F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby

Najpoznatije djelo jednog od najslavnijih američkih književnika s početka 20. stoljeća, kad pomislimo na to doba, ne možemo se ne sjetiti njega i Zelde, zvijezda ludih 20-ih, a na koncu i tragičnih likova koji simboliziraju depresivne 30-e. Tajanstveni Veliki Gatsby kao lik također simbolizira sav sjaj, ali i tragiku urbane Amerike toga doba.

Ovaj je bezvremenski klasik ekraniziran 1974. godine s Robertom Redfordom i Miom Farrow u glavnim ulogama, a 2013. snimljena je i nova adaptacija s Leonardom di Capriom u naslovnoj ulozi. Vizualno jako lijep film, s dozom suvremenosti koja se najbolje ogleda u glazbenoj podlozi i odličnom glumačkom postavom. Ako ga niste pogledali do sada, ne znam što čekate, a dostupan je na Netflixu! 

Pogledaj katalog >>

Kazuo Ishiguro: Na kraju dana

Jedna od, meni osobno, najdražih knjiga na cijelome svijetu! Prekrasno napisan mali roman s majstorski ocrtanim likovima opisuje tjedan dana u životu jednog engleskog batlera, no kroz to putovanje otkrivamo i cijeli njegov život koji se odvija u kući jednog aristokrata između dva svjetska rata.

Kroz roman otkrivamo koliko je zahtjevno biti batler i koja količina dobrog odgoja, discipline, uglađenosti i staloženosti je nužna da bi dobro obavljao svoj posao, te u kolikoj mjeri on žrtvuje sebe zbog lojalnosti svom poslodavcu koji to nimalo ne zaslužuje.

Najengleskiji mogući roman koji možete zamisliti dolazi iz pera jednog Japanca (istina, Japanca koji od svoje pete godine živi u Engleskoj) što je, u najmanju ruku, iznenađujuće. Da se radi o jednom nobelovcu je već manje iznenađujuće, jer "Na kraju dana" je zaista pravi književni dragulj. Filmska je adaptacija snimljena 1993. s genijalnim Anthonyem Hopkinsom i Emmom Thompson u glavnim ulogama, za koje su oboje bili  nominirani za Oscara.  

Pogledaj katalog >>

Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu

Još jedan svevremenski klasik, roman koji je 1961. godine osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost, kao i gotovo sve ostale nagrade koje je mogao osvojiti, briljantan prikaz američkog juga 30-ih godina prošlog stoljeća i njegovog rasizma  kroz oči djevojčice Scout Finch, koja odrasta u svog oca odvjetnika, mlađeg brata Jema i crnu sluškinju Calpurniu. Britanski su je knjižničari 2006. proglasili jednom od knjiga koju bi svatko trebao pročitati barem jednom u životu. Istoimeni film je snimljen 1962. i osvojio je tri Oscara. Ako ste raspoloženi za gledanje jednog old school crno-bijelog filma, svakako ga se isplati pogledati. 

 

Pogledaj katalog >>

Dennis Lehane: Mistična rijeka

Sean, Jimmy i Dave su u djetinjstvu bili nerazdvojni, ali jednog dana je jedan od njih ušao u nepoznati automobil i dogodilo se nešto strašno što je prekinulo njihovo prijateljstvo i zauvijek promijenilo njihove živote. Dvadeset i pet godina kasnije, Sean je policijski detektiv, Jimmy bivši robijaš a Dave pokušava spasiti svoj brak.

Kada Jimmyeva kći bude ubijena, Dave dolazi kući prekriven tuđom krvlju a Sean preuzima slučaj i odjednom se životi sve trojice iznova isprepliću. Vrlo napet i mučan psihološki triler ali i priča o ljubavi, odanosti, obitelji i prošlosti koja nas nepovratno obilježava. Istoimeni film je režirao Clint Eastwood i ima jako dobru glumačku postavu (Shean Penn, Kevin Bacon i Tim Robbins - Penn i Robbins su 2004. godine osvojili Oscare za najbolju mušku glavnu i sporednu ulogu)

Pogledaj katalog >>

Cormac McCarthy: Ovo nije zemlja za starce

Cormac McCarthy nas u ovom romanu vodi na granicu između Texasa i Mexica, poprište njegove slavne granične trilogije, ali u naše doba, kad sve vrli od dilera drogom i pucnjeva iz vatrenog oružja. Llewelly Moss jednog dana pronalazi kamion okružen ubijenim ljudima pun heroina i novaca. On uzima novac i time pokreće niz nevjerojatno nasilnih događaja koje ostarjeli šerif Bell ne može zaustaviti. Moderni vestern koji su 20117. godine braća Cohen pretočili u izvrstan film koji je osvojio četiri Oscara. 

