Francesca Melandri: Eva spava

Iz dramatičnih sukoba na razmeđu Italije i Austrije s početka 20. st., te bogate povijesti nastale prožimanjem dviju kultura rađa se obiteljska priča u kojoj se zrcali usud čitavih naroda. Eva, četrdesetogodišnja stručnjakinja za odnose s javnošću u pokrajini Alto Adige (Južni Tirol) na sjeveru Italije, prima neočekivanu poruku s juga zemlje. Vito, čovjek kojega je kao djevojčica poznavala kao majčinog prijatelja teško je bolestan i želi je još jednom vidjeti. On je umirovljeni policajac koji je kasnih šezdesetih prošlog stoljeća obavljao dužnost na sjeveru u vrijeme velikih napetosti, terorizma i nasilja. Te nevolje, međutim, ne sprječavaju mladića da se zaljubi u "pogrešnu" ženu - djevojku Gerdu intrigantnog obiteljskog nasljeđa, sestru terorista i Evinu majku...

Pogledaj katalog >>

Jon Kalman Stefansson: Nebo i pakao

Dvojica mladića pritiješnjena teškim životnim okolnostima pokušavaju zaraditi kao ribari usred duge ledene zime na Islandu, nadajući se da je to samo privremeno, dok se bolje ne snađu. Ukrcavaju se na ribaricu zajedno s prekaljenim, zrelim i snažnim muškarcima kojima je njihova strast prema knjigama ništa više od "besposlice" kojoj u surovom životu nema mjesta. Na moru se digne oluja, prekida jedan mladi život i ostavlja drugoga da se sam suočava sa srazom stvarnosti i magije poezije kojoj ga srce vuče. "Nebo i pakao" prvi je dio trilogije, kojemu slijede "Tuga anđela" i "Čovjekovo srce".

Pogledaj katalog >>

Javier Cercas: Prevarant

Enric Marco, rođen 1921. godine, izazvao je skandal kada se u svibnju 2005. otkrilo da je prevarant koji je godinama lagao o svojoj prošlosti borca protiv frankizma, anarhista i preživjelog iz koncentracijskog logora Flossenbürga. Javier Cercas je nakon mnogo promišljanja odlučio ispričati njegovu priču naglašavajući kako pokušaj da shvati Enricovo ponašanje ne znači ujedno i opravdavanje i prihvaćanje. Enrica uspoređuje s Don Quijoteom, čovjekom koji je nakon 50 godina običnog života poželio živjeti fikciju, pri čemu je kroz razne funkcije koje je obnašao udovoljavao vlastitom narcizmu i želji za samopromocijom.

Pogledaj katalog >>

Primo Levi: Zar je to čovjek

Primo Levi jedan je od malobrojnih koji su preživjeli "tvornicu smrti" Auschwitz. Nacistički lageri kruna su fašizma u Europi, njegovo najmonstruoznije očitovanje. Oni predstavljaju negaciju čovječnosti i ljudskog dostojanstva bilo da se radi o žrtvama ili o mučiteljima. Svoja sjećanja na taj pakao kojeg su stvorili ljudi, autor opisuje bez mržnje, kao opomenu, sa željom da se nikada ne zaboravi.

Pogledaj katalog >>

John Williams: Stoner

Naslovni lik suzdržani je i tihi profesor engleske književnosti na malom sveučilištu u Missouriju, čiji je život mladića sa sela koji u grad dolazi studirati agronomiju promijenila magija jednog Shakespeareovog soneta. Strast prema književnosti postaje mu jedini alat i jedina obrana i utočište od životnih lomova, te autor o svome junaku u jednom intervjuu kaže: "Radio je ono što je želio raditi, gajio osjećaje prema onome što radi, vjerovao da je posao koji obavlja važan. Svjedočio je vrijednostima koje su važne (...) Za njega je predavanje posao - u dobrom, časnom smislu te riječi. Njegov mu je posao podario određenu vrstu identiteta i učinio ga onim tko jest..."

