Selçuk Altun: Bizantski sultan

Roman alternativne povijesti. U ovome romanu posljednji bizantski car Konstantin XI. nije ubijen 1453. prilikom osmanske opsade I konačnog pada Carigrada, već je uspio pobjeći lađom u Italiju. Ostatak života proveo je skrivajući se u Italiji uzevši majčino prezime. Više od pet stoljeća poslije trojica misterioznih muškaraca obraćaju se mladom profesoru koji se nakon studija u Americi vratio u Istanbul. Tvrde da pripadaju tajnom udruženju Nomo, čija je misija ispuniti posljednju Konstantinovu želju, a upravo on, kao idući bizantski car, ima mogućnost zauvijek promijeniti tijek povijesti. Uzbudljiva kombinacija povijesnog romana i trilera u kojem se vrijeme i prostor isprepliću, kao i napeta radnja, ono su što odlikuje ovo djelo.

Pogledaj katalog >>

Elif Safak: Crno mlijeko - o pisanju, majčinstvu i unutarnjem haremu

Hrabra knjiga o postporođajnoj depresiji iz pera sjajne turske autorice Elif Safak. Radi se o njezinom dubokom promišljanju o književnosti, majčinstvu i duhovnom blagostanju. Nakon rođenja prvog djeteta pala je u osobnu krizu te opterećena osjećajima krivnje i anksioznosti nije mogla pisati. Pročitajte kako su joj u tome pomogle druge istaknute spisateljice koje su imale slična iskustva. Kako pomiriti majčinstvo i umjetničko stvaralaštvo u društvu u kojem dominiraju muškarci sukob je kojega ovom knjigom autorica rješava. Doista iskrena, intimna, živopisna pa i duhovita knjiga.

Pogledaj katalog >>

Ciler Ilhan: Izgon

Izgon je zbirka kratkih priča, a nakon svake pročitane osjećat ćete se kao da ste pročitali roman. Posvećena je onima koji su isključeni iz svojih zajednica, obitelji, domovina,… Čitatelj dobiva uvid u njihovo stanje svijesti te jasni pogled u njihove svjetove. Autorica se ne libi prihvatiti teških tema koje su prisutne u njezinom okruženju. Sve ono što mi gledamo na televiziji ili na news portalima o tim temama ona pretače u narativ u kojega se svatko može uživjeti.

Pogledaj katalog >>

Ahmet Hamdi Tanpinar: Institut za namještanje satova

Ovo je klasik turske književnosti koji modernizaciju izlaže poprilično zabavnoj parodiji. U središtu zbivanja nalazi se Hajrij Irdal i njegov aljkav i jalov pokušaj da postane netko i nešto. Osnivanjem apsurdnog Instituta za namještanje satova i on dobiva svoju priliku. Autor pod povećalo stavlja ljudsku uskogrudnost, mentalnu tupost, nepotizam, ambiciju bez pokrića te nedostatak pravih vrijednosti u životu. Oprezno, možda ćete pronaći i tragove našeg nesretnog društva na ovim stranicama.

Pogledaj katalog >>

Nedim Gürsel: Allahove kćeri

Ovo je pripovijest o djetinjstvu. O djetinjstvu pripovjedača, Islama i konačno moderne Turske. Autor isprepliće religiju, povijest i politiku te svoje osobne povijesti. Priču čitamo iz više perspektiva, a ona je u konačnici svjedočanstvo jedne religije sa svim svojim ljepotama i strahotama. Roman je u trenutku objavljivanja (2008.) izazvao kontroverze u islamskim krugovima pa čak i osudu autora zbog vrijeđanja islama, ali već u sljedećoj godini dobio je Nagradu za slobodu misli koju dodjeljuje turska zajednica nakladnika.

