuje kako se povijest prelama preko malog čovjeka, u ovom slučaju sarajevske pravoslavne obrtničke obitelji Besarović.

Pogledaj katalog >>

Selçuk Altun: Bizantski sultan

Poigravši se tezom alternativne povijesti - da posljednji bizantski car Konstantin XI. Paleolog nije ubijen 1453. prilikom osmanske opsade i potom pada Carigrada, već da je posljednjom đenoveškom lađom napustio grad - autor svoj transpovijesni roman uokviruje Karadžaogluovim kriptičnim stihovima i, imenujući poglavlja slovima grčkog alfabeta, uvlači čitatelja u avanturu trilerskog zapleta gdje likove vodi vremenskom spiralom kojom radnja preskače stoljeća i prostore.

Pogledaj katalog >>

Wilbur Smith: Bog pustinje

Novi pustolovni povijesni roman proslavljenog južnoafričkog pisca, smješten na obale Nila u doba drevnog Egipata. Eunuh Taita, sposoban i moćan faraonov savjetnik, kreće na neizvjesno putovanje prepuno opasnosti, intriga i strasti, ne bi li obnovio faraonove saveze s Nimrodom, babilonskim vladarom, i Veličanstvenim Minosom, vladarom Krete.

Pogledaj katalog >>

Monaldi & Sorti: Salajeva reforma

Spisateljski i bračni par u ovome izdanju otkriva javnosti još jedan dokument velike povijesne vrijednosti. Riječ je o Salajevu dnevniku s putovanja po Njemačkoj, prilikom kojega upoznaje slavnoga reformatora Martina Luthera. U svojim dnevničkim zapisima slikar i radoznali posinak velikoga umjetnika Leonarda da Vincija zapravo se obraća papi, otkivajući dragocjene informacije o Lutherovoj osobnosti, a tekst je obogaćen komentarom i psihijatrijskom analizom profesora Paula J. Reitera, koji se bavio istraživanjem Lutherove psihe.

Pogledaj katalog >>

László Végel: Balkanska krasotica ili Šlemilovo kopile

Ferenc, Franz ili Franjo Slemil, Schlemihl ili Šlemil, majstor je mnogih zanata, ali najradije sjedi na terasi hotela Luxor, tik do svoje kućice uz koju ima radionicu i vrt. Odande promatra kako pored njega promiče Povijest. Države nastaju i nestaju, sad Ugarska, sad Kraljevina, sad Mađarska, sad Jugoslavija, sad Srbija... Na njegovu je skromnu imovinu sklon staviti šapu sumnjivi "biznismen" Kotarac za kojega se znade da se obogatio švercom nafte, ratujući u Hrvatskoj i Bosni. A pojavljuje se i hotelska pjevačica koja se raspituje o njegovoj obitelji, no Ferenc/Franz/Franjo još uvijek ne zna čije je on zapravo kopile...

Pogledaj katalog >>

Stefan Hertmans: Slikar i rat

Djedovi dnevnici i sjećanja na Prvi svjetski rat dugo su vremena nastajali i potom dugo vremena stajali dok se njegov unuk napokon odvažio zaviriti u njih, a onda i transponirati ih u kolaž "romana, biografije, autobiografije i povijesnog djela, obogaćena esejima, meditacijama, slikama" ih kojega lik Urbaina Martiena izranja zaokružen u svojemu paradoksu vojnika kojim je silom prilika postao i umjetnika kojim je htio biti.

Pogledaj katalog >>

Sara Gruen: Na rubu vode

Bogataški obijesni mladi bračni par Ellis i Maddie i njihov prijatelj Hank na staru godinu 1944. naprave skandal pa odluče na kraće vrijeme nestati iz Philadelphije. Učini im se zgodno istražiti u Škotskoj postoji li čudovište iz Loch Nessa tim više što je Ellisov otac istraživao postojanje mitološkog bića Nessie. Dobrim vezama uspiju se ukrcati na brod i domoći se Škotske usprkos njemačkim podmornicama. A na starom kontinentu bijesni rat, nadlijeću njemački zrakoplovi, racionirana je hrana, a domaće stanovništvo s gađenjem promatra dvojicu mladića "nesposobnih" za vojsku. Dok oni istražuju jezero, Maddie spoznaje ispraznost svog života i braka...