Pogledaj katalog >>

David Grossman: Do kraja zemlje

U ovom epskom romanu život glavne junakinje ispričan je kroz povijest izraelsko-arapskih sukoba od 1967. godine naovamo. Ora je žena intenzivnih emocija rastrzana između dvojice muškaraca. Ona je i majka dvojice sinova koje obožava. Odlazak njezinog mlađeg sina u rat za nju je jednostavno previše te ona kreće na putovanje koje je istovremeno bijeg od konačnih odgovora, kao i potraga za njima.

Pogledaj katalog >>

Amor Towles: Plemeniti gospodin u Moskvi

Grof Aleksandar Iljič Rostov, aristokrat i erudit, 1922. godine zbog optužbe da je napisao kontrarevolucionarnu pjesmu biva osuđen na cjeloživotni kućni pritvor u hotelu Metropol. Ostaje bez dragih predmeta i povlastica te se seli iz svog uobičajenog apartmana u tavansku sobicu iz koje promatra centar Moskve i promjene koje zahvaćaju Rusiju narednih trideset godina. Rostov svoju situaciju prihvaća, zapošljava se kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu, doživljava neobične susrete, ostvaruje ljubavnu vezu, a najveću promjenu kod Rostova pokreće devetogodišnja djevojčica koja mu je povjerena na čuvanje.

Pogledaj katalog >>

Katerina Tučkova: Boginje sa Žitkove

Kao osmogodišnja djevojčica, Dora se našla na mjestu strašne nesreće u kojoj je izgubila roditelje. Teta Surmena preuzima brigu o njoj i mlađem bratu. Odrastajući, spontano prihvaća neobične stvari kojima se bavi njezina teta. Kada ostane i bez nje, kao odrasla žena, znanstvenica etnologinja, istražujući fenomen žitkovskih boginja, žena koje su sačuvale drevne okultne prakse sve do 20. stoljeća, počinje uviđati kako su se okrutno niti sudbine mrsile oko žena iz njezine porodice, tek naslućujući vlastito mjesto u njoj...

Pogledaj katalog >>

Thomas Hillerband: Kradljivac kave

Krajem 17. stoljeća kava postaje sve popularniji napitak u Europi, no monopol nad proizvodnjom ima Osmansko carstvo. Obediah Chalon, londonski prevarant i špekulant, posebno je zainteresiran za otkrića na području prirodnih znanosti. Nakon što na burzi izgubi čitav imetak bježi u Amsterdam gdje ga Nizozemska istočnoindijska kompanija šalje da prokrijumčari zrna kave iz jemenske Moke i tako prekine turski monopol. Obediah skuplja neobičnu ekipu pustolova i kreće na opasno putovanje. Napeti pustolovni roman nudi izvrstan uvid u društvenu i politički situaciju u Europi u 17. stoljeću.

Pogledaj katalog >>

Meelis Friedenthal: Pčele

Mladi Laurentius pristiže iz Leidena kako bi nastavio svoje studije u estonskom gradu Dorpatu (danas Tartu) koji je sveučilišno središte u 17. stoljeću. No, uslijed teške oskudice koja je poharala Estoniju u to doba, ljudi osiromaše i duhom, a zdrav razum uzmiče pred praznovjerjem. Duhovna klima njemu nove sredine ne podržava prodor prirodnih znanosti u skladu s njegovim očekivanjima, ali ipak pokušava razumjeti običaje zajednice u kojoj je kao pridošlica uvijek pomalo sumnjiv i čudan. Tim više što za svoje boljke traži lijeka izvan uobičajenih postupaka poput puštanja krvi... Autor kroz stvarne povijesne događaje opisuje razvoj medicine dok je u pridodanoj napomeni sumirao probleme znanosti 17. stoljeća, a za ovaj roman nagrađen je nagradom Europske unije za književnost 2013. godine.

Pogledaj katalog >>

Richard Flanagan: Uskim putom duboko na sjever

Naslov romana preuzeti je stih iz čuvenoga haibuna haiku pjesnika iz 17. stoljeća Matsua Basha. Glavnoga junaka, mladoga liječnika iz Tasmanije, japanska je vojska 1942. prilikom osvajanja Singapura zarobila zajedno s 22.000 Australaca. U neljudskim uvjetima sijamske džungle umiru kao muhe, mučeni glađu i prisilnim radom na izgradnji željeznice. Dorrigo Evans kao liječnik pokušava svoje supatnike zaštititi od okrutnoga japanskog zapovjednika, pri čemu nastoji sačuvati i vlastiti život i zdrav razum u ratnom zarobljeničkom paklu prisjećajući se svoje mladenačke ljubavi. Za ovaj roman, ocijenjen kao "epopeja o ljudskosti u nepodnošljivim okolnostima i borbi za život i ljubav" autor je nagrađen prestižnom nagradom Booker 2014. godine.

