Waris Dirie, Cathleen Miller: Pustinjski cvijet - neobično putovanje pustinjskog nomada

Istinita priča o životu Waris Dirie, žene koja je kao nepismena trinaestogodišnja djevojčica pobjegla od nomadskog i okrutnog, naročito prema ženama, života u somalijskoj pustinji. Postala je vrhunska manekenka, ali i borac za ljudska prava u svojstvu izaslanice Ujedinjenih naroda.

Pogledaj katalog >>

Sebastian Barry: Tajno pismo

Stara umobolnica u irskom gradiću Roscommonu u kojoj je vremešna Roseanne McNulty provela većinu svog života, nalazi se pred zatvaranjem. Prije nego što će je napustiti, Roseanne počinje pisati priču o svom životu u nadi da će jednom netko pronaći tajni rukopis, nadahnutu ispovijest o odrastanju i mladosti, ljubavi i ljepoti, o ljudima, patnji, ratu... Njene zabilješke doimlju se i kao skrivena povijest Irske koja je oživljena u njenim zapisima i razgovorima s psihijatrom, dr. Greneom, ali i kao usporedna povijest tisuća žena koje su, baš poput nje, nestale u umobolnicama i samostanima samo zato jer su zanijele izvan braka ili su ih muževi odbacili. Dojmljiva priča o životu obilježenom patnjom i predrasudama, a istodobno prepunom ljubavi, strasti i nade.

Pogledaj katalog >>

Paulina Chiziane: Niketche - priča o poligamiji

Rami, zrela, tradicionalna i podložna žena, otkriva da se iza muževih izostanaka iz kuće kriju mnoge ljubavnice i nezakonita djeca. Tada se odlučuje suočiti s njegovim drugim ženama kako bi obranila svoju ljubav, no otkriva da su one u još goroj situaciji te im počinje pomagati. Mozambička spisateljica nas kroz njihove priče upoznaje s tradicijom svoga kraja u 21. stoljeću, različitim mišljenjima samih afričkih žena opoligamiji i njihovom društvenom statusu i pravima, koji su obilježeni drastičnim razlikama u muško-ženskim odnosima na sjeveru i jugu zemlje.

Pogledaj katalog >>

Ayaan Hirsi Ali: Nevjernica - moj život

U prvom dijelu “Nevjernice” Ayaan Hirsi Ali je petogodišnjakinja koja sjedi na travi dok je baka poučava imenima predaka, koja sva somalijska djeca moraju znati. "Dobro ih upamti", upozorava je baka. "Oni su tvoja krv... Ne budeš li ih poštivala, bit ćeš prokleta. Bit ćeš ništa. Imat ćeš nesretan život i umrijeti sama." Tako počinje izvaredna priča o ženi iz nomadske obitelji, obrezanoj u djetinjstvu, podučavanoj od radikalnih učitelja u Keniji i Saudijskoj Arabiji, naučenoj da će se, otkrije li kosu, dogoditi grozne tragedije.

Pogledaj katalog >>

Slavenka Drakulić: Kao da me nema

Novo izdanje romana proslavljene hrvatske književnice, prevedenog na mnoge strane jezike, u kojem autorica u obliku dnevnika progovara o silovanju žena tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Glavna je junakinja djevojka, označena kao S., dakle svedena na slovo, te njena potresna priča kroz koju je izražena srž ratne surovosti, dok ona, nasilno otrgnuta od svoje životne svakodnevice prije rata, ipak pokušava preživjeti i doživjeti vlastitu budućnost.

Pogledaj katalog >>

John Shors: Pod mramornim nebom

Roman posvećen jednoj od najljepših građevina mogulske i svjetske arhitekture - Taj Mahalu, sagrađenom u Agri, Indija, u razdoblju od 1630. do 1654. godine. Prema predaji, šah Jahan sagradio je svojoj preminuloj supruzi mauzolej koji oslikava svu njezinu ljepotu i karakter. Roman prati priču o šahi i njegovoj supruzi, izgradnju mauzoleja kao i borbu za nasljedstvo među šahovom djecom.

Pogledaj katalog >>

Natascha Kampusch: 3096 dana

Četiri godine nakon što je pobjegla od otmičara u čijem je zatočeništvu bila od desete godine do punoljetnosti N. Kampusch odlučila je ispripovijedati svoju priču o otmici, među ostalim, kako bi se suprotstavila mnogim stereotipima i predrasudama koje su prema njoj kao žrtvi imali mediji i dobronamjernici. Stil ovog autobiografskog štiva gotovo je novinarski objektivan, posebice pri opisu nasilja koje je psihički poremećen muškarac vršio nad ovom djevojkom. Knjiga je svjedočanstvo o samoodržanju ljudskog duha koji preživljava, raste i jača u tamnici i pobjeđuje zlo.

Pogledaj katalog >>

Betty Mahmoody, William Hoffer: Ne dam svoje dijete

Američka domaćica Betty nije ni sanjala da će se njen život dolaskom u Iran pretvoriti u pravi pakao. Tek u Iranu njen muž otkriva svoje pravo lice - on je vjerski fanatik, žena je za njega drugorazredno biće, a dijete njegovo vlasništvo...