Pogledaj katalog >>

Laurent Binet: HHhH

Mladi profesor francuskoga jezika u Bratislavi počinje istraživati povijesne izvore za događaj iz Drugog svjetskog rata koji ga fascinira još iz djetinjstva: atentat na visoko pozicioniranog nacista Reinharda Heydricha, Hitlerovu desnu ruku, kojemu su sami nacisti prišili nadimak Plavokosa Zvijer, što su ga izvršili jedan Čeh i jedan Slovak. Istina o iznimnom činu otpora za kojom traga pripovjedač motivira njegovu priču koja prateći brojne dokumente, svjedočanstva i umjetničke interpretacije događaja, izrasta u dramu visoke napetosti kada se potanko prikazuje atentat, a potom i lov na atentatore koji je uslijedio: "... bilo je potrebno gotovo osam sati kako bi osamsto esesovaca svladalo sedmoricu ljudi." Autor je za svoj roman kriptičnoga naslova dobio uglednu nagradu Goncourt u kategoriji debitanata.

Pogledaj katalog >>

Richard Flanagan: Uskim putom duboko na sjever

Naslov romana preuzeti je stih iz čuvenoga haibuna haiku pjesnika iz 17. stoljeća Matsua Basha. Glavnoga junaka, mladoga liječnika iz Tasmanije, japanska je vojska 1942. prilikom osvajanja Singapura zarobila zajedno s 22.000 Australaca. U neljudskim uvjetima sijamske džungle umiru kao muhe, mučeni glađu i prisilnim radom na izgradnji željeznice. Dorrigo Evans kao liječnik pokušava svoje supatnike zaštititi od okrutnoga japanskog zapovjednika, pri čemu nastoji sačuvati i vlastiti život i zdrav razum u ratnom zarobljeničkom paklu prisjećajući se svoje mladenačke ljubavi. Za ovaj roman, ocijenjen kao "epopeja o ljudskosti u nepodnošljivim okolnostima i borbi za život i ljubav" autor je nagrađen prestižnom nagradom Booker 2014. godine.

Pogledaj katalog >>

Gaëlle Josse: Posljednji čuvar Ellis Islanda

Godina je 1954. i Centar za prihvat useljenika na Ellis Islandu, otočiću s pogledom na Manhattan, uskoro će biti zatvoren. Jedini stanovnik otoka i direktor Centra, John Mitchell mora svoj dobrovoljni boravak od četrdeset i pet godina u izolaciji privesti kraju. Nagrađivana francuska spisateljica u ovom romanu progovara o mjestu gdje je surova birokracija odlučivala o ljudskim sudbinama.

Pogledaj katalog >>

Erich Maria Remarque: Na Zapadu ništa novo

Novi hrvatski prijevod nakon 50 godina klasika svjetske književnosti i jednog od najpoznatijih romana s tematikom Prvoga svjetskog rata. Radnja prati priču devetnaestogodišnjeg Paula Bäumera koji, nadahnut domoljubljem, odlazi u rat, nemajući pri tome nikakva pojma što ga tamo očekuje. Kroz njegovu priču teče i sudbina svih njemačkih vojnika, jedne cijele uništene generacije, izgubljenih života, nade i vjere. I sam glavni junak umire pri kraju rata, dok izvještaj s ratišta kaže: "Na zapadu ništa novo." Zbog svog antiratnog stava roman je bio cenzuriran, a dijelovi mijenjani. Ovaj prijevod slijedi original iz 1929. godine te sadrži dodatke promijenjenih tekstova.

Pogledaj katalog >>

Amor Towles: Plemeniti gospodin u Moskvi

Grof Aleksandar Iljič Rostov, aristokrat i erudit, 1922. godine zbog optužbe da je napisao kontrarevolucionarnu pjesmu biva osuđen na cjeloživotni kućni pritvor u hotelu Metropol. Ostaje bez dragih predmeta i povlastica te se seli iz svog uobičajenog apartmana u tavansku sobicu iz koje promatra centar Moskve i promjene koje zahvaćaju Rusiju narednih trideset godina. Rostov svoju situaciju prihvaća, zapošljava se kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu, doživljava neobične susrete, ostvaruje ljubavnu vezu, a najveću promjenu kod Rostova pokreće devetogodišnja djevojčica koja mu je povjerena na čuvanje.

Pogledaj katalog >>

Infografika

Untitled drawing (35)

*opisi knjiga su preuzeti iz kataloga.gkr.hr, a možete ih pronaći u tiskanom obliku na našim policama i u e-knjižnici kroz aplikaciju ZaKi Book.

Pogledaj katalog >>