Ovi posljednji, poznati i kao BD po kraćenici Bande dessinée (doslovno "nacrtane pasice"), stripovi su koji su obično izvorno stvarani na francuskom jeziku i pokrivaju tržište Francuske i Belgije. Ove dvije zemlje dijele dugu strip tradiciju po svemu autohtonu i autonomnu od stripova na engleskom jeziku, a njihov zajednički jezik podloga je za umjetničko i komercijalno tržište na kojem je nacionalni identitet počesto zamagljen.

To je razlog zašto se češće susrećemo s izrazom "francusko-belgijski strip" nego li s preciznijim terminima kao što su francuski ili belgijski strip.

Pa iako je francusko-belgijska škola stripa međusobno premrežena i isprepletena i nije je jednostavno razvrstati, mi vam donosimo ono najbolje s belgijske strip scene koju je oblikovalo nekoliko generacija strip umjetnika; od Flandrije preko Valonije do Bruxellesa.

Koliko je strip važan dio kulturnog identiteta Belgije, govori i podatak da u Bruxellesu već tridesetak godina postoji muzej posvećen stripu.

Tintin

Tin Tin

Kad je davne 1929. godine belgijski crtač stripova Georges Remi, poznatiji kao Hergé, nacrtao Tintina i udahnuo mu život u dječjem prilogu belgijskih novina Le Vingtieme Siecle, nije ni slutio da će njegov junak osvojiti svijet. Tintin je mladi belgijski reporter s čuperkom, vječno u pratnji svog vjernog psa Čupka (Miloua), svjetski putnik i borac za pravdu.

Tintin je uvijek na žarištu svih važnih svjetskih događaja, on je nepotkupljiv, lukav, inteligentan, govori sve jezike, mrzi nepravdu, neustrašiv je i jednostavno neodoljiv. Upravo je Tintinov lik inspirirao Georgea Lucasa i Stevena Spielberga da stvore legendarnog Indianu Jonesa. O fenomenu ovog stripa snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, a Tintin je oživio i na kazališnim daskama londonskog Barbican Centra u režiji Rufusa Norrisa i Davida Greiga.

Spirou & Fantasio

Spirou

Spirou, strip autora Roberta Veltera, poznatijeg po pseudonimima Rob-Vel ili Buzz, prvi se put pojavio 1938. godine, ali će se u radu na njemu izmijeniti neka od najpoznatijih imena iz svijeta stripa. Prvi ga preuzima Joseph Gillian - Jijé, u burnim godinama drugog svjetskog rata, a nakon kratkog perioda u kojem je Veltera u radu na stripu zamjenjivala supruga. Iako je i Jijé ime specifične težine, ipak će se dogoditi da njegov nasljednik bude još značajniji - André Franquin.

Svaki od autora ostavio je svoj pečat. Jijé je uveo lik Fantasija, a Franquin Marsupilamija. Franquin osim toga mijenja koncepciju, modificiravši serijal od kratkog geg stripa u duge cjelovite epizode, uvodeći pritom mnogobrojne sporedne likove, poput Zorgluba, koji se u redovitim intervalima pojavljuju u ovim pustolovinama. Franquina, koji se vremenom zasitio Spiroua i posvetio se radu na vlastitoj kreaciji - Gastonu, zamjenjuju prvo Fournier pa Broca, a Janry i Tome stvaraju čak i lik mladog Spiroua kojim našeg junaka vraćaju u dane djetinjstva, naravno i tada uvijek odjevenog u njegovu poznatu vratarsku uniformu...

Gaston

Gaston

Jedan od najpopularnijih u svjetskim razmjerima, strip o Gastonu pojavio se još 1957. godine. Gaston je domišljat, lijen, nespretan i otkačen uredski pomoćnik koji svojim postupcima neprekidno unosi zbrku i uzrokuje krizne situacije u izdavačkom uredu u kojem radi, a u slobodno se vrijeme, na blago rečeno neobične načine, suočava sa izazovima svakodnevnog života. Ovaj album sadrži niz kratkih epizoda s njegovim urnebesnim doživljajima.

Lucky Luke

Lucky Luke

Parodija događanja na Divljem zapadu, kultni strip za mlade i odrasle, izlazi još od 1946. godine. Glavni je junak Lucky Luke, boje njegove odjeće iste su kao boje belgijske zastave i odaju nam odakle dolazi. On je usamljeni kauboj koji revolver poteže brže od svoje sjene, noćna je mora braće Dalton, strah i trepet svim zločincima. Dragocjen i vjeran pomagač mu je Jolly Jumper, njegov konj koji pak galopira brže od svoje sjene.