Pogledaj katalog >>

James Ellroy: L.A. povjerljivo

U Los Angelesu 50-ih godina prošlog stoljeća policija je jednako pokvarena kao i kriminalci. Mafijaški šef, trgovac drogom i kralj prostitucije završio je u zatvoru i ostavio slobodan teren za borbu prevlasti na "tržištu" a tri policajca uključena u slučaj morat će se suočiti s otkrivanjem svojih prljavih tajni. Ako volite krimiće, a niste se još susreli s Ellroyem, svakako krenite. Ovo je četvrta knjiga u "L.A. kvartetu" koji se oslanja na stvarne događaje i zaista je izvrsno štivo za sve ljubitelje krimića. 1997. snimljen je izvrstan film za koji je Kim Basinger dobila Oscara az sporednu ulogu. 

Pogledaj katalog >>

Michael Cunningham: Sati

U Londonu 1920-ih, Virginia Woolf pokušava započeti pisanje svog novog romana, u predgrađu Los Angelesa 1940-ih mlada majka čezne za trenutkom slobode u kojem će moći pročitati Gospođu Dalloway, a 1990-ih u New Yorku Clarissa izlazi iz svog stana kako bi kupila cvijeće za zabavu koju organizira.

Za ovaj roman koji prikazuje priču o gospođi Dalloway na jedan novi način, prepličući priče triju žana u tri različita grada i povijesna razdoblja, autor je 1999.osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost, a istoimeni film je 2004. godine osigurao Nicole Kidman zasluženog Oscara za ulogu Virginie Woolf. 

Pogledaj katalog >>

Daniel Wallace: Krupna riba: roman mitskih razmjera

Bio je najbrži i najjači u selu, nikad nije propustio niti jedan dan u školi, spašavao je živote, pripitomljavao divove, voljeli su ga svi muškarci, žene i djeca i znao je više šala i pošalica od ijednog drugog čovjeka na svijetu.Čak i sad, kad umire, Edward Bloom ne može prestati pričati šale i grandiozne priče o svom životu zbog kojih je, u očima svog sina, on nevjerojatan čovjek. Krupna riba je priča o životu tog čovjeka, ispričana u obliku niza mitova i legendi koje je od nekoliko činjenica koje zna o svom ocu, ispleo njegov sin. Filmsku adaptaciju je 2003. godine snimio Tim Burton, što garantira vizualno prelijep i neobičan film toplom, duhovitom i pomalo bizarnom pričom, a dostupan je na Netflixu. 

Pogledaj katalog >>

Bret Easton Ellis: Američki psiho

Osamdesete su godine prošlog stoljeća, Patrick Bateman ima dvadeset i šest godina i radi na Wall Streetu, zgodan je, sofisticiran, šarmantan, inteligentan i bogat.

Usput je i psihopat. Elli s nas vodi u zečju rupu američkog sna koji se pretvorio u noćnu moru i napisao mračnu, nasilnu i uznemirujuću crnu komediju koja je postala kultna knjiga, posebno nakon što je 2000. godine snimljen film s Christianom Baleom u glavnoj ulozi. Gilm nije bio nominiran za Oscara ni u jednoj kategoriji, no svakako je jedno od općih mjesta za filmofile. 

Pogledaj katalog >>

Hunter S. Thompson: Strah i prezir u Las Vegasu: divlje putovanje u srce američkog sna

Najpoznatija knjiga slavnog (i prvog) gonzo novinara Huntera S. Thompsona, roman a clef koji autorova stvarna iskustva uobličuje u bizarnu i pomalo fantazmagoričnu priču koja prati Raoula Dukea (autorov alter-ego) i njegovog odvjetnika Dr. Gonza koji do ušiju natrpani drogama ganjaju američki san na putu za Las Vegas.

Kultna knjiga svoga doba, prilično popularna i danas, dijelom zahvaljujući i filmu iz 1998. godine koji je snimio slavni Monty Pythonovac Terry Gilliam s Johnnyem Deppom i Beniciom del Torrom u glavnim ulogama. 

Pogledaj katalog >>

Gillian Flynn: Nestala

Nick i Amy Dunne se upravo spremaju proslaviti petu godišnjicu braka, kad Amy nestane. Pod pritiskom policije i medija, Nick se zapleće u mrežu laži i neprikladnog ponašanja koje ga čini glavnim osumnjičenim za ubojstvo svoje supruge. Dnevnik koji je Amy vodila također upućuje u tom pravcu.

Izvrstan psihološki triler kroz koji nas vode dva nepouzdana pripovjedača, napet, mračan i nemoguće ga je ispustiti iz ruku. Knjiga je dostupna i u obliku e-knjige u našem katalogu. Filmska je adaptacija (koju možete pogledati na Netflixu) snimljena 2014. godine, s Benom Affleckom i Rosamund Pike (nominirana za Oscara za ulogu Amy) u glavnim ulogama. 

