“Kao da je bilo jučer. Imao sam možda 11-12 godina, četvrtkom sam bio na engleskom. I panično sam jurio kući čim bi završio. Obično bi me tata pokupio, samo da stignem doma što prije. Jer, naime, odmah nakon mog engleskog su na HRT-u vrtjeli X-Files. Bio sam smrtonosno zaljubljen u tu seriju. “ napisao je Vuk Radić za Telegram nakon što je čuo vijest o obnovi Dosjea X u kojima će nam se opet vratiti Mulder i Scully.   

Uvjeren sam da tisuće drugih, posebno rođenih između 1980. i 1985. godine, danas odraslih ljudi, imaju vrlo slično ili gotovo identično sjećanje. Ipak, sve nas kojima je na um prvo pao legendarni četvrtak sjećanje nas (trunku) vara. TV program iz dnevnih novina otkriva da je prvih desetak epizoda Dosjea X zapravo prikazivano - subotom. Maštanje o urotama, alternativnoj znanosti, vanzemaljcima, neobjašnjivim pojavama (...) započelo je jesenske subote 19. listopada 1996. godine u 22 sata i 15 minuta. Naravno, to nas nije spriječilo da budemo pred ekranima jer u nedjelju srećom nije bilo škole… Ne sjećam se točno, ali morala je to biti jako dobro subota jer samo par sati ranije prikazivan je također omiljeni Mladi Indiana Jones.

Sa siječnjom 1997. godine zaživio je pak i legendarni ritam četvrtkom koji je svoju čar dugovao i tome da je označavao i neformalni početak vikenda s obzirom da je u klupama ostajalo odraditi još samo petak. Treba spomenuti i da je u 19 sati emitiran Hugo, ta danas smiješna TV igra koju smo strašno voljeli, pa je sve skupa bilo još slađe.

Subota 19. listopada tv program Dosjei X

Možda zvuči smiješno već u ranim tridesetima nekoj novoj mladosti o tom vremenu pričati kao o prapovijesti, ali naši svjetovi gledanja serija i filmova (i informiranja o njima!), u ovih dvadeset godina doista su se duboko promijenili te više nisu razumljivi jedan drugome (hm, možda teorija paralelnih dimenzija može pomoći…).

Dok nismo vidjeli najavu na HRT-u ili u novinskom televizijskom vodiču nismo ni znali da nešto postoji, fanatičniji od nas olovkom su zapisivali plan gledanja za određeni tjedan, za nove epizode nismo provjeravali da li su uvrštene u ponudu Pickoboxa ili Netflixa, tražili se istog trenutka na torrentima (budimo iskreni, većina će tako pogledati i ove epizode) ili tražili kada je premijera i na Foxu uvrštenom u naše programske ugovore sklopljene s telekomunikacijskim korporacijama…

Imali smo  tri HRT programa, znak HPT je značio da nam stiže poštar koji banki donosi penziju, poneki od nas koristili su kabelsku ili satelitsku, ali njihova vrijednost je bila prenapuhana jer malo je značilo imati stotine programa ako je na njima sve sinkronizirano na njemački, talijanski, turski… Baš su Dosjei X sjajna ilustracija toga kakvi nas svjetovi dijele - na domaće ekrane serija je došla tri godine nakon početka originalnog prikazivanja u SAD-u i osim ukoliko ste fanatik kojem je američki rođak sve snimio na VHS i poslao u domovinu, to je većini bila jedina prilika. Za dvije godine stvar će se početi vrlo naglo mijenjati, u ruke će nam dolaziti CD-i i DVD-i, ubrzo i "ADSL", ali to je druga priča...  

Dosjei X su od početka bili puno više od “samo neke serije” - mnogi od nas su se identificirali sa životnim stilom pojedinih likova, posebno “The Lone Gunmena”, pravih “geekova” iz pozadine koji su imali sve teorije urote u malom prstu, vladali hakerskim vještinama, voljeli SF, igrali Quake i Dungeons & Dragons…  I sami smo od tada tražili takve knjige, filmove, igre… Bar Carl Sagan mora biti dio vaše biblioteke, ako ne i Däniken. Osobno sam neko vrijeme izrezivao i novinske članke koji su govorili o izvanzemaljcima, čudovištima, tajnim društvima… Drugima je to bio prvenstveno pop kulturni moment koji se je izražavao kroz nošenje majica s natpisom “The Truth is Out There” kupljenih na tržnici od preprodavača i tadašnjih “šanera”...  Poneki tipfeler u natpisu nitko ne bi ni primijetio…