Bernard Prince

Bernard Prince

Sjedokosi Bernard Prince bivši je Interpolov agent kojemu je dosadio policijski život, pa je željan slobode na svom brodu krenuo ploviti oko svijeta, zarađujući za život morima i rijekama prevozeći svakoliki često sumnjivi teret za razne poslodavce. Bernard je mozak, glas razuma i "kočnica" svoje šarene posade.

Desna ruka mu je crvenobradi Barney Jordan, nekad davno mladi revolucionar i veteran nesretnog Vijetnamskog rata, a danas stari čangrizavi mornar. Impulzivan i energetičan, uvijek je spreman na čašicu žestice i kakvu lučku kavgu. Iako naizgled kamena srca i komične pojave, Barney je hrabar i požrtvovan drug koji daje svoj obol u svakoj avanturi. Ujedno je prijatelj i očinska (možda bolje rečeno "djedovska") figura malom Djinnu, Bernardovom posvojenom sinu. Ovaj kultni strip je uzor cijeloj generaciji pustolovnog stripa.

Comanche 

Comanche

Comanche, nasljednica ranča Tri šestice, daje sve od sebe da opstane. Hrabrost te mlade žene čvrstog karaktera, međutim, nije dovoljna da sačuva imanje od najavljenog bankrota. Jednog dana, niotkuda, pojavljuje se izvjesni Red Dust. Povedena tihom snagom tog neznanca, Comanche ga upošljava da vodi ranč. Kako bi se suočio s opasnostima i tuđom pohlepom, on unajmljuje pomoćnike.

Njihovi pravi karakteri otkrivat će se postepeno u avanturom nabijenim epizodama ovog izvanrednog vesterna, smještenog u Wyoming 19. stoljeća, iz pera belgijskih strip legendi Grega i Hermana. Comanche se u svom žanru ističe ponajprije smjelim, ekspresivnim Hermanovim crtežom.

Jugurtha

Jugurta

Inspiriran povijesnim djelom Gaja Salustija Krispa i usmenim legendama o pobuni numidskog kralja protiv najmoćnijeg carstva antike, ovaj serijal scenarista Jean-Luca Vernala (1944.–2017.) specifičan je po tome što su ga crtala dva ponajbolja Tintinova crtača, Hermann Huppen (r. 1938.) i Franz Drappier (1948.–2003.).

Jeremiah

Jeremiah

Amerika u bliskoj budućnosti. Posljedice rasnih nemira iz temelja su promijenile krajobraz. U tom svijetu lutaju Kurdy i Jeremiah. Oni nisu heroji, niti to žele biti. No, potencijalu se ne može pobjeći… Zanimljivo je da je prema ovom stripu snimljen poznati Pobješnjeli Max.

Largo Winch

Largo Winch

Grupacija W – jedno od najmoćnijih poslovnih carstava na svijetu. Kada njegov osnivač i upravitelj premine, na opće iznenađenje, dozna se da ima nasljednika. Bez obitelji i veza, nonkonformist, ženskar, lutalica, ikonoklast i borac. Sa dvadeset i šest godina zasjest će na čelo carstva vrijednog deset milijardi dolara. Upoznajte Larga Wincha, milijardera u trapericama. Vežite pojaseve!

XIII

XIII

Na plaži na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država budi se čovjek koji pati od amnezije. Jedini trag njegova identiteta je rimski broj XII istetoviran na tijelu. Uskoro mu se za petama nađu plaćene ubojice, policija i tajne službe… Tako započinje jedan od najpopularnijih suvremenih strip serijala dvojice nenadmašnih majstora Jeana Van Hammea i Williama Vancea.

Blueberry

Blueberry

Otkad se prvi put pojavio, Blueberry nije uobičajeni junak Divljeg zapada. On je pravi anti-junak. Pije, puši, griješi, ponekad donosi nerazborite odluke. No, kada vidi da nešto treba učiniti, toga se uhvati s tvrdoglavom predanošću. Zato što je u divljim prostranstvima zapada ta tvrdoglavost često jedino što razlikuje žive od mrtvih…

Europski vestern strip izlazi od 1963. godine, a donosi uzbudljivu priču o opskurnom vojniku - poručniku čije je ime Mike Steve Blueberry i koji je sudionik događanja u burnim vremenima građanskog rata i bitaka sa Indijancima na Divljem zapadu u drugoj polovini 19. stoljeća.