Pogledaj katalog >>

Hakan Günday: Još

Roman Još bio je jedan od najzapaženijih romana objavljenih 2013. u Turskoj. Uzrok tome je što se izravno bavi aktualnim društveno-političkim zbivanjima – migrantskom krizom. Priča je ispričana iz perspektive turskog tinejdžera Gaze čiji je otac bezobzirni krijumčar ljudi. U ovom romanu možete pročitati, na dosad nezabilježen način, zastrašujuću i brutalnu istinu o trgovini ljudima i ilegalnom transportu imigranata. Droga, kriminal, silovanja,… Ovo definitivno nije knjiga za one slabijeg želuca.

Pogledaj katalog >>

Ayfer Tunç: Luda knjiga - sasvim pogrešno ispripovijedana kratka povijest jedne ludnice

Kao što i sam naslov sugerira, ova knjiga je luda. Radi se o doista neobičnoj i zanimljivoj knjizi. Ono što je obilježava jest  ogroman broj likova koje čitatelj upoznaje. Preko 300 likova koji su na neki način povezani s tom bolnicom smještenom na obali Crnog mora, a koja nema pogled na to isto more. Neki od likova su samo spomenuti, neki se stalno vraćaju, neke upoznajemo detaljno. Okosnicu radnje čini predavanje jednog profesora nakon kojega osoblje i pacijenti konzumiraju tortu s marihuanom i tek tada kreće ludilo.

Pogledaj katalog >>

Murat Menteš: Posljednji veteran rata za nezavisnost

Ovog pisca često uspoređuju s Tarantinom i Palahniukom, a to je valjda dovoljno dobra referenca da požurite u knjižnicu. U zadnje vrijeme je dosta popularna pa ne bi bilo na odmet rezervirati svoj primjerak. Radi se o suludoj pustolovini stogodišnjeg veterana Ruhija Mudžereta i njegovoj borbi protiv Manipulatora mozgova. Ova će vas knjiga dosta nasmijati, ali i navesti na razmišljanje.

Pogledaj katalog >>

Orhan Kemal: Murtaza

Murtaza je neka vrsta turskog Don Quijotea. On je prerevan u obavljanju svojih dužnosti, suludo discipliniran i predan radu. Radi kao noćni čuvar u siromašnoj gradskoj četvrti, a zatim kao čuvar u tvornici za preradu pamuka. Tragikomičan lik koji posao stavlja ispred svega pa i ispred vlastite obitelji. Murtaza je ustvari karikatura poštenog čovjeka, istovremeno tužan i zabavan roman koji ne smijete propustiti.

Pogledaj katalog >>

Elif Shafak: Majstor i ja

Povijesni roman turskog pisca Elifa Shafaka o indijskom dječaku Džihanu koji kao slijepi putnik dospijeva u Istanbul – Osmanlijsku prijestolnicu koja je u tom trenutku bila na vrhuncu svoje moći.  Njegov je put pun opasnosti, ali i prijateljstva. Spletom okolnosti upoznaje graditelja Sinana pod čijim će mentorstvom i sam postati graditeljem. Sinan je povijesna ličnost, živio je u 16. stoljeću i smatran je jednim od najboljih arhitekata tog doba.  Ovo je roman o umjetnosti, graditeljstvu i znanju, a naći će se tu i ljubavna priča, kao i intrigantni zapleti koji će ovu knjigu učiniti još uzbudljivijom. Vrhunski višeslojni roman od kojega se nećete odvajati.

Pogledaj katalog >>

Hakan Günday: Malo je sve

Malo je sve potresan je roman o djevojčici i dječaku kojima je djetinjstvo oduzeto te zamijenjeno grubom borbom za opstanak. Ona ima 11 godina i prisilno je udana za vjerskog vođu, dok je dječak sin pljačkaša koji se nalazi u zatvoru. Njihovi životi se isprepliću na jednom groblju, a ponovno se susreću nakon 40 godina. Ovaj roman govori o nasilju nad djecom, ljubavi i mržnji, pohlepi… Ako bi ga morali opisati u jednoj riječi, to bi bila - surovost.  

Pogledaj katalog >>