Dosjei X saželi su na sjajan način tradiciju Zone sumraka, pulp izdavaštva, horor serija sedamdesetih i osamdesetih, tada sve popularnijih Kingovih romana (pisac kojega su uvrstili i u knjižnicu u jednom slučaju… ). I naravno, bili su prava komercijalna tvornica svega i svačega, među ostalim i knjiga. Knjige su nastajale prema serijama, dakle nisu bile potpuno originalna djela, ali su bile prilično drugačije iskustvo. Sudovi o njihovoj vrijednosti su različiti - nekima su, čini mi se i bez čitanja,  bezvezne i loše (“Pa to su Dosjei X knjige, to mora biti trash.”), drugima je baš to što su trash dobro, a treći u njima traže lagano štivo za zabavu što je upravo ono što se od njih i može očekivati. Ti su mi nekako najdraži...  

Hrvatskih izdanja Dosjea X ulovio se je tada sve snažniji V.B.Z. kupivši izdavačka prava za romane koji će postati poznati kao “Originals”.  Željni okultnog, čudovišnog, urotničkog, zakulisnog s njima će doći na svoje, a trenutak u kojem su Mulder i Scully ponovo zajedno pruža dovoljno razloga da ih uzmemo u ruke - ili kao nostalgično prisjećanje na četvrtke/subote i trčanje iz škole ili pak kao novog prijatelja… Istina je i dalje oko nas. 

Charles L. Grant: Čudovišta 

“Roman Čudovišta koji se bavi danas sve popularnijim, nadnaravnim i parapsihološkim pojavama, tajnim eksperimentima, te izvanzemaljcima. U ovom nastavku agenti Mulder i Scully susreću se s tajnim projektom američke vojske.”

Zanimljivost: Autor Charles Grant objavljivao je u karijeri pod čak 6 pseudonima među kojima su i dva ženska imena.  


Charles L. Grant: Vrtlog 

“Nakon knjige Čudovišta ovo je druga od četiri knjige koja je napisana prema TV seriji Dosjei X. Kritičari i čitatelji se slažu da je to najizazovnija i najjezovitija televizijska serija. A kakve su knjige? FBI istražuje i želi otkriti neriješene tajne - slučajeve pod znakom "X", tiho i brzo prije nego što javnost kad sazna za njih zahvati panika. U okolici grada Albuquerquea leševa ima svugdje. Žrtve povezuje samo jedno - svi su stradali u neprirodnoj prirodnoj katastrofi. Slučaj istražuju agent Mulder i agentica Scully."

Zanimljivost: Opet je povjerenje dobio Charles L. Grant koji je godinama bio i u vrhu vodstava američkih udruženja SF i horor pisaca.


Kevin J. Anderson: Ruševine 

“Treća knjiga napisana prema uzbudljivoj TV seriji Dosjei X koja je puna nadnaravnih i vanzemaljskih pojava, situacija i osoba. Prilikom istraživanja izgubljenog majanskog grada Xitaclana nestaje ugledna američka znanstvenica. Naravno, to je slučaj za FBI. Ali taj bi slučaj trebalo zadržati u tajnosti. Istragu vode agent Mulder i agentica Scully. Da li je osim nestanka znanstvenika ovdje posrijedi još nešto. Što ovdje želi istražiti i uništiti ekspedicija američke vojske? A elektronički signal koji stiže ispod ruševina i usmjeren je prema zvijezdama?"

Zanimljivost: Autor Kevin J. Anderson objavio je više od 120 romana, a posebno je poznat prema “širenju svemira" Ratova zvijezda i Dine.


Kevin J. Andreson: Nulta točka 

 “Jedino je pepeo preostao od tijela poznatog istraživača nuklearnog naoružanja doktora Gregorija pronađenog u njegovom laboratoriju. Specijalni agenti Mulder i Scully započinju istragu u kojoj otkrivaju zagonetke projekta kojim se doktor Gregory bavio: novom vrstom nuklearnog eksploziva koji posjeduje moć razaranja jednaku atomskim bombama bačenim na Hirošimu i Nagasaki, ali koji za sobom ne ostavlja gotovo nikakvu radioaktivnost.”

Zanimljivost: Jedna od većih komercijalnih uspješnica iz serije knjiga Dosjei X - svojevremeno bila na prvom mjestu najbolje prodavanih knjiga London Sunday Timesa.


Kevin J. Anderson: Antitijela 

"Među spaljenim ruševinama laboratorija za genetička istraživanja Dy Mar, čiju djelatnost financijski potpomaže Vlada, pronađeno je mrtvo tijelo, razoreno bolešću... FBI-evi agenti zaduženi za X-dosjee, slučajeve koje Istražni biro smatra nerješivima, pribojavaju se da je ljudskim umom stvorena smrtonosna kuga koja je izmaknula nadzoru i nepokolebljivo slijede tragove koji ih vode prema istini... Ovaj znanstveno-fantastični triler napisan je prema popularnoj TV-seriji Dosjei X."

Zanimljivost: Cijena ove knjige na engleskom za Kindle je trenutno 0,99 dolara.


Ben Mezrich: Koža

“Neobjašnjiva smrt 25-godišnjeg mladića i monstruozna preobrazba mirnog i povučenog sveučilišnog profesora Perryja Stantona (kojemu je zbog teških opekotina presađena koža na bedru) u stravičnog ubojicu herkulovske snage, bit će dovoljni razlozi da FBI-evi agenti Mulder i Scully posumnjaju da je riječ o još jednom neobičnom slučaju iz tajanstvenih Dosjea X. Tako će ih potraga iz mrtvačnice odvesti sve do napuštene američke vojne bolnice u dalekom Tajlandu, ukazujući na moguću vezu pogubnih kirurških zahvata, međunarodne politike i mitskog tajlandskog čudovišta zvanog "Žderač koža"...”

Zanimljivost: Ovaj nastavak Mezrich je pisao daleko prije nego će postati doista poznati i to prema publicističkim djelima Bringing Down the House: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions koji je služio kao temelj za snimanje filma “21” te  Slučajni milijarderi: priča o seksu, novcu, geniju i izdaji koji je bio predložak za film Društvena mreža  o Marku Zuckerbergu.  

Uz originale prevedeno je i nekoliko knjiga iz “Young Adult” serije na čemu je radila “Naklada Rast”.  

To su zapravo džepna izdanja koja su ukoliko idete "peticom" od Drenova do grada (i nazad), dovoljna da skrate vrijeme. I doći ćete do kraja...  


Ellen Steiber: Gladni duhovi

“Po epizodi Jeffa Vlaminga autorica je romansirala jednu od epizoda popularne TV serije Dosjei X. Festival Gladni duhovi odvija se u Kineskoj četvrti San Francisca svake godine. Niz rituala “umiruje duhove” što lutaju zemljom. No, kada se odjednom dogodi nekoliko ubojstava a zadnja žrtva ostavlja poruku kineskim simbolom, specijalni agenti Mulder i Scully rješavaju novu urotu...”

Zanimljivost: Autorica Ellen Steiber napisala je najveći broj, čak 7 “Young Adult” romana na bazi epizoda Dosjea X, ali to nije sve - pisala je i romane na temelju humoristične serije Puna kuća.  


Everett Owens: Obnavljanje

“Leonardu Bettsu otkinuta je glava u silovitoj prometnoj nesreći, pa je po dolasku u bolnicu proglašen mrtvim. No, njegovo tijelo nestaje iz mrtvačnice. Specijalni agenti Mulder i Scully započinju istragu... Dok Mulder juri za bezglavim sumnjivcem, Scully otkriva zastrašujuću istinu o sebi.”

Zanimljivost: Nastavak je napisao Everett Owens, zapravo Rob Thomas. Everret i Owens su bila njegova dva psa. Thomas je poznatiji danas kao tvorac Veronice Mars.


Garth Nix: Zlom opsjednut

“Dječakova mlađeg brata neka nevidljiva sila odvuče na tračnice pred jureći vlak. Nekoliko dana kasnije, njegova oca usmrte vrata garaže. Oba puta prisutan je i dječak. Dječakova baka misli da je on odgovoran za te smrti. Ona želi da se obavi obred za pročišćenje djetetove duše. No, je li on stvarno demon?”

Zanimljivost: Autor Garth Nix kasnije se je etablirao kao fantasy pisac, tvorac serijala o Starom kraljevstvu. Prvi dio Sabriel imamo i u knjižnici.

*Sažeci djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr