Katherine Arden: Medvjed i slavuj

Smješten u povijesne ruske zemlje s kraja 14. stoljeća baš kao i svijet ruske mitologije, prvi dio trilogije Zimska noć pripovijeda o djevojčici Vasji, kćeri provincijskog bojara, koja je od majke naslijedila sposobnost da vidi čortove – duhove ognjišta, staje, šume i potoka, baš kao i velike sile slavenskoga svijeta: kralja zime Morozka i zakletog mu neprijatelja Medvjeda. Jer Medvjed se nakon dugih godina zatočeništva budi kad narod pod utjecajem karizmatičnog svećenika počne gubiti staru vjeru…

Pogledaj katalog >>

Katherine Arden: Djevojka u tornju

Nastavak romana "Medvjed i slavuj", drugi dio trilogije "Zimska noć" nadahnute ruskim folklorom i slavenskom mitologijom. Vasilisa Petrovna koja je na kraju prvog dijela napustila rodni dom kako bi izbjegla nemogući izbor između neželjenog braka i redovništva, otputila se u surovi svijet ruske divljine napučen mitološkim bićima. Prerušena u mladića, jer je nezamislivo da djevojka u 14. stoljeću putuje sama, neprestano mora biti na oprezu. Ali ne samo zbog osobne sigurnosti, već i zbog opasnosti koja se nadvila nad cijeli njezin rodni kraj: tajanstvene mračne sile prijete, pa će se i Vasja morati uključiti u obranu opsjedanog grada...

Pogledaj katalog >>

Katherine Arden: Zima za vješticu

U trećem i završnom dijelu bajkovite trilogije „Zimska noć”, Vasilisa Petrovna je samosvjesna mlada žena koju optužuju da je vještica. Moskvu je poharao požar i stanovnici traže krivce za pogibiju svojih najbližih. Sva krivnja pada na Vasilisu koja pronalazi utočište u palači svoje sestre. Morozko, kralj zime, ne može joj pomoći jer je istopljen s dolaskom proljeća. Vasja se nalazi pred najtežim i najcrnjim životnim izazovom jer je čeka sudbina svih vještica.

Pogledaj katalog >>

John Ajvide Lindqvist: Pustite me unutra

Oskar živi s majkom u predgrađu Stockholma, u školi ga zlostavljaju vršnjaci, osjeća se bespomoćan i posve usamljen. Stvari će se preokrenuti kada se u susjednu kuću doseli Eli, čudna djevojka koja živi s još čudnijim muškarcem. Roman ovog suvremenog švedskog autora napeto je štivo u kojem se na osebujan način isprepliću priča o vampirima, buđenje ljubavi, kriminal te razne društvene izopačenosti. Premda započinje radnju u svijetu dvanaestogodišnjeg dječaka, Lindqvist grebe po tamnom dnu poroka i prljavih strasti te suočava s teškim socijalnim temama i pojavama autentičnog zla. Nakon što je u skandinavskim zemljama privukao izniman broj čitatelja, roman je poslužio i kao predložak za film, koji je naišao na iznimno dobar odjek kod švedske publike i filmske kritike, a potom je snimljena i holivudska verzija.

Pogledaj katalog >>

Peter Hoeg: Smilla osjeća snijeg

Smrtonosni pad malog dječaka s krova zgrade čini se poput mnogih nesretnih slučajeva koji ne zahtijevaju veću pozornost policije. Samo Smilla Jaspersen, nesređena i neprilagođena Grenlanđanka u Kopenhagenu, dječakova susjeda i prijateljica, tvrdoglavo nastoji pronaći nekog tko bi htio pojasniti tu smrt. Smillina privatna istraga pokreće lavinu najrazličitijih događaja koji kulminiraju na polarnom ledu Grenlanda. Svjetski bestseler u nas nepoznatog danskog pisca, spoj je kriminalističkog romana pisanog na tragu najboljih europskih ostvarenja tog žanra, i psihološko-socijalnog romana. Mnogobrojni detalji iz danske etničko-političke zbilje i društvene pojave nastale spajanjem dviju kultura - danske i eskimske, vješto su ukomponirani u priču ne narušavajući njezino osnovno žanrovsko određenje.

Pogledaj katalog >>

Orhan Pamuk: Snijeg

Glavni junak ovog romana je pjesnik Ka čiju priču nakon njegove smrti priča njegov prijatelj Orhan. Nakon 12 godina političkog egzila u Frankfurtu Ka se vraća u Istanbul na majčin sprovod. Put ga zatim vodi u snijegom okovani gradić Kars u Anatoliji, gdje se predstavlja kao novinar koji piše o gradonačelnikovom ubojstvu i samoubojstvima djevojaka koje je škola tjerala da skinu tradicionalna pokrivala za glavu. Ka također koristi boravak u Karsu kako bi posjetio Svilu, ženu koju poznaje još iz studentskih dana. Koristeći lik novinara Pamuk iznosi različita mišljenja o nekim od ključnih problema današnje Turske kao što su pitanje identiteta podijeljenog između Europe i Azije, problem sve jačeg islamskog fundamentalizma suprotstavljenog zapadnjačkim vrijednostima, te dilema o ulozi umjetnika u suvremenom turskom društvu i poziciji koju bi on trebao zauzeti.

Pogledaj katalog >>

Sjon: Plava lisica

Autor se poigrava s islandskim mitom o Skuggabalduru, zlu stvorenju koje je potomak mačke i lisice. Radnja je smještena u 1883. godinu i najprije u poetskom stilu prati svećenika Baldura Skugassona u lovu na misterioznu plavu lisicu, koja ima magične moći, u melankoličnom i hladnom islandskom krajoliku. Drugi dio donosi surovu i realnu priču o botaničaru Fridriku i njegovoj štićenici Abbi, rođenoj s Downovim sindromom, koja je preminula, a u trećem dijelu sudbine likova povezat će se i ispreplesti, kao i mit i stvarnost.

Pogledaj katalog >>

Frode Grytten: Sutra je ponedjeljak

Haroldov je život bio sretan i on je imao položaj u društvu, radio je posao koji voli i koji nešto znači u zajednici. A onda se u blizini otvorila IKEA, sve počelo se raspadati i došao je bankrot. Na svim područjima. Njegov salon namještaja koji je naslijedio od oca i koji je sanjao predati svojim sinovima propadne, sinovi su se odselili, žena mu se u starosti razboljela i prisiljen ju je smjestiti u dom. Kao čovjek od akcije, mora poduzeti nešto: otet će osnivača IKEE i reći svijetu svoju istinu. Roman pun osebujnog humora i preciznih kritičkih pogleda na utjecaj kapitalizma na moderno društvo i pojedinca, malog čovjeka preko čijih se leđa prelamaju velike društvene promjene, dio je trilogije "Saganatt".

Pogledaj katalog >>

Karl Ove Knausgard: Zima

U drugom dijelu kvadrilogije Enciklopedija godišnjih doba autor nastavlja pisati eseje utemeljene na tek naizgled uobičajenim motivima: bićima, stvarima i pojavama koje okružuju njegovu i našu svakodnevicu. Neki od tih motiva vezani su za zimsku sezonu, dok neki funkcioniraju neovisno o dobu godine. No, svaki esej predstavlja svoj mikrosvijet. Zbir tih eseja, pak, tvori novi i začudni svijet koji čeka svog budućeg stanovnika - pripovjedačevu, odnosno autorovu najmlađu kćer.

Pogledaj katalog >>

E. Annie Proulx: Obavijesti o kretanju brodova

Nakon ponižavajućeg braka bez uzvraćene ljubavi i ženine pogibije u automobilskoj nesreći, Quoyle, glavni junak romana, nastoji prevladati pustoš u svojem životu i dati mu novu kvalitetu. S tetom i dvije male kćerke odlazi u  malo ribarsko naselje na oporim obalama New Foundlanda otkuda porijeklo vuče njegova obitelj. U novoj sredini susreće čitav niz ekscentrika, sličnih nepredvidljivim silama prirodnog okruženja u kojem žive. Nakon svih unutarnjih Scila i Haribda u Quoyleovom se životu javlja i svjetlo ljubavi bez boli i patnji. Roman je dobitnik najviših američkih nagrada za književnost.

Pogledaj katalog >>

Fredrik Backman: Medvedgrad

Istina je u malim sredinama uglavnom nepoželjna. A Medvedgrad je mala sredina, gradić koji je izgubio na svim poljima. Ostao mu je samo hokej. Ima  juniorsku ekipu koja je na korak do naslova državnog prvaka, što je za Medvedgrad pitanje opstanka. Ako pobijede, ostatak zemlje sjetit će se tog gradića s ruba šume, doći će sponzori i veliki igrači. Juniori se s tim pritiskom nose kako znaju. Kad jedan od njih počini zločin, zajednica reagira očekivano. Cijenu na kraju ipak netko mora platiti. Je li grad u ime hokeja i višeg cilja u stanju okrenuti glavu od pravde? I mogu li oni društvu ‘važniji’ nekažnjeno raditi što ih je volja?

