David Sedaris: Kad ste utopljeni u plamenu

U zbirci komičnih eseja kroz razne situacije svakodnevnog života autor nastoji opisati napore suvremenog muškarca koji želi prestati pušiti. Nakon niza neuspješnih i čudnovatih pokušaja odvikavanja, cijela situacija kulminira autorovim odlaskom u Japan na poseban tretman koji mu jamči odvikavanje od tog opasnog poroka. Uz pregršt smijeha i hihotanja ovo je zasigurno najsmješniji priručnik o jednom poroku.

Pogledaj katalog >>

Cody Macclain Brown: Propuh, papuče & punica

Autorov prvijenac nastavak je njegovog popularnog bloga "Zablogreb" u kojem piše o hrvatskoj i američkoj kulturi i svakodnevici te ekonomiji i politici na duhovit i zabavan način, uz ponegdje i blagu dozu kritike. Ovaj "splitski zet", Amerikanac u Zagrebu, profesor na Fakultetu političkih znanosti, opisuje kulturološke razlike između Amerike i Hrvatske, a kojih zapravo nismo ni svjesni. Sa simpatijama piše o svojoj punici, Splitu, susjedima, darivanju, hulahopkama, partibrejkerima, ispijanju kave u kafićima, o Zagrebu, o tome kako se u Hrvatskoj odgajaju bebe, o stambenoj skučenosti, prijateljstvu, čekanjima u redovima, zabavama, svakodnevici te o ključnim pojmovima ove knjige – propuhu i papučama.

Pogledaj katalog >>

Ja, tata iz Irske: emocionalno putovanje jednog stranca koji postaje tata u Hrvatskoj

Autor je hrvatski zet iz Irske. Svoje iskustvo očinstva uobličio je u vješto i duhovito ispisanu priču. Glavna misao knjige je nužnost upotpunjavanje majčinstva i očinstva, stjecanje prakse na temelju zajedničkog promišljanja odgoja djeteta. U predgovoru knjizi poznati pedagog Jesper Juul kaže kako "očinstvo znači pošteno zagrepsti ispod površine i biti svjestan i prisutan tijekom cijelog "putovanja".

Pogledaj katalog >>

Edo Stojčić: Moja deva Barica

Zbirka humoristično intoniranih kratkih priča. U prvih osam, koje čine zasebnu cjelinu, autor na duhovit način opisuje svoj osmodnevni turistički boravak u Egiptu, dok u ostalima, uz stalno prisutnu ironiju, pa i određenu dozu satiričnosti, komentira hrvatsku svakodnevicu, banalne situacije iz života prosječnoga hrvatskog građanina.

Pogledaj katalog >>

Jerome K. Jerome: Tri muškarca u čamcu

U beskrajno zabavnim rekreacijskim putešestvijama trojice prijatelja (a o psu da se i ne govori), koji su se čamcem zaputili Temzom, pronaći ćemo sve karakteristike humora što od 1889. do danas do suza nasmijava čitatelje širom svijeta i koji se i nadalje razvija, najeksponiranije u jakim izvoznim proizvodima Ujedinjenoga Kraljevstva: TV serijama Mućke; Zvonili ste, milorde; Alo, alo; Crna Guja; Monty Python... Zapravo bi se moglo zaključiti da inteligentan, bezvremenski svježi humor Jeromeova Čamca treba uzeti itekako ozbiljno jer djeluje kao težišna točka britanske humorističke tradicije, na pola puta između komediografa Shakespearea i komedijaša Mr. Beana.

Pogledaj katalog >>

Michal Viewegh: Biosupruga

Oženivši plahu knjižničarku, uspješni pisac Mojmir očekivao je skladni bračni život u kojem će mu supruga biti krotka i bespogovorna pratiteljica. S vremenom stvari se mijenjaju, Hedvika otkriva i predano prihvaća alternativni odnosno „bio“ pristup gotovo svemu – roditeljstvu, stanovanju, prehrani... što njenog supruga u početku nasmijava, a zatim plaši i ugrožava.

Pogledaj katalog >>

Arto Paasilinna: Urlajući mlinar

Paasilina je suvremeni finski autor koji je napisao četrdesetak romana a u "skupini je pisaca o kojima nitko ne piše, a koje ljudi uvelike čitaju". Hrvatskim je čitateljima poznat po romanu "Godina zeca". "Urlajući mlinar" je humoristički roman o konzervativnoj seljačkoj sredini u koju dolazi stranac, Gunnar Huttunen, i useljava se u stari mlin. Sve je s njim u redu, samo što povremeno provodi vrijeme - urlajući…

Pogledaj katalog >>

Arto Paasilinna: Dražesno kolektivno samoubojstvo

Crnohumorni roman poznatog finskog književnika koji tematizira samoubojstvo Finaca, nacije sklone depresiji, ali i spremne na suradnju pri zajedničkom interesu - počiniti zajedničko samoubojstvo. Slijedom navedene nakane, okupljeni likovi kreću na putovanje po zemlji i Europi kako bi zajednički okončali živote. No, put ih oraspoloži, vrati želju za životom i dokaže im da se, ustvari, nemaju zašto ubiti. Dražesno!

Pogledaj katalog >>

Douglas Adams: Holistička detektivska agencija Dirka Gentlyja

Autor, koji je preminuo 2001. u 49. godini života, nije stigao u potpunosti razviti jedan od svojih najboljih likova - detektiva Dirka Gentlyja. Osim ovog naslova Adams je, naime, u serijalu o holističkoj detektivskoj agenciji napisao samo još "Dugo, mračno poslijepodne duše". Dirk Gently je privatni istražitelj kojemu su od petljanja s puderom za otiske prstiju zanimljiviji telekineza, kvantna mehanika i ručak, tako da njegove istrage najčešće rezultiraju iznenađujućim i neočekivanim nalazima. Naoko jednostavna potraga za izgubljenom mačkom dovest će do otkrića zbunjenog duha, tajnog vremenskog putnika i, ni manje ni više, razorne tajne koja stoji iza čitave povijesti ljudske vrste i prijeti uništenjem naše civilizacije. Nažalost, mačka ugine.

Pogledaj katalog >>

Ephraim Kishon: Kućna apoteka za zdrave

Drugo izdanje knjige humoreski o bolestima, zdravlju, zdravstvenom osiguranju, socijalnim i privatnim liječnicima, ali napose je ova knjiga o zdravima. Miješajući vlastita iskustva, iskustva svojih prijatelja, poznanika, iskustva iz pisama obožavatelja, autor na svoj prepoznatljiv humorističan način jasno i britko, nikoga ne štedeći, kritizira ideal civiliziranog čovjeka - zdravlje.

Pogledaj katalog >>