Bram Stoker: Dracula

Na samom početku, naravno, mora biti najpoznatiji vampir svih vremena, onaj kojeg se prvog sjetimo kad čujemo riječ vampir. Ovaj apsolutni klasik i začetnik svih daljnjih verzija i vizija vampira koji su došli nakon njega napisan je u epistolarnoj formi. Dnevnički zapisi, brzojavi, pisma, bilješke iz brodskih dnevnika te izresci iz novina pridonose realističnosti ove fantastične pripovijesti. Simboli kasnoga viktorijanskoga društva uspješno su suprotstavljeni u djelu (krvožedni grof i građanska obitelj, mahnita strast i dražesne emocije, tjelesno i erotsko naspram produhovljene ljubavi...). Jedan od najpopularnijih romana u povijesti nerijetko je bio podloga filmovima, stripovima, glazbi, pa i drugim knjigama.

Pogledaj katalog >>

Dacre Stoker i Ian Holt: Drakula Nemrtvi : nastavak izvornog klasika

Četvrt stoljeća nakon dramatičnog kraja Drakule, 1912. godine, Quincey Harker, sada već odrasli sin Jonathana i Mine Harker, napušta školovanje kako bi se posvetio kazalištu te sudjeluje u pripremi kazališne predstave "Drakula", koju režira i producira osobno Bram Stoker. Predstava ga uvlači u svijet zastrašujućih tajni koje skrivaju njegovi roditelji i suočava ga sa zlom koje nije mogao ni zamisliti. Jedan za drugim, članovi junačke družine koja je prije četvrt stoljeća porazila Drakulu, stjerani su u kut i bivaju eliminirani. Je li Drakula preživio napad i krenuo u osvetnički pohod ili neka druga sila nemilosrdno uništava sve koji su bili u vezi s Drakulom?  Nastavak klasika o grofu Drakuli napisan je na temelju vlastitih bilježaka Brama Stokera o likovima i radnji tog planetarno popularnog horora. Roman je podržan od strane obitelji Stoker kao jedini službeni nastavak originalnog klasika.

Pogledaj katalog >>

Anne Rice: Razgovor s vampirom : prva knjiga kronike o vampirima

Jedan od neizostavnih romana kada je riječ o vampirima, i prvi u nizu iz planetarno popularne sage o vampirima čija je ekranizacija proslavila i slavnog Brada Pitta. Davno je to bilo, da, ali neki od nas se toga jako dobro sjećaju... Priča će vas odvesti u New Orleans, idealno ookruženje za ovu atmosferičnu i bogatu priču o dekadenciji, prokletstvu i neutaživoj žudnji za krvlju. Ako vam se svidi Razgovor s vampirom, svakako onda pročitajte i nastavke - Vampir Armand, Pandora, Princ Lestat i Violina koje možete naći na našim policama. 

Pogledaj katalog >>

Sheridan Le Fanu: Carmilla

Poznata novela irskog novinara i pisca, značajnog za razvoj gotičke književnosti i prethodnika popularnih vampirskih romana. U središtu misterioznih zbivanja je mlada djevojka koja živi usamljena sa svojim ocem u dvorcu koji je udaljen od sela. Kada u njihov život ulazi prekrasna i tajanstvena djevojka Carmilla, počinje niz čudnih događaja.

Pogledaj katalog >>

Elizabeth Kostova: Povjesničarka

Roman čija se radnja istodobno odvija u tri različita vremenska razdoblja dvadesetog stoljeća, a središnju temu predstavlja potraga za legendarnim Vladom Tepešom Drakulom, za kojeg neki istraživači pretpostavljaju da je možda živ. Potraga za njim započinje još tridesetih godina dvadesetog stoljeća, kada je znatiželju profesora Bartolomewa Rossija zaokupila jedna neobična knjiga. Međutim, stravični i krvavi događaji ubrzo su ga natjerali da odustane. Knjigu dvadeset godina kasnije pronalazi njegov student Paul, ali i on odustaje od pokušaja da riješi zagonetku, a kasnije i nestaje, da bi, nakon sljedećih dvadeset godina, fatalnu knjigu pronašla njegova kći.