Pogledaj katalog >>

Ljudmila Evgen'evna Ulickaja: Jakovljeve ljestve

Obiteljska saga obuhvaća živote nekoliko generacija. Autoričin stil proteže se od fiktivne naracije do korištenja vlastite epistolarne ostavštine, u okvirima ruske povijesti od 1907. do 2011. godine. Okosnicu romana čini problematika obiteljske razdvojenosti u srazu povijesnih, društvenih i kulturoloških mijena. Početak priče je izravan u činu predstavljanja svih naraštaja odjednom. Upoznajemo tako lik Nore Osecke, kazališne umjetnice, u novoj životnoj ulozi majke, koju otac obavještava o smrti njene bake Marusje. Nora nasljeđuje škrinju od vrbovine s pismima koja svjedoče o životu njena djeda Jakova, nesuđenog glazbenika. Spisateljica u fabulu upliće tematske motive umjetnosti, kroz vizure kazališta, plesa i glazbe, ukazujući na snagu ljepote i kreativnosti kao pokretača ljudske egzistencije.

Pogledaj katalog >>

Thomas Hillenbrand: Kradljivac kave

Krajem 17. stoljeća kava postaje sve popularniji napitak u Europi, no monopol nad proizvodnjom ima Osmansko carstvo. Obediah Chalon, londonski prevarant i špekulant, posebno je zainteresiran za otkrića na području prirodnih znanosti. Nakon što na burzi izgubi čitav imetak bježi u Amsterdam gdje ga Nizozemska istočnoindijska kompanija šalje da prokrijumčari zrna kave iz jemenske Moke i tako prekine turski monopol. Obediah skuplja neobičnu ekipu pustolova i kreće na opasno putovanje. Napeti pustolovni roman nudi izvrstan uvid u društvenu i politički situaciju u Europi u 17. stoljeću.

Pogledaj katalog >>

Etgar Keret: Pizzerija Kamikaze i druge priče

Autor čija su djela nagrađena uglednim međunarodnim nagradama, a čije se knjige “najčešće kradu u izraelskim knjižarama i najviše čitaju u izraelskim zatvorima“, potvrdio je ovom zbirkom kratkih priča status jednog od najpopularnijih suvremenih izraelskih književnika. Keretove priče obiluju humorom, apsurdom i grotesknim likovima, poput zloduha koji krade ljudske talente, patuljka prerušenog u djevojčicu i samoubojice koji nakon smrti vodi vrlo dinamičan zagrobni život.

Pogledaj katalog >>

Afonsko Cruz: Cvijeće

Glavne su teme ovog romana pamćenje, ljubav, gubitak, te prizivanje zaboravljenog. Djelo je to u kojem autor progovara o tome kako život oblikuje i gradi naš identitet. Glavni lik, gospodin Ulme, nakon pretrpljenog moždanog udara gubi emocionalnu memoriju. Sjeća se, primjerice, latinskih imena biljaka i svog bankovnog pina, no ne pamti prvi poljubac ni prijatelje iz djetinjstva... Pripovjedač, sredovječni novinar, opsjednut vlastitim životnim frustracijama, pokušat će starcu pomoći vratiti izgubljeno. Međutim, zadatak nije nimalo lak, jer se ispostavlja da ono što nas određuje kao osobe jest naš odraz u očima i srcima ljudi koji nam prolaze kroz život. Djelo je dubinska refleksija o prolaznosti, ali ujedno i ozbiljna kritika svijeta, čija beskrupulozna okrutnost zatire ono neprocjenjivo - osjećajnost i toplinu ljudskih odnosa.

Pogledaj katalog >>

A sve ih možeš pronaći i na našim pravim policama :)

E knjige

Pogledaj katalog >>