Pogledaj katalog >>

Siba Shakib: U Afganistan Bog dolazi još samo plakati

Prigodom jednoga od svojih brojnih putovanja u Afganistan, iranska snimateljica dokumentarnih filmova u jednome izbjegličkom logoru susrela je junakinju ovoga romana, Shirin-Gol, koja joj pripovijeda o svom životu - tipičnoj sudbini afganistanskih žena, određenoj stotinama godina starom i zapečaćenom tradicijom. Odrasla je usiromaštvu, vjerovanju u Kuran, i odgojena u duhu islamskih predodžaba o ženi. Kad Rusi upadaju u njezinu zemlju, ona je još mala djevojčica. Njezin otac i braća povlače se u brda i priključuju mudžahedinskom pokretu, dok sestre krše pravila, podižu veo i zavode ruske vojnike, ali samo zato da bi ih mogle ubiti. Nakon što im je selo razoreno, žene bježe u glavni grad Kabul, gdje Shirin-Gol mora pohađati rusku školu, što će se odraziti na njezino sazrijevanje. Kao djevojka stupa u brak s muškarcem kojemu je dodijeljena u ime kartaškoga duga, potom proživljava brojne progone i nasilja, da bi naposljetku bježala od talibanskoga režima..

Pogledaj katalog >>

Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca

Marjam je tek petnaest godina kad je pošalju u Kabul da se uda za trideset godina starijeg Rašida. Gotovo dva desetljeća kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora napustiti svoj dom i stupiti u Marjamino nesretno domaćinstvo. 

Pogledaj katalog >>

Margaret Atwood: Sluškinjina priča

Nagrađivani roman iz 1985. godine. Radnja se odvija u opustošenoj zemlji, imaginarnoj teokratskoj Republici Gileadu, koju je potrebno ponovno napučiti. S tim ciljem, uloge žena su ograničene, ne smiju raditi, pa niti išta čitati, jedino biti sluškinje i strojevi za rađanje. Podijeljene su u Supruge, Marte, Tete i Sluškinje. Ove posljednje, rijeke su koje su još sposobne rađati, pa su prisiljene biti ljubavnicama moćnih muškaraca i povećati natalitet.

Pogledaj katalog >>

Jedna žena u Berlinu: [dnevnički zapisi od 20. travnja do 22. lipnja 1945.]

Istinita priča o mukama i stradanju njemačkih žena od strane pobjedničke vojske SSSR-a u zadnjim mjesecima Drugog svjetskog rata u Berlinu. U ruševinama grada skrivaju se njemački starci, žene i djeca, a njihov život sveden je na borbu za preživljavanje - gladni, izmučeni i prestrašeni, oni su žrtve iživljavanja sovjetskih vojnika, pri čemu je najokrutnija sudbina zadesila upravo žene. Autorica ovih zapisa njemačka je novinarka Marta Hillers koja je osobno proživjela događaje koei opisuje, a zbog mučnih svjedočanstava objavljivanju su se protivili i Sovjeti i Nijemci, te je djelo prvi put objavljeno u Americi.

Pogledaj katalog >>

Alice Walker: Boja purpura

Roman američke spisateljice, koji je 1983. godine ovjenčan Pulitzerovom nagradom, a 1985. godine je Steven Spielberg prema njemu snimio istoimeni film. Celie je neobrazovana mlada crnkinja koja piše pisma Bogu, povjeravajući mu kako je siluje otac, kojemu je rodila dvoje djece, a on joj ih je oduzeo. Udovac sa troje djece, Gospodin, poželi oženiti Celinu mlađu sestru Nettie, ali otac to ne dopusti, već mu ponudi Celie, kako bi je se riješio. Nakon premišljanja Gospodin je oženi, ali je onda zlostavlja, jednako kao i njegova djeca. Radnja ovog epistolarnog romana opisuje iznimno težak i obespravljen život afroameričke žene na početku 20. stoljeća na američkom jugu.

Pogledaj katalog >>

Sapphire: Guraj

Claireece Precious, siromašna, nepismena i HIV pozitivna šesnaestogodišnjakinja iz Harlema koja godinama trpi roditeljsko zlostavljanje te odbacivanje društva, po drugi je put trudna s vlastitim ocem, koji ju redovito siluje. No ulaskom u posebni pokusni obrazovni program u kojem će naučiti pisati te dobiti potrebnu podršku, postupno će vratiti kontrolu nad vlastitim životom i promijeniti svoju sudbinu. Ova potresna i eksplicitna knjiga predložak je nagrađivanom filmu „Precious“.

Pogledaj katalog >>

Stephen King: Rose Madder

“Rose Madder” je mračna pripovijest o sudbini žene u braku sa surovim, lukavim i pokvarenim policajcem i njezinoj borbi za dostojniji život. Novi roman Stephena Kinga, napeti triler protkan ljubavnom pričom, dokaz je postojane visoke književne kvalitete autora.

Pogledaj katalog >>