Pariška presuda

Pariška presuda

Vrijedi voljeti publicističke knjige koje u jednom detalju znaju prepoznati dugoročne posljedice. Ovdje je riječ o svijetu kušača vina, sajmova, vinograda i o tome kako su kalifornijska vina na temelju jednog detalja, jedne nevine degustacije, nadvladala slavna francuska i uništila jednu staru tradiciju. Uz blagdane ide i koja čašica i ovakva istinita priča.

Pogledaj katalog >>

Vrijeme badema

Putopisna poezija, "putopoezija", o hodočašću u Camino de Santiago. Autorica prenosi unutarnji, intimni doživljaj putovanja, emotivnog i fizičkog puta, neponovljivog drugom putniku.

Pogledaj katalog >>

Četiri europska grada : kulturološki obzori

Četiri europska grada : kulturološki obzori

Pariz, Beč, Prag i Berlin. (…) "Dužan sam ipak nešto kazati o svom izboru gradova. On je subjektivan i objektivan u isti mah. Osoban utoliko što obuhvaća metropole koje su mi pružile nezaboravne doživljaje. Intenzitet iskustva ne može se mjeriti ni danima ni godinama. Objektivnost u izboru još je lakše objasniti. To su gradovi koji su, svaki na svoj način, reprezentativni za europsku prošlost, a nadajmo se i za njezinu budućnost. Namjera je djela da upozori, u okviru osobnih ograničenja autora, na poveznice i mnoge činjenice koje nisu opća mjesta publicistike. Kao turistički vodič ono je uglavnom neprikladno.

Pogledaj katalog >>

Sedam kratkih lekcija iz fizike

Sedam kratkih lekcija iz fizike

Najljepša od svih teorija, Kvanti, Arhitektura svemira, Čestice, Zrna prostora; Vjerojatnost, vrijeme i toplina crnih rupa te Mi, sedam su kratkih lekcija koje donose pregled revolucije što se odigrala u fizici 20. stoljeća, a koje rasvjetljavaju njezina najveća dostignuća

Pogledaj katalog >>

Povijest utopija

Mumford je legenda arhitekture i urbanizma. Ljudi su uvijek maštali o savršenim društvima i uglavnom je stvar izgledala tako da papir trpi sve. Mumford ulazi u sve te dubioze, vizije o društvima kojima vladaju filozofi, umjetnici, tehnokrati… I koji nikada nisu doista postojali, a kada su probali, sve je završilo katastrofom.

Pogledaj katalog >>

Rock kviz : pub kviz pitanja o rock glazbi i popratnim glupostima

Koja pjesma otvara šesnaesti album The Rolling Stonesa? Ramonesi su napisali previše pjesama koje počinju na "I" (Ja). Navedite pjesme Ramonesa čiji naslovi počinju s "We" (Mi)! Što se pije u pjesmi "Perfect day" Lou Reeda? Tekst koje Nirvanine pjesme je postao potpuno promašen kad si je Kurt Cobain pucao u glavu? Na koje dvije pjesme Uma Thurman pleše u filmu "Pakleni šund"? Refren koje slavne pjesme Davida Bowieja počinje mucanjem? (...) 1350 pitanja za sve ljubitelje kvizova i glazbe.

Pogledaj katalog >>

Oni koji noću ustaju iz groba : vampiri od lokalnih priča do popularne kulture

Preporučili smo dosta horora u kojima bez vampira nema dobrog zapleta. No kako je doista došlo do toga odnosno gdje su realni izvori cijele priče, otkriva odlično istraživanje…

Pogledaj katalog >>

Svijet u kamenu

Katedrale su u nizu europskih gradova prepoznatljivi motivi, a najfascinantnije je da je dobar dio najmonumentalnijih izgrađen u vrijeme bez sofisticirane građevinske mehanizacije. Iza nastanka tih divova krila su se sofisticirana znanja, sociologija i filozofija, a autor na primjeru katedrale u Chartresu vodi kroz debele slojeve ljudskog znanja i vjerovanja.

Pogledaj katalog >>

Žuti titl

Kako kaže i podnaslov, ovo je "drugačija filmska enciklopedija s naglaskom na akcijske heroje osamdesetih, azijsku kinematografiju, holivudsku teen produkciju, krv, crijeva i sise". Knjiga je nastala kao produkt nepatvorene filmofilije, od dvojca odraslog na žutotitlovanim piratskim videokasetama, ljetnim matinejama, kampiranju u videotekama. Lijep spomenik vremenu u kojem se filmove doista cijenilo, registriralo i razmišljalo o detaljima. Prava apstrakcija u suvremenom trenutku kada ne registriramo ni imena redatelja na neprekidnoj filmsko-serijskoj traci koja nam dolazi s torrenta i Netflixa.

Pogledaj katalog >>

Kod kuće : kratka povijest privatnog života

Kod kuće : kratka povijest privatnog života

Ako vam je dosta povijesti ispričane kroz velike ratove, bitke i primirja, kraljeve, generale, vitezove i kancelare, evo napokon jedne simpatične, pametne knjige koja se bavi svakodnevnim životom. U njoj ćete naučiti sve o povijesti kreveta, kuhinje, zahoda, hodnika i svih onih predmeta kojima se svakodnevno služimo među svoja četiri zida, kao i mnogih svakodnevnih navika o kojima rijetko uopće razmišljamo. Vrlo zanimljivo, informativno i nadasve duhovito štivo.

Pogledaj katalog >>

Rastrgane godine

Rastrgane godine

Blom se hrvatskim čitateljima predstavio knjigom "Vrtoglave godine" koja obrađuje razdoblje do početka Prvog svjetskog rata. Ovo je svojevrsni nastavak koji obrađuje međuratno razdoblje, ali se ne bavi općepoznatim kronologijama, već nastoji shvatiti suštinu. Puno je tu razmišljanja o mentalitetu, kulturi, umjetnosti… Čak je i Rijeka važan junak na stranicama ove svjetski poznate knjige. Autor je ponekad nemaran prema istini i činjenice žrtvuje dramatici teksta, ali svejedno super štivo.

Pogledaj katalog >>

Svaki dan pobjeda : kultura omladinskih radnih akcija

Svaki dan pobjeda : kultura omladinskih radnih akcija

Kako shvatiti generaciju u kojoj su svi išli na gradilište, ponekad svojom voljom, a ponekad po direktivu. Upravo tako je izgledao život jednog omladinca u socijalističkoj Jugoslaviji. Reana zna zašto i kako

Pogledaj katalog >>