Sjećate li se onoga našeg malog rođendanskog rituala biranja najbolje knjige koju smo čitali protekle godine?  I u našoj dvanaestoj (kako vrijeme leti kad se zabavljate! :) godini (koliko god drugačija bila, obogativši nas pritom i za iskustvo online rasprave) stavili smo svoje dojmove i ocjene na papir (koji uistinu svašta trpi, pa tako svakog ožujka podnosi naše uobičajeno 'rječite' komentare, crteže (piktograme?), emotikone (čovječuljke određene mimike) i ocjene s raznoraznim decimalama).

Rezultati naših izbora možda ne iznenađuju (nismo ni mi imuni na klasike i popularne naslove, podvrgavamo ih testu vremena i ispitu Čarobnokućaša :), ali nakon toooliko godina klupskog druženja i raspravljanja sve smo usuglašeniji u odabiru pobjednika i sve zadovoljniji godišnjim knjiškim ulovom. Stoga vam ih nudimo kao idealno (malo prejaka riječ? Ali nekako taman kako bismo vas potakli na ovaj čitateljski izazov :D) štivo za ovo ljeto (ako se još nisu našli u vašim rukama, ne znamo što čekate (sljedeću karantenu?), vrijeme je!). Dosta govorancije/pisancije sad, krenimo po knjige! 

Izabrali smo najknjigu godine čitateljske 2019./2020. - i top 5 ljeta 2020.

Recept za izbor najknjige nije se promijenio (ne mijenjamo učinkovite formule): anketu je ispunilo 9 mladih, strogih i kritičnih ocjenjivača, a u konkurenciji se našlo 11 knjiga, od kojih ćemo svjetlo reflektora usmjeriti na prvih 5 naslova. (Hm, zanimljivo, taman se toliko knjiga odjednom može posuditi u našoj knjižnici u srpnju i kolovozu.)

Na petom mjestu, s prosječnom ocjenom 7,58, našao se (slijedi odabir citata iz ankete) zanimljiv SF koji oslikava svijet kakav nikako ne bismo htjeli doživjeti. Zanimljiviji je utoliko zbog efekta koji izaziva kod čitatelja: zaboravljivost u manjoj ili većoj mjeri, ali upečatljiv dojam (Ne sjećam se ničega, al' mi je bila dobra; Knjiga je super, ali sam pola toga zaboravila). Konfliktna je, lijepo piše (autorica), ali malo perverzna. Posebne pohvale prekrasnom stilu i izvrsnom prijevodu, zbog njih je to distopija i pol. Nemate ideju koja je to knjiga? Možda će biti malo jasnije o čemu govorimo kad ustvrdimo da je Atwood uvijek ljubav. Naslov? Gazela i Kosac. (Bilo je nemoguće pogoditi, priznajemo.)

Četvrto mjesto (ocjena: 7,92) pripalo je odličnoj, skoro pa dokumentarnoj knjizi koja daje vrlo zanimljiv uvid u život u Iranu nakon islamske revolucije iako zahtijeva ponešto predznanja da bi se moglo lako pratiti. Svidjela nam se tema i način na koji se izlažu stvari. Znate li što nas je posebno osvojilo? Otkriće da je to prekrasna knjiga o ženama koje vole knjige i književnost, oda čitanju. Slutite li o kojoj se knjizi radi? Vjerojatno ste na dobrom tragu. Nastavite ravno do Teherana i potražite Lolitu.

I polako se penjemo na postolje. Brončanu medalju (uz ocjenu 8,21) šaljemo daleko, klasiku koji je nekima od nas jako drag, predivno napisan. Po istinitom događaju. Kao i u životu, nije ni tu sve bajno: malo je poljuljala ljubav prema Japanu, a potakla je i ljutnju prema japanskoj kulturi, živciranje zbog patrijarhata i užasnog stava prema ženama. No vratimo se prednostima: razbijanje predrasuda (prema jednom drevnom zanimanju i profesionalnoj klasi žena), veoma zanimljiva priča koja vuče na čitanje i informira o japanskoj kulturi. Sigurno se sjećate te jedne knjige (a i filma). Autor joj ipak nije osvojio zlato kod nas unatoč njegovu prezimenu. No toplo ga preporučujemo.

Srebro (s visokih 8,31) osvaja jedna prekrasna knjiga, vividna, vibrantna. Napeta, uzbudljiva, romantična i strašna. Osvojila nas je potraga za izgubljenim piscem i knjigama, kao i predivan stil, opisi (posebno Barcelone), napeta priča. Bajkovito, morbidno. Potakla nas je zaviriti u nastavke. Toliko je fantastična da je naša presuda da ju treba pročitati pod svaku cijenu. Znamo da znate. I da ste tužni poput nas kad smo čuli da njezin autor odnedavno živi samo u svojim djelima. Stoga bismo i njemu u čast mogli ne samo osjetiti Sjenu vjetra nego i posjetiti cijelo Groblje zaboravljenih knjiga

A pobjednik je... na našem ispitu zaslužio prosječnu ocjenu 8,79! Zbog savršene i totalne istine na nekoliko stotina stranica. Remek-djelo. Toliko genijalno da ga se svakome preporučuje. Zbilja je najljepši. Najbolja hrvatska knjiga svih vremena. Potresna, slojevita, vrhunski napisana, čita se bez daha. Osobito je upečatljiv način na koji se prikazuje sudbina imigranata. Točno, naš je pobjednik Kristian Novak i Ciganin, ali najljepši! Iznimno nam je drago što smo ga pročitali i što se upravo on našao na vrhu čarobnokućaškog ovogodišnjeg izbora (i ovoljetne preporučne petice). Vjerujemo da smo ispunili obećanje iz naslova članka. Da nam je još samo znati kojim ćete se čitateljskim stazama vi (najprije) uputiti ovog ljeta... (Tko zna, možda se negdje i sretnemo. :))