Hrvoje Šalković: Nulti meridijan

Osebujni romaneskni putopis opisuje devedeset i sedmodnevno putovanje oko svijeta na kojem autor susreće i opisuje sasvim osebujne ljude i pojave. Bez predaha i pravog odmora, autor opisuje gradove i mjesta, zaigrano i vedro, poput istinskog pustolova glorificirajući pritom umjetnost slobodnog življenja uopće.

Pogledaj katalog >>

Robert Pauletić: Led

Zbirka broji mnoštvo priča, odnosno reportaža i eseja napisanih na autorovu idiomu. Prvi dio zbirke, „Split“, sadrži eseje koji su većim dijelom već objavljeni u Slobodnoj Dalmaciji u kojima autor bilježi, kako događaje i doživljaje iz svakodnevice, tako i poznate osobe i ljepote Dalmacije. Drugi dio, „Svit“, sadrži putopisne reportaže iz cijeloga svijeta gdje je autor u posljednjih sedam godina bio, pri čemu posebnu važnost pridaje putopisima s Antarktike prema kojima je i cijela zbirka dobila ime.

Pogledaj katalog >>

Boris Veličan: Doma je lijepo, ali svugdje je najljepše

Treća putopisna knjiga ovog autora - avanturiste, filmskog producenta i putopisca - u kojem je opisano njegovo tromjesečno pješačko putovanje od Zagreba do Sahare. Ruta mu je bila od Zagreba preko Velebita do Zadra, zatim trajektom do Ancone, pješice preko Italije prema Siciliji, a onda do Tunisa i Sahare. Veličanov putopis nije klasično putopisno štivo, usmjeren je više na samog putopisca i ljude koje susreće putem, nego na krajeve kroz koje prolazi, njihovu povijest i kulturu, no zanimljiv je i osebujan opis vrlo zahtjevnog pothvata...

Pogledaj katalog >>

Joža Horvat: Besa

Kultni brodski dnevnik hrvatskog književnika izlazio je periodički u tisku šezdesetih godina za vrijeme njegova putovanja oko svijeta, a od 1973. do danas ostvaruje nova izdanja na hrvatskom i drugim jezicima. Ovo je novo izdanje u velikom formatu vremešni pisac proširio! Uz tekst ilustriran fotografijama pisca i njegove žene Renate, u knjizi su kritički osvrti vrlo uglednih pisaca, koji iznose značenje dnevnika u kontekstu novijih književnih spoznaja.

Pogledaj katalog >>

Miro Aščić: Afrika: misija na crnom kontinentu

Putopisna knjiga hrvatskog novinara u kojoj autor govori o svom četveromjesečnom boravku u Africi. Slijedom svojih doživljaja i iskustva, autor predstavlja život tamošnjih hrvatskih misionara te kroz njih dočarava svakodnevni život i ljude u ratom osiromašenoj zemlji Kongo, genocidom ranjenu Ruandu, oboljele od side u Ugandi, Pigmejce u Burundiju, slamove i dječju prostituciju u Keniji... Ukratko, autor predstavlja ljude koji čine Afriku kakva ona jest.

Pogledaj katalog >>

Jasen Boko: Na putu svile

15000 kilometara prošao je Jasen Boko od Sjana pustinje Gobi, preko Pakistana, Irana Turske.... do Splita. Zalazio je u napuštene predjele, družio se s lokalnim stanovništvom, uživao u velečanstvenim umjetninama i prirodi. Prostire pred nas nove priče i saznanja jer kako sam za sebe kaže "... spadam u one koji prave oštru distinkciju između turista i putnika.... cilj turističkog putovanja je povratak i suvenir. Cilj putnika putovanje je samo."

Pogledaj katalog >>

Sonja Porle: Anđele čuvaru crni

Autorica je u više navrata boravila u Africi, a neko vrijeme tamo je i živjela, pa je ova knjiga neka vrst autobiografske bilješke. Sadržajno, ona bi se najbolje mogla odrediti kao niz fragmenata iz suvremenog afričkog života, kako u urbanom miljeu, tako i u okruženju jednog ganskog sela. Ich - forma kojom se autorica obraća sugerira određeni ispovjedni ton koji ovdje funkcionira kao dokumentarnost ili komentar suvremene afričke svakodnevice iz usta jedne Europljanke, pa se ovakvi fragmenti mogu smatrati i malim etnološkim i antropološkim studijama o suvremenoj afričkoj zbilji i tamošnjim stanovnicima.

Pogledaj katalog >>

Ma Jian: Crvena prašina

Kina je zemlja proturječnosti i ekstrema - od prenapučenih gradova do nepreglednih pustinja, od bezbrojnih lica u masi do samoće i izolacije pojedinca koji ne može izbjeći sukob s okolinom. Junak romana umjetnik je kojeg vlastita zemlja odbacuje te on kreće na putovanje kako bi ponovno našao svoje mjesto u svijetu. Roman slavnog suvremenog kineskog pisca kojemu je objavljivanje u rodnoj zemlji zabranjeno te koji je zbog svojih djela jedva izbjegao zatvorsku kaznu.

Pogledaj katalog >>

Ben Black: Dolje pravila

Knjiga je nastala na temelju zbirke pisama i izvadaka iz dnevnika. Autor je, kao dvadesetogodišnjak, doselio u Izrael devedesetih godina 20. stoljeća, kada se činio izvjestan mir s Jordanom i Palestincima. Ben putuje zemljom, upoznaje svete gradove, živi u kibucu, sve dok jednoga dana ne dobije poziv za odsluženjem vojnoga roka. Toga se trenutka bezbrižan život pretvara u surovu stvarnost. Između domovine i sebe, Ben izabire sebe i bježi iz Izraela.

Pogledaj katalog >>

David Byrne: Biciklistički dnevnik

Poznati glazbenik, dizajner, fotograf, redatelj i pisac biciklirati je počeo ranih 80-ih godina u New Yorku kada je shvatio da biciklom može obavljati poslove po danu, a noću obilaziti klubove, otvorenja izložbi a da ne traži taksije ili najbliže postaje gradskog prijevoza. Bicikliranje se pokazalo brzim, učinkovitim i uzbudljivim te postalo njegov prozor u svijet. Na svoja putovanja nosio je sklopive bicikle i otkrivao život i ritam gradova i stanovnika vozeći njihovim ulicama. Svoje doživljaje u Berlinu, Istanbulu, Buenos Airesu, Manili, Sydneyu, Londonu, San Franciscu, New Yorku i ostalim američkim gradovima opisao je u ovim dnevnicima.

Pogledaj katalog >>

Gorčin Pačić: Letjeti – kako je to lijepo

Kao ostvarenje svoje davne želje - let oko svijeta, autor se odlučuje za smjer zapad - istok, počevši od Melbournea, preko Sydneya, Havaja, Kalifornije do New Yorka. Pasionirani putnik, koji već ima iza sebe jedno putovanje oko svijeta, autor ispisuje stranice svojih dojmova i doživljaja o mjestima koja je na spomenutom putovanju posjetio, kao i brojnim zanimljivim susretima.

Pogledaj katalog >>

Cheryl Strayed: Divljina

Autorica je tri mjeseca sama planinarila 1995. godine u dobi od dvadeset i šest godina starosti Stazom pacifičkih vrhova koji se protežu od pustinje Mojave do države Washington. Staza je duga 2.663 kilometra i u Sierra Nevadi doseže 4.000 metara nadmorske visine. Staza prolazi kroz 25 zaštićenih nacionalnih šuma i 7 nacionalnih parkova, a proglasio ju je Kongres 1968. godine. Cheryl je prošla gotovo 2.000 kilometara razračunavajući se na neki način s prošlim životom: propalim brakom, smrću majke, eksperimentiranju s heroinom... I usprkos nadljudskim naporima - uspjela.

Pogledaj katalog >>

Marlo Morgan: Tihi zov Australije

Autorica je provela četiri mjeseca s nomadskim plemenom Praaustralaca na putovanju u Divljinu. Sebe su zvali "pravim ljudima", a nju ženom koja dolazi iz svijeta "mutanata". Prešavši s njima gotovo 2000 kilometara, bosa preko isušene pustinje, ona uči o drukčijem životu. Njeno učenje uključuje i znanje o načinima liječenja zasnovanim na 50000 godina staroj tradiciji Aboridžina. Knjiga predstavlja jedinstvenu, pravovremenu i snažnu poruku upućenu cijelom čovječanstvu, a ona glasi: Nije prekasno da spasimo svoj svijet od uništavanja samo ako shvatimo da je sav život - biljke, životinje i ljudi - dio iste univerzalne cjeline.

Pogledaj katalog >>