Živimo u vrlo zanimljivo gastronomsko vrijeme - rad s hranom postao je nosiocem važnih aspekata cijelih zajednica, znatno više nego na uobičajenom turističkom nivou, a paralelno se razvila cijela medijsko-marketinška industrija u kojoj emisije o hrani i kuhanju u najrazličitijim formama ulaze u gotovo sve domove. Dakle, čini se dobro vrijeme za kuhanje, hranu, kreativnost i uživanje...

"Iće & piće" je s jedne strane dio tog vala, ali nikako nije nekakva loša kopija stranih časopisa ili površni katalog sponzoriran od kakvog trgovačkog lanca. "Iće & piće" je splet kvalitetnih tekstova o hrani i kuhanju, bilo da je riječ o povijesnim fenomenima, tradiciji ili najuzbudljivijim aktualnim događanjima, ponudama, ličnostima... Iz časopisa se stoga s razlogom hvale brojem razgovora s "chefovima" iz cijelog svijeta i ostalim  umjetnicima kuhinje od Tokija do Tirane.

"Iće & piće" naglasak stavlja na domaći kontekst i to je posebno vrijedan segment časopisa. Vrijedi tako reći da me posebno fasciniralo Igor Gudac, kuhar iz Gorskog kotara koji odlazi na rad u New York - Gudac je naime istaknuo čitanje i učenje kao važan dio svog razvoja, traženja inspiracije i znanja. A kada smo već kod knjiga "Iće & piće" prati i rad na novim kuharicama i jasno pokazuje zašto se ova vještina ne može svesti samo na Coolinariku.

Treba istaknuti i estetiku "Ića & pića" pri čemu fotografije Damira Fabijanića imaju posebnu ulogu - upravo je taj slavni hrvatski fotograf i pokretač časopisa. "Jesti očima" dobiva neko drugo značenje. Također, zanimljivo je da je Fabijanić bio i među pokretačima "Orisa", časopisa o arhitekturi kojeg smo također predstavili u ovoj našoj šetnji policama.

A sad na kiosk, ogladnilo se...