Pogledaj katalog >>

Richard Matheson: Ja sam legenda

Roman američkog autora znanstveno-fantastične, horor i fantastične proze i scenarija objavljen još 1954. godine doživio je tri filmske adaptacije: 1964. (The Last Man on Earth), 1971. (The Omega Man) i 2007. pod naslovom “Ja sam legenda” u kojem glavnu ulogu igra Will Smith. Radnja romana je smještena u Los Angeles, u 1976. godinu koja je u vrijeme nastanka romana bila budućnost. Ovo djelo imalo je velik utjecaj na razvoj suvremenog vampirskog/zombi žanra kao i na popularizaciju teme globalne apokalipse uzrokovane neizlječivom zarazom.

Pogledaj katalog >>

George R. R. Martin: Grozničavi san

Abner Marsh, prekaljeni kapetan parobroda, dočekao je 1857. godinu u teškoj financijskoj situaciji nakon što je zbog oštre zime i leda izgubio flotu. Spasonosno rješenje nalazi u ponudi uglađenog tajanstvenog gospodina Yorka. York mu daje novac za izgradnju veličanstvenog parobroda kojim će njih dvojica zaploviti prema New Orleansu. No Abner ubrzo otkriva neobične vampirske navike gospodina Yorka i njegovih prijatelja i upliće se u Yorkov sukob sa opasnim i moćnim vampirom Julianom.

Pogledaj katalog >>

Vampirske priče : zbirka kratkih horor priča

Zbirka dvadeset i četiri priča s Petog festivala fantastične književnosti 2006. godine koja je prvi put imala zadanu temu: Jure Grando, najpoznatiji istarski i hrvatski vampir iz Kringe u blizini Tinjana, koji je prema današnjim saznanjima poslužio kao inspiracija viktorijanskog književnog vampira. Hrvatski autori zastupljeni u ovoj zbirci svaki ima svoju viziju i nadahnuće za to mistično stvorenje, pa čitatelj nalazi različita stajališta, motive, radnje, likove, vrijeme i mjesta radnje…

Pogledaj katalog >>

John Ajvide Lindqvist: Pustite me unutra

Oskar živi s majkom u predgrađu Stockholma, u školi ga zlostavljaju vršnjaci, osjeća se bespomoćan i posve usamljen. Stvari će se preokrenuti kada se u susjednu kuću doseli Eli, čudna djevojka koja živi s još čudnijim muškarcem... Roman ovog suvremenog švedskog autora napeto je štivo u kojem se na osebujan način isprepliću priča o vampirima, buđenje ljubavi, kriminal te razne društvene izopačenosti. Premda započinje radnju u svijetu dvanestogodišnjeg dječaka, Lindqvist grebe po tamnom dnu poroka i prljavih strasti te suočava s teškim socijalnim temama i pojavama autentičnog zla. Nakon što je u skandinavskim zamljama privukao izniman broj čitatelja, roman je poslužio i kao predložak za film, koji je naišao na iznimno dobar odjek kod švedske publike i filmske kritike, a potom je snimljena i holivudska verzija.

Pogledaj katalog >>

Ange: Kletva krvi : vampiri u Versaillesu

U Versaillesu danas stoluje Louis XXIV, nose se Missonijeve krinoline, tulumari u diskačima, a sedamnaestogodišnja Angélique je u središtu dugogodišnjeg sukoba između dvije velike aristokratske obitelji - jedne anđeoskog, a druge demonskog podrijetla. Ali anđeli i demoni u 21. stoljeću nisu isti kao nekada...