Pogledaj katalog >>

Gabriel Garcia Marquez: Ljubav u doba kolere

Ne, krivo ste pročitali, ne radi se o koroni, već o koleri. Ali da je prikladno za ovo doba, jest.  U ovom klasiku slavni kolumbijski nobelovac pripovijeda nam priču čovjeka koji 50 godina, 9 mjeseci i 4 dana čeka ostvarenje veze s ljubavi svoga života. Florentino Ariza se kao mladić opsesivno zaljubio u Ferminu, koja se ubrzo udaje za imućnog i utjecajnog liječnika Juvenala Urbina.

Florentino godinama pati zbog neuzvraćene ljubavi i tješi se bezbrojnim tjelesnim odnosima s dugim nizom žena, dok mu Fermina nikada ne napušta misli. Kada Juvenal, sada već u poznim godinama, iznenada umre, Florentino dobiva novu priliku za ostvarenje ljubavi s Ferminom.  Filmsku je adaptaciju roman dobio 2007. godine, s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi. 

Pogledaj katalog >>

Ian MacEwan: Iskupljenje

Na početku ljetnih praznika pred izbijanje drugog svjetskog rata, na imanju engleske dobrostojeće obitelji, prazničnu idiličnost raspršuje nemio događaj. Trinaestogodišnja Briony, djevojčica bujne mašte i spisateljskih ambicija, neosnovano optužuje Robbija, dečka svoje starije sestre Cecilije, za silovanje maloljetne sestrične Lole. Tim izmišljenim iskazom ona mijenja tok njegove, ali i sestrine sudbine. Robbi provodi nekoliko godina u zatvoru, zatim i u ratu. Snagu za preživljavanje tih teških godina omogućuje mu ljubav koju osjeća spram Cecilije. Briony, s druge strane, spoznavši veličinu zlodjela koje je počinila, pokušava se iskupiti ispisujući stranice romana u kojemu priznaje svoj grijeh... Roman je svoju filmsku adaptaciju dobio 2007. godine, a od sedam nominacija za Oscara, film je osvojio samo onog za najbolju originalnu glazbu. 

Pogledaj katalog >>

Stephen King: Iskupljenje u Shawshanku

Film "Iskupljenje u Shawshanku" adaptacija je priče "Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku" megapopularnog kralja horora Stephena Kinga koja se nalazi u zbirci "Godišnja doba", a već dugo vremena se nalazi na samom vrhu ljestvice filmova s najvišom ocjenom na IMDB-u.

Kada  uzmemo u obzir činjenicu da je film snimljen 1994. to dovoljno govori. O ovom se filmu nema što puno pisati, osim da je fantastičan a i da, ako ga još uvijek niste pogledali, zaista ne znam što čekate (dostupan je na Netflixu).

Pogledaj katalog >>

Anthony Burgess: Paklena naranča

Roman objavljen 1962. godine autorova je vizija mračne budućnosti pretočena u lik petnaestogodišnjeg Alexa i njegove opake maloljetničke družine, koja noću pljačka, premlaćuje i siluje, sve dok u jednom od takvih "pohoda" Alex batinama ne usmrti nedužnu staricu.

Dospijeva u zatvor, gdje mu ravnatelj nudi mogućnost da ostatak svoje kazne zamijeni za podvrgavanje "Obnavljajućem postupku" - novom znanstvenom postupku za liječenje nasilnih sklonosti.

Ni ne sluteći što sve može izgubiti, Alex pristaje... Kubrickova filmska adaptacija iz 1971. ostala je relativno vjerna književnom predlošku s iznimkom kraja - Kubrick je izbacio zadnje, optimistično, poglavlje. Film je bio nominiran za četiri Oscara i smatra se klasikom filmografije. 

Pogledaj katalog >>

Philip K. Dick: Bladerunner : sanjaju li androidi električne ovce?

Kultni roman Philipa K. Dicka iz 1968. godine prema kojem je Ridley Scott 1982. snimio istoimeni film priča je o distopijskom svijetu koja postavlja složena pitanja o osjećajnosti, prirodi i smislu ljudskosti. Nakon nuklearne katastrofe životinje su na Zemlji skoro izumrle. Preostali stanovnici malobrojne preživjele životinje njeguju kao ljubimce, a kad im uginu naručuju električne zamjene.

Glavni lik romana, lovac na ucjene Rick Deckard sanja o pravoj ovci te prihvaća zadatak da uništi skupinu odmetnutih androida novog, vrlo opasnog tipa Nexus-6. Film se uvelike razlikuje od romana na kojeg se, realno, samo labavo oslanja, a danas se smatra jednim od najboljih i najvažnijih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena, a možete ga pogledati i na Netflixu. 

Pogledaj katalog >>