Pored masovne pomame za onim što je novo i drugačije, iako ne nužno i bolje, neprestanog banaliziranja temeljnih vrijednosti i sveopće amerikanizacije društva teško je ostati indiferentan. Velika iščekivanja dolazaka, ponekad u potpunosti nebitnih datuma, iz godine u godinu postaju omiljena zabava. Postoji naravno uvijek manjina, bila ona u pravu ili ne, koja prezire forsiranje, komercijalizaciju i svakodnevno medijsko silovanje oko nebitnih datuma i tema.

Posljednjih dana ne možete izaći iz kuće, upaliti radio, tv ili prošetati sunčanim, možda ipak kišnim danom, a da iza svakog ugla ne vrebaju raznovrsni simboli ljubavi. Dok glazba s radija odzvanja najvećim ljubavnim hitovima, na tv-u prikazuju najromantičnije filmove, iz izloga trepere dekoracije s neizostavnim crvenim srcima i plišanim medvjedićima, teško je isključiti se i biti samo pasivan promatrač. Možemo sve promatrati sa zgražanjem ili se prepustiti i zaploviti barem ovih dana na valovima ljubavi, ali pitanje je koliko to želimo?

Dečki, muškarci, gospoda, frajeri, kako god voljeli da ih se oslovljava ili s kojim god se nazivom identificirali, ovih su dana neupitno pred najvećim pritiskom. Što kupiti, kakvo iznenađenje prirediti, a da njihova bolja polovica, u najboljem slučaju, ne bude razočarana? Ispuniti kriterije i standarde često prikazane u romantičnim filmovima, a pritom ne ispasti smiješan i groteskan gotovo je nemoguće. Slavljenje i obilježavanje dana zaljubljenih rezultira najčešće stresom za zaljubljene i sjetom za one koji to nisu. Prvi su u neprestanoj žurbi oko potrage za idealnim mjestom, najboljim darom, pravim riječima izabranim upravo za taj dan, dok su drugi danima izloženi natpisima poput Zašto je dobro biti solo na Valentinovo?, Valentinovo za samce: vodič za preživljavanje, Za samce: 10 ideja kako provesti Valentinovo, i ostalim, ne baš pametnim tekstovima i savjetima kako se bez partnera pripremiti za "najvažniji" dan u godini.

Bile ljubavi velike ili male, dugogodišnje ili tek u povojima, tinejdžerske, fatalne, istospolne...svima je zajedničko da je u njih potrebno svakodnevno ulaganje uz veliko strpljenje i neizostavni kompromis. Veličati jednu od najvažnijih stvari u životu samo jedan dan, a ostale dane ignorirati i držati da će biti postojana sama od sebe bez napora, truda i kontinuiranog zalijevanja - u potpunosti je nerealno.

Kako u životu ne ispadne sve uvijek idealno, ovog puta pozornost dajemo antivalentinovskim filmovima, koji, iako se bave ljubavnom tematikom, nemaju osnovne elemente patetike i uvijek sretnih završetaka. Ako niste svratili u svoju omiljenu Knjižnicu i pripremili se za vikend koji predstoji, u nastavku vam kao inspiraciju nudimo osam antivalentinovskih filmova za filmski maraton u trajanju otprilike šesnaest sati, a ostalih osam vam ipak ostavljamo za ugodan i miran san.

Pa krenimo...

1) Fatalna studentica 

2) Jednom 

3) Put oslobođenja 

4) Na rubu ljubavi 

5) Vječni sjaj nepobjedivog uma 

6) 500 dana ljubavi 

7) Bliski odnosi 

8) Mlada i lijepa