Pierre de la Mure: Moulin Rouge

Romansirana biografija života francuskog umjetnika Henrija de Toulouse-Lautreca. Knjiga započinje Henrijevim djetinjstvom u kojem veseli i zdravi dječak u svako doba nešto crta. Veliki korak u njegovu životu predstavlja odlazak u Pariz na školovanje. Nakon velike proslave uoči Božića, Henri pada u krevet nakon čega kreću njegove zdravstvene poteškoće, koje će ga učiniti doživotnim bogaljem. Genijalni slikar, opterećen vlastitim plemićkim porijeklom i bolešću jedan je od najvećih predstavnika novog pravca u umjetnosti, impresionizma.

Pogledaj katalog >>

Irving Stone: Žudnja za životom: životopis Vincenta van Gogha

Romansirana biografija nizozemsko-francuskoga slikara Vincenta van Gogha (1853.-1890.). Ne samo opus, nego i život ovoga umjetnika, prožet patnjom i nerazumijevanjem okoline, njegova izopćenička sudbina, povremene i sve ozbiljnije krize koje kulminiraju samoubojstvom, već otprilike cijelo stoljeće intrigiraju pisce, povjesničare umjetnosti, mislioce, esejiste, psihijatre, ali i javnost općenito, prerastavši do danas u pravi mit. Autor ovoga romana, pripovjedač koji se osobito posvetio životopisima znamenitih osoba, utemeljio je svoje djelo na dostupnim dokumentima, te u njima pronađene podatke isprepleo s deskripcijama i dijalozima koji su katkad rekonstruirani, a katkad izmišljeni.

Pogledaj katalog >>

Avril Nicole: Ja, Dora Maar

Fikcijska rekonstrukcija ljubavne veze Picassa i Dore Maar (Dore Marković). Stvarna Dora nije nikada progovorila o toj vezi, pa je ovaj roman ispovijed-izdaja "lude ljubavi", intime jedinstvenog para ujedinjenog u ljubavi, seksualnosti i strasti za slikarstvom. Ta je "ljubav postojala. Bila je nemoguća

Pogledaj katalog >>

Karl Ove Knausgard: Moja borba

Suvremeni norveški autor u ispovjednoj maniri kroz svojevrsnu obiteljsku kroniku ispisuje vlastitu životnu priču, počevši od djetinjstva pa do smrti oca. Pritom je on kao glavni junak ove autobiografske proze svojevrsni anti-junak, razapet između gomile svakodnevnog "svačega i ničega", koji se odvijaju na potezu kućanski poslovi - roditelj, te egzistencijalne potrebe da bude sam. Podastirući svoju osobnost uronjenu u kaotičnu svakodnevnicu, on sebe izlaže bez imalo uljepšavanja, dapače, nesuzdržano otkrivajući svoje licemjerje u socijalnim kontaktima, koje mu s jedne strane ipak priskrbljuje ugodu "nepodnošljive lakoće postojanja", a s druge ga poprilično frustrira do sklonosti alkoholu i suzama.

Pogledaj katalog >>

Paula McLain: Gospođa Hemingway

 

Da bi napisala ovaj roman o braku Ernesta Hemingwaya i njegove prve supruge Hadley Richardson, autorica je istražila njihove biografije, pisma i Hemingwayeve novele. Pozadina te bolne priče o ljubavi i izdaji Pariz je dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Život u njemu uzdrmat će njihova stajališta o braku, vjernosti, monogamiji, u njemu će upoznati i poznate pisce i umjetnike toga vremena poput Ezre Pounda, Gertrude Stein, Jamesa Joycea, Picassa..

Pogledaj katalog >>

Aleksandar Solženjicin: Arhipelag Gulag: 1918-1956.

Stravično svjedočanstvo organizacije sibirskih logora, odnosno arhipelaga logora, napisano literarno, autentično i teško prokrijumčareno od izdavača, najpouzdaniji je dokument kraha logike s početka socijalističke revolucije do u kasne godine staljinističke sramne diktature. Potresno, a s dokumentima koji se nižu bez pogreške i s piščevim krvavim rečenicama. Ovaj tekst iznuđuje snagu živaca onoga koji mu pristupa suočavajući ga s ovom povijesnom zbiljom.

Pogledaj katalog >>

Alex Haley: Autobiografija Malcolma X-a

Autobiografija napisana na temelju razgovora koje je snimio novinar i publicist Alex Haley. Kao kriminalac i diler drogom Malcolm je završio u zatvoru gdje se upoznaje s ideologijom sekte crnih muslimana Narod islama, radikalnog pokreta koji se zalaže za ekonomsku i političku samostalnost crnaca. Prelazi na islam i nakon izlaska iz zatvora postaje aktivan u borbi za prava crnih muslimana te postaje njihov vođa. Na njega je izvršen atentat 1965. godine, a okolnosti ubojstva nikada nisu razjašnjene.

Pogledaj katalog >>

Slavenka Drakulić: Frida ili O boli

Roman je nadahnut životom slavne meksičke slikarice Fride Khalo, životne družice jednako tako slavnog meksičkog slikara Diega Rivere. Frida je predstavljena s aspekta boli koju je trpjela cijeloga svog života zbog brojnih bolesti još od djetinjstva, a osobito zbog teške nesreće kada joj je čelična šipka probola utrobu, a noga joj bila potpuno smrskana i kralježnica trajno oštećena. Da bi skratila vrijeme provedeno u krevetu i pobjegla od fizičke ali i duševne boli, Frida je počela slikati i tako postala jedna od najpoznatijih slikarica 20. stoljeća. Roman je strukturiran fragmentarno pa se tako bez nekog posebnog kronološkog reda izmjenjuju događaji iz Fridina života, njezin odnos s roditeljima, sestrom, njezine ljubavi. Unatoč mučnoj temi i tragičnom kraju, roman se čita u jednom dahu.

Pogledaj katalog >>