Pogledaj katalog >>

Viktor Olegovič Pelevin: Sveta knjiga vukodlaka

Središnja tema ovog romana je vampirizam u Rusiji. Naime, junakinja ovog romana je A Huli, "stara lija" koja se bavi prostitucijom u luksuznom moskovskom hotelu Nacional. U ljudskom obličju, ona djeluje preko internet stranice: http://www-kurve.ru. Zaplet romana nastaje kad lukava ljepotica-vampirica sretne obavještajnog vuka Sašu Serog, a između njih plane nevjerojatna ljubav... No, u romanu ne nedostaje ni politike, medijskih manipulacija, sumnjivih tranzicijskih manevara. Viktor Pelevin, inače inženjer po zanimanju, autor je niza popularnih djela od kojih su neka objavljena u hrvatskoj: "Generation P", "Omon Ra", "Vijesti iz Nepala", "Kaciga užasa" i "Dijalektika prijelaznog perioda".

Pogledaj katalog >>

Boris Perić: Vampir

Višeslojan, okultni roman, djelo ozbiljnih ambicija po uzoru na klasike žanra Anne Rice i Brama Stokera, koje spaja fantastiku i kriminalistiku, tradiciju gotskog romana s elementima klasične medicine: psihoanaliza, medicina, genetika, bio-etika (klinički vampirizam, hematofilija, hematodipsija). Radnja romana događa se u suvremenom Zagrebu sa svim problemima i realnošću aktualnih zbivanja. Središnje mjesto zauzima priča o najstarijem istarskom (i europskom) vampiru Juri Grandu (bazirana na autentičnoj legendi iz Pazina u 17. stoljeću). Dio romana tematizira Istru koju je po legendi obitavao velik broj fantastičnih, mitskih bića: štriga, štriguna, mora. Pritom autor koristi vlastito istraživanje kao i korištenje povijesne i stručne literature. Također, roman prati povijest pojave motiva vampira u književnosti (od Byrona do Stephena Kinga).

Pogledaj katalog >>

Richelle Mead: Vampirska akademija

Glavna junakinja je sedamnaestogodišnja Rose koja je dhampir – polučovjek - poluvapmir. Ona je i najbolja prijateljica te čuvarica vampirice i morojske princeze Lisse, a obje pohađaju akademiju sv. Vladimira gdje imaju predmete poput Tjelesna straža i osobna zaštita, Ponašanje i fizioligija životinja te Slavenska umjetnost. Rose i Lissa povezane su na poseban način, obje će iskusiti zabranjenu ljubav, a nisu se snašle ni sa školskim obvezama. No, stvari su puno opasnije izvan ograda Akademije. U vanjskom svijetu žive strigoi - najmoćniji i najopasniji vampiri na svijetu, koji imaju vlastite planove za Lissu... 2Sestre po krvi" je  debitantski roman autorice Richelle Mead koja je napisala još 5 nastavaka fantasy sage Vampirska akademija.

Pogledaj katalog >>

Matt Haig: Radleyjevi

Peter i Helen Radley sa svojom djecom Klarom i Rowanom žive mirnim provincijskim životom u manjem mjestu Bishopthorpe. Iako naizgled normalna obitelj, Peter i Helen čak i od svoje djece kriju da su zapravo vampiri koji su se odlučili na život apstinenata – što objašnjava promjene koje Klara i Rowan svakodnevno sve više doživljavaju. Njihov život se drastično mijenja nakon što Klara napadne mladića, zbog čega u njihove život ulazi ujak Will kojeg zapravo nitko ne želi blizu sebe...

Pogledaj katalog >>

Charlaine Harris: Serijal o Sookie Stackhouse

Zahvaljujući sintetičkoj krvi vampiri su napokon "iskoračili iz lijesa" i postali punopravni stanovnici Zemlje. Sookie Stackhouse je mlada konobarica u Merlotteovom baru u gradiću Bon Temps u Louisiani. Život joj otežavaju telepatske sposobnosti zbog kojih joj tuđe misli ulaze u svijest. Sookie je oduvijek željela upoznati vampire i saznati više o njihovom životu, pa ju je poznanstvo s Billom Comptonom, vampirom i veteranom Američkog građanskog rata, posebno zaintrigiralo. Dok Sookie polako prodire u svijet vampira u Bon Tempsu se događaju ubojstva za koja su osumnjičeni vampiri, ali i njezin brat Jason, koji je bio u ljubavnoj vezi s dvije od ubijenih. Pokušavajući pomoći bratu, Sookie će se još čvršće povezati s vampirima. Ovaj svjetski poznat serijal pretočen je i u popularnu TV seriju "True Blood". 

Pogledaj katalog >>

Justin Cronin: Prijelaz

U okviru tajnog vojnog projekta Sigurnosnih službi SAD-a, zatvorenici osuđeni na smrt podvrgnuti su medicinskim eksperimentima zbog razvoja super-oružja: vrste virusa koji će vojnicima omogućiti brže zacjeljivanje ozljeda i skratiti vrijeme oporavka. Nakon što eksperiment izmakne kontroli, svijet se u jednoj jedinoj noći zauvijek mijenja. Umjetno proizvedena vampirska stvorenja zauzimaju Zemlju koja s vremenom počinje poprimati prahistorijska obilježja prostora na kojem se predatori i njihove žrtve bore za preživljavanje. Stotinu godina kasnije, u Prvoj koloniji, malobrojni preživjeli ljudi žive u gradu opasanome bedemima, prema pravilima Jedinoga zakona, pod svjetlima reflektora, ne izlazeći izvan zidina i ne napuštajući sigurnost svojih domova. Koliko oni znaju, osim njih na Zemlji više nema nikoga. Njihovim životima vlada strah od neizvjesne budućnosti. Nakon što u njihovu koloniju ni od kuda doluta djevojčica - Amy, sve se mijenja... Pustolovna epska saga, gusta mreža mitologije i zagonetki, triler o postapokaliptičnom svijetu zarobljenom u okrutnoj stvarnosti izazvanoj ljudskim snovima o besmrtnosti. Na našim policama možete pronaći i nastavke - "Dvanaestorica" i "Grad zrcala". 

Pogledaj katalog >>

Deborah Harkness: Otkrivanje vještica

Prva knjiga trilogije o vješticama, vampirima i demonima, čiji je glavni lik povjesničarka i vještica Diana Bishop. Diana u oxfordskoj knjižnici Bodleoani pronalazi tajanstveni alkemičarski rukopis koji samo ona može otvoriti i koji će je odvesti u potragu za njenim porijeklom, od kojeg pokušava pobjeći veći dio svog života. U potrazi joj pomaže genetičar Matthew Clairmont, vampir star više od 1500 godina s kojim se upušta u od davnina zabranjenu ljubavnu vezu. Na našim policama čekaju vas i nastavci "Sjena noći" i "Knjiga života". 

Pogledaj katalog >>

Milena Benini: Nokturno za krpelja

Znanstveno-fantastični roman suvremene hrvatske autorice. U apokaliptičnom svijetu sve je manje privlačno biti čovjekom, ali zato se izdiže nova vladajuća klasa – vampiri. Klimatske promjene i zagađenje izložili su ljude siromaštvu i smrtonosnim bolestima pa vampiri, pogrdno zvani krpelji, postaju jedini spas. Oni su besmrtni, pa tako i otporni na bolesti, što im omogućuje da svoj ugriz ljudima skupo naplaćuju. U svijetu gdje ljudskom rodu prijeti izumiranje, privatna detektivka Viv nema nimalo povjerenja prema vampirima, ponajmanje kada ju dva vrlo opasna primjerka angažiraju da pronađe osobu koja im je navodno ukrala nešto vrlo dragocjeno – a ta osoba je Vivina prijateljica.

Pogledaj katalog >>