Bruce J. Hawker

Bruce Hawker

Strip čija je radnja smještena oko 1800. godine, a vrti se oko britanskog mornaričkog časnika poručnika Brucea J. Hawkera. Hawker je mladić od 20 godina, ali već je stekao ratno iskustvo boreći se pod zapovjedništvom admirala Nelsona na svom brodu Vanguard. Prati ga sjena prošlosti jer je napravio grešku nakon koje mora dokazati svoju čast.

Svojim brodom Vanguard trebao je otpratiti dva trgovačka broda za koje se ispostavilo da ilegalno prevoze oružje. Nakon uspješnog završetka zadatka, Bruce J. Hawker se vraća u Englesku, no njegov je odmor iznenada prekinut dramatičnim događajima – oca mu je otela kriminalna skupina, te Bruce iznova mora staviti život na kocku…

Avanture Blakea i Mortimera

Blake i Mortimer

Kultni serijal Edgara Pierrea Jacobsa Avanture jedna je od okosnica europske strip kulture i uz Hergeova Tintina pionirski je rad zaslužan za popularizaciju stripa uopće.. Jacobs je 1970. godine realizirao prvu epizodu Les trois Formules du Professeur Sato: Mortimer a Tokyo (Tri formule profesora Satoa). Nažalost, Jacobs nije imao snage dovršiti ovu cjelinu, nego je crtanje prepustio svom asistentu Bobu de Mooru.

Edgar Pierre Jacobs umro je 20. siječnja 1987. godine, a posljednja epizoda priče Tri formule profesora Satoa objavljena je tek 1990. godine.

Riđobradi

Riđobradi

Karibi s kraja XVII. i početka XVIII. stoljeća bili su područje kojim su vladali pustolovi svih boja i zastava. No samo će jedan od toga soja uistinu zavladati i svijetom stripa - Riđobradi gusar. Jedna od najpoznatijih kreacija dvojice velikih zaljubljenika, kako u more tako i u pomorstvo -Jeana Michela Charliera i Victora Hubinona, svoju premijeru doživjela je u prvom broju slavnoga strip tjednika "Pilote" 1959. godine.

Riđobradi biblioteka sadrži kompletne priče Riđobradovih i Ericovih pustolovina. Knjige su objavljene po uzoru na izvorna izdanja, u boji, bez izbačenih stranica ili kadrova, dakle kompletne i s originalnim naslovnicama.

Tanguy i Laverdure

Tangi i Laverdir

Od prvog broja časopisa Pilote, izašlog 22. listopada 1959., Michel Tanguy i Ernest Laverdure osvojili su srca čitatelja i poletjeli prema uspjehu. Njihove avanture na nebu i zemlji klasik su zrakoplovno-avanturističkog stripa, a dokaz njihove popularnosti je i njihov skok u druge medije, na televiziju i filmsko platno.

Luc Orient

Luc Orient

Neki su ga nazvali francusko-belgijskim Flashom Gordonom, no to bi bilo nepravedno prema ovom klasiku europskog znanstveno-fantastičnog stripa. Glavni lik istoimenog serijala je Luc Orient, fizičar, visoki mladić sportskog tipa, obdaren iznimnijom inteligencijom. Iako se s vremena na vrijeme doima poput plejboja, vrlo je sposoban i promućuran. Avanture plavokosog junaka, njegove pratilje Lore i mentora Hugoa Kale zasigurno će oduševiti sve poklonike žanra.

Bruno Brazil

Bruno Brazil

Serijal Bruno Brazil je Vanceov i Gregov odgovor na Ian Flemingova super špijuna Jamesa Bonda. Bruno Brazil je tajni agent s čeličnim živcima koji se ne boji ni najluđih rizika. Svi članovi njegovog odreda Kajman odabrani su zbog iznimne hrabrosti i užitka u akciji, a čine ga vrhunski specijalci koji poduzimaju najzahtjevnije misije očuvanja reda...

Thorgal  

Thorgal

Strip serijal kojeg su kreirali slavni strip autori Jean Van Hamme i Grzegorz Rosiński. Prvi put je objavljen u magazinu Tintin 1977. godine, a u formi albuma 1980. objavio ga je francuski izdavač Le Lombard. Strip je vrlo brzo postao iznimno popularan i doživio je brojna izdanja na različitim jezicima u mnogim zemljama. U ovom stripu su objedinjene mnoge teme i žanrovi, od nordijske mitologije i legende o Atlantidi, do tema iz suvremene znanstvene fantastike uz elemente horora i pustolovine.