Igor Štiks: Elijahova stolica

Richard Richter, pedesetogodišnji austrijski pisac nakon bračnog brodoloma odluči se iz Pariza vratiti u rodni Beč u stan tete Ingrid s kojom je odrastao. Slučajnim pronalaskom jedne plave bilježnice iz drugog svjetskog rata i majčina pisma muškarcu, otkriva obiteljsku tajnu. Potraga za pravim ocem, sarajevskim Židovom Jakobom Šnajderom, dovodi ga u Sarajevo na početku rata 1992. godine.

Roman je 2006. godine nagrađen nagradama Ksaver Šandor Đalski i Kiklop.

Pogledaj katalog >>

Mirko Kovač: Grad u zrcalu : obiteljski nokturno

Roman se kreće u odrednicama autobiografskog i obiteljskog retrospektivnog poniranja u život na prostoru Trebinja, Nikšića i Dubrovnika. Roman koji je nastajao dugo vremena sazdan na sjećanju što je, kako pisac navodi, jedini život, pokazuje piščevo odrastanje, poantirani odnos prema ocu i, što mu je dalo prostor, život u svom zavičaju te kasnije sublimnom odnosu prema Gradu u zrcalu.

Roman je 2008. godine nagrađen godišnjom nagradom za književnost "Vladimir Nazor" te književnom nagradom "Meša Selimović".

Pogledaj katalog >>

Goran Vojnović: Smokva

Tri generacije jedne obitelji proživljavaju svaka svoju veliku ljubav u tri nesretna braka. Najmlađi u tome nizu, Jadran, prikupljajući dijelove svoje obiteljske povijesti ne bi li sastavio slagalicu i tako napokon razumio i sama sebe, pokušava spasiti brak koji nagriza nesigurnost i razapetost između potrebe za individualnom slobodom i istovremene potrebe za stvarnom i dubokom povezanošću s bližnjima.

Za roman Smokva Goran Vojnović je 2017. godine dobio nagradu Kresnik koja se svake godine dodjeljuje za najbolji roman objavljen u Sloveniji.

Pogledaj katalog >>