Pogledaj katalog >>

David Benioff: Grad lopova

Radnja započinje najhladnije zime u povijesti, u izgladnjelom gradu pod opsadom, dvojica zatvorenika bačeni su zajedno u prilično beznadnu avanturu. Lev, sramežljivi tinejdžer i zaljubljenik u šah, i Kolja, karizmatični hazarder. Imaju tjedan dana za vrlo neobičnu misiju: pretražiti opustošenu unutrašnjost Rusije u potrazi za tucetom jaja. Ako se vrate u Petrograd praznih ruku, umrijet će. “Grad lopova” jedna je od onih knjiga koje ćete pamtiti cijeli život, jer donosi ono najvrednije što pisana riječ može ponuditi, a to je vrhunska priča. 

Pogledaj katalog >>

Gerard Donovan: Julius Winsome

Britko napisan psihološki roman suvremenoga irskog pisca minuciozno istražuje krajnje granice ljudske boli, gubitka, nasilja i samoće. Julius Winsome živi usamljeničkim životom u kolibi prepunoj knjiga, u surovoj dubokoj šumi na samoj američko-kanadskoj granici. Jedino mu je društvo njegov pas Hobbes, ali jednoga ga dana pronalazi s dubokom prostrijelnom ranom od koje ubrzo ugiba. Duboko ojađen i potresen, inače mirni Julius kreće u zlokobnu potragu za ubojicom.

Pogledaj katalog >>

Joan D. Vinge: Snježna kraljica

Zvjezdane Dveri će se uskoro zatvoriti i njezin svijet će biti prepušten samome sebi, bez trgovine s drugim svjetovima, kojima ona isporučuje skupocjen eliksir mladosti, a zauzvrat dobiva tehnologiju pomoću koje vlada. Snježna Kraljica je osuđena na smrt... Dolazi vrijeme Promjene, dolazi doba Ljeta. Ali Kraljica Zime pripremala se za to čitavog svog dugog života i ne želi priznati poraz... No tu su sibile, proganjane kao vještice, a zapravo biološki terminali preko kojih se stupa u vezu s kompjutorskom bankom podataka preostalom iz zlatnog doba negdašnjeg propalog Galaktičkog Carstva. Mlada Luna je tajni klon Snježne Kraljice, ključ njenog opstanka, ali ona je i sibila iz poluciviliziranog naroda Ljeta čije vrijeme dolazi. Osjeća neodoljiv zov svog poslanstva preko svjetlosnih godina udaljenosti... Volja za moć, ambicija, ljubav i mržnja, tehnološki napredak, ali i ljepota prirodnog načina života isprepliću se u ovoj uzbudljivoj, napetoj i suptilnoj sagi.

Pogledaj katalog >>

Ursula Le Guin: Lijeva ruka tame

Kao izaslanik Vijeća Ekumene, vrhovnog stožera koji drži pod kontrolom cijelu Galaktiku i obuhvaća 83 naseljena planeta, izvjesni gospodin Ai dolazi u Karhidu kako bi narodima Getena ponudio savez. Unatoč materijalnom probitku i općem procvatu koji obećavaju, kralj Argaven je skeptičan i odbija ovu sumnjivu ponudu. No, Ai ne odustaje tako lako... Roman je dio tzv. Hainskog ciklusa, niza djela koja govore o dalekoj budućnosti i humanoidnoj prarasi, naseljenoj u jednom dijelu Galaktike. Kao što ovu glasovitu američku spisateljicu mnogi kritičari u okvirima SF žanra drže njegovom "prvom damom", tako i ovaj roman smatraju jednim od kapitalnih djela znanstvene fantastike.

Pogledaj katalog >>

Agnet Pleijel: Jedna zima u Stockholmu

Roman ove suvremene švedske spisateljice svoju priču temelji na naizgled jednostavnoj fabularnoj potki - žena prekida brak s mužem koga još voli i koji voli nju te, pokušavajući ponovno pronaći jasnoću u vlastitom životu, kreće zapisivati svoje misli u sljedećih stotinu dana. Roman započinje kada se glavnoj junakinji iznenada javlja muškarac s kojim je prije mnogo godina provela noć, misteriozan stranac iz bivše Jugoslavije za kojeg je mislila da se savršeno razumiju. Nakon ponovnog susreta oni se upuštaju u vezu koja će trajati jednu zimu, tijekom koje će ona saznati puno više o sebi nego o njemu, ali i naučiti da je sama svoja spasiteljica. Roman o idealu ljubavi i krhkosti ljudskih osjećaja, roman o spoznaji da je jak čovjek onaj koji sam može odlučiti o svojoj sudbini i koji umije priznati da je krivo odabrao.

Pogledaj katalog >>

Ruska zima : temeljeno na istinitoj priči o Brianu Groveru i Ileani Petrovnoj

Neobična ljubavna priča mladoga inženjera Briana koji, iako je imao sve, odlazi u Staljinov Sovjetski Savez u potrazi za pustolovinama gdje se zaljubljuje u lijepu mladu bolničarku Ileanu. Njihov susret označio je početak iznimne ljubavne pustolovine koja će očarati sve kad se nađe na novinskim naslovnicama diljem svijeta, pa čak i smekšati srce diktatora i tiranina. Ljubavni roman prati istinitu priču o hrabrosti, junaštvu i nepokolebljivoj odlučnosti jednoga muškarca da bude sa ženom koju voli.

Pogledaj katalog >>

Ragnar Jonasson: Snježno sljepilo

Prva knjiga iz serije Dark Island. Ari Thor završava studij na policijskoj akademiji u Reykjaviku i prihvaća posao u izoliranom ribarskom gradiću na krajnjem sjeveru Islanda. Kad je došao, policijski narednik mu je rekao: "Ovdje se nikad ništa ne događa", ali stvarnost se ubrzo pokazala drukčijom. Slavni pisac i predsjednik dramskog društva pronađen je mrtav na dnu stubišta u kazalištu, nije jasno je li nesreća ili je ubijen. Žena muškarca koji igra glavnu ulogu u predstavi pronađena je u snijegu u lokvi krvi, na rubu smrti. Pred mladim i neiskusnim policajcem veliki je izazov, kako pronaći krivce u maloj zajednici u kojoj se svi poznaju i u kojoj su svi povezani bezbrojnim vezama, a on potpuni stranac. Gradić je pod debelim naslagama snijega i odsječen od svijeta jer je lavina zatrpala jedini izlaz iz njega.

Pogledaj katalog >>

Vladimir Sorokin: Mećava

Jedne oštre ruske zime, Platon Iljič Garin, kotarski liječnik, pod svaku cijenu nastoji doprijeti do zabačenog sela zahvaćenog tajanstvenom epidemijom koja pretvara ljude u zombije. Posjeduje cjepivo protiv širenja te pošasti, no na putu mu se ispriječi neprohodna snježna oluja. Putovanje se tako pretvara u metafizičku ekspediciju prepunu neobičnih susreta, opasnih obrata, mučnih vizija i ljubavnih avantura. Zarobljeni u egzistencijalnoj mećavi, Sorokinovi likovi u srazu su s okrutnom prirodom čiji opisi prizivaju čehovljansku tradiciju, ali i apokaliptičan prostor znanstvene fantastike. Autor kombinira avangardni senzibilitet s nagnućem prema grotesknom i apsurdnom, progovarajući u isti mah o životu u suvremenoj Rusiji.

Pogledaj katalog >>

Agatha Christie: Ubojstvo u Orient Expressu

Vlak Orient Express prometovao je godinama na relaciji od Istanbula do Pariza. Zločin o kojem je riječ u romanu dogodio se kod Vinkovaca, u zimsko doba, kada se vlak zaustavio i začuo se krik. Agatha je Christie u svojim krimi-romanima više naglašavala razloge zbog kojih je počinjen zločin nego samu istragu kojoj je pronalaženje krivca poslovično najuobičajeniji cilj. Njezinim odmakom krim-roman dobio je dimenziju koja povećava znatiželju čitatelja i dublja, zagonetnija promišljanja života. U vlaku koji je putovao do cilja tri dana ubijen je milijunaš Ratchett. Belgijski privatni detektiv Poirot našao se u vlaku i odmah započeo snimanje teže prepoznatljivih činjenica ubojstva na nepreglednoj vjetrometini, ponudivši dva rješenja zagonetke.

Pogledaj katalog >>