S onu stranu dječjih kolica knjiga je koja se čita kao vodič kroz različite načine bivanja ženom - bez djece. Tako od mnoštva društvenih uloga koje žena može odabrati, žene koje nemaju djecu mogu birati i iz dodatnih ukalupljenih kategorija. Kanadska autorica Lucie Joubert nudi sljedeće skupine i podskupine:

MARGINALKA

- žena pred pritiskom: dezinformirana, nijema

- žena pred babarogama: razočarana, napuštena, bez nasljednika

NEŽENSTVENA

– nedostojna žena: kompenzatorica

- zamjenska majka: manjkava, pribijena na stup srama, manja od makova zrna

FEMINISSSTKINJA

- žena između dvije vatre: majka na poslu, "Za sve je kriva Simone"

- žena kao arbitar pred arbitrarnim

ZBUNJENA

- žena pred novinama

- žena pred ekranom

SVAKOM LONCU POKLOPAC

- žena za sve

- žena koja predlaže rješenja

Većina nam je ovih kategorija razumljiva, one pokrivaju cjelokupan dijapazon poznatih nam pripisanih manjkavosti, propitkivanja, načina sudjelovanja u zajednici i društvenih reprezentacija žena bez djece. Naime, duboku osobnu odluku o majčinstvu kao ženinom odabiru, čini se, preispituju svi, od nje same, njezine obitelji i prijatelja, radnog okruženja, crkve, medija i politike. Prema autorici žene bez djece ustručavaju se istupiti iz redova, boje se da će propustiti ono što im se predstavlja kao najveće životno ostvarenje, da će ostati nedostatne dok se prikaz obiteljskog života u medijima kao neprekidne euforije posvuda širi. Što znači da žena u principu ima izbor, no da bi uživala u toj slobodi, treba odolijevati prinudama, primamljujućim i nestvarnim medijskim slikama i braniti se od okoline pune nerazumijevanja, koja ju ponekad promatra neprijateljski, a što je još i gore, i svisoka.

Lucie Joubert nudi nam u ovoj knjizi jedan razumljivi sociološki pregled žene i majke, od psiholoških pa sve do demografskih aspekata koje je taj fenomen poprimio u društvu.

S onu stranu dječjih kolica promišljanje je stanja suvremene žene, tu nije riječ o veličanju žene bez djeteta ili ocrnjivanju majčinstva, već je riječ o tome da se ponudi protuteža mišljenju koje prevladava o toj temi u